Vluchtelingen in Libanon: Wanhoop of perspectief? - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
06 Sep
2018

Bijeenkomst

Vluchtelingen in Libanon: Wanhoop of perspectief?

Volgens de Europese Unie kunnen Syrische vluchtelingen het beste opgevangen en beschermd worden door buurlanden Libanon, Jordanië en Turkije. In ruil daarvoor biedt de Unie (financiële) ondersteuning. Ook Nederland is voorstander van dit ‘protection in the region’ beleid. Instituut Clingendael heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de opvang van vluchtelingen in Libanon. Samen met (regio)experts bespreken we de uitkomsten van het rapport. Is het EU beleid tegemoet gekomen aan de verplichtingen ten opzichte van Syrische vluchtelingen?

Sinds 2016 is ‘protection in the region’ het belangrijkste beleidsantwoord van de Europese Unie als het gaat om Syrische vluchtelingen. Met steun van de Nationale Postcode Loterij heeft Instituut Clingendael uitgebreid onderzoek gedaan naar de opvang van Syrisch vluchtelingen in Libanon. Volgens dit onderzoek is de kwaliteit van de opvang een groot probleem, ondanks de aanzienlijke financiële steun. Syrische vluchtelingen hebben te maken met structurele armoede, uitbuiting, misbruik en discriminatie. Daarnaast worden zij in toenemende mate geconfronteerd met gedwongen terugkeer.

Tijdens dit programma bespreken we met (regio) experts de uitkomsten van het rapport en analyseren zij het ‘protection in the region’ beleid van de Europese Unie. Wat zijn de voor- en nadelen van dit beleid? In hoeverre komt de Europese Unie tegemoet aan haar verplichtingen? En wat kunnen donoren doen om de opvang en bescherming van Syrische vluchtelingen beter te maken?

Over de sprekers 

Over de panelleden

  • Dr. Imad Salamey. Dr. Imad Salamey is directeur van het ‘Institute of Social Justice and Conflict Resolution’ aan de Lebanese American University. Dr. Salamey is een veel gepubliceerd onderzoeker, gespecialiseerd in de complexiteiten binnen het Libanese politieke systeem. Hij schrijft ook voor the Arab Weekly, een Engelstalig platform dat ontwikkelingen in het Midden-Oosten analyseert.
  • Daniel Howden. Daniel Howden is hoofdredacteur bij Refugees Deeply, een onafhankelijk digitaal media-project over vluchtelingen- en migratievraagstukken overal ter wereld. Sinds de oprichting in 2015 is Refugees Deeply uitgegroeid tot een invloedrijk platform dat publiek en beleidsdebatten heeft geïnformeerd over deze belangrijke kwesties van onze tijd. Daniel was eerder Afrika correspondent bij The Independent. Zijn onderzoek hoe hulpgeld voor vluchtelingen in Griekenland werd geïnvesteerd, haalde een finaleplaats in de Explanatory Reporting at the 2017 Online Journalism Awards.
  • Dr. Doğuş Şimşek. Dr. Doğuş Şimşek is een academicus die zich specialiseert in kwesties van langdurige verplaatsing in Turkije. Ze is auteur van talloze publicaties over de sociologie van de Syrische ontheemding en het Turkse migratiebeleid, inclusief een analyse van de impact van de verklaring EU-Turkije op de ervaringen van Syrische vluchtelingen in het land. Dr. Şimşek promoveerde in Sociology aan de City University in Londen en doceert momenteel aan het College voor Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Koç in Istanbul.
  • Over de moderator
    Saskia Baas leidt het Durable Solutions Platform. DSP is een onderzoeksplatform dat is ontworpen om aanbevelingen te doen en een dialoog te bevorderen over langetermijnoplossingen voor ontheemding in Syrië en de buurlanden. Het is een initiatief van de Deense vluchtelingenraad, het International Rescue Committee (IRC) en de Norwegian Refugee Council (NRC).

Photo: Flickr/UNHCR/S. Baldwin (Flickr)

Details

  • Engels
  • 14:00
  • 14:30
  • 16:30