Wat ze meedragen: Fotografie en post-migratie trauma - Humanity House

Agenda

overzicht
Fri
10 Jan
2020

Gesprek

Wat ze meedragen: Fotografie en post-migratie trauma

Voor velen van ons is het onmogelijk om de extreme en stressvolle gebeurtenissen te bevatten die migranten en vluchtelingen mee maken. Omar Imam en Thana Faroq hebben beiden dit soort gebeurtenissen meegemaakt en geven deze ervaringen een plek door middel van hun artistieke werk.

Zij gebruiken fotografie en visuele media om het thema migratie te herdefiniëren en stereotypen uit te dagen. Zo presenteren zij een alternatieve kijk op onderwerpen als migratie en vluchtelingen.

Omar en Thana gaan een intiem gesprek aan met het publiek over de rol van kunst en fotografie in het verwerkingsproces van trauma’s.

Wil je erbij zijn? Toegang is gratis, maar reserveren verplicht i.v.m. het beperkt aantal plaatsen.

Over de sprekers

  • Omar Imam is fotograaf en video/installatie kunstenaar. Zijn fotografische werk bevat zowel documentaire als droomachtige elementen. Op een ironische en conceptuele manier reageert Imam op de gewelddadige situatie in Syrië. Nadat hij eind 2012 vertrok uit Damascus, begon hij met het maken van korte fictiefilms die hij uitbracht onder pseudoniem. Imam’s werk is onder andere gepubliceerd in Aperture, the New York Times en Zeit Online. Imam’s project Live, Love, Refugee is in 14 landen over de hele wereld tentoongesteld. In 2017 kreeg hij de Tim Hetherington Visionary Award voor zijn laatste project genaamd Syrialism. Hij is momenteel in residentie bij de Rijksacademie.
  • Thana Faroq is een documentaire fotograaf en verhalenverteller. In 2016 kreeg Faroq een Break the Silence beurs aangeboden zodat zij haar Master of Arts kon halen in fotografie en fotojournalistiek in London. Haar werk bestaat uit persoonlijke reportages die zich bezig houden met thema’s als herinneringen, grenzen en geweld. Ze focust zich op samenwerkingsprojecten die persoonlijke verhalen vertellen over migratie. Eerder heeft Faroq in Jemen met verschillende internationale ngo’s gewerkt aan verhalen van ontheemde vrouwen en kinderen. Haar werk is onder andere gebruikt door Al Jazeera, BBC, CNN en World Press Photo’s Witness.
  • Moderator is Bertan Selim. Hij is redacteur, curator en consultant op het gebied van kunst. Selim is gespecialiseerd in internationale subsidieverlening, storytelling en fotografie. Op dit moment werkt hij als hoofd subsidies en samenwerkingen bij het Prince Claus Fund in Amsterdam.
  •  Veronica Châtelain, de outreach & public programs coordinator van Open Society Foundation Culture and Art, geeft het welkomstwoord.

Dit evenement wordt georganiseerd door Open Society Foundation en het  Prince Claus Fund. Omar en Thana zijn beiden Moving Wall Fellows en alumni van het het Arab Documentary Photography ProgramMoving Wallis een jaarlijks tentoonstelling die zich focust op thema’s als mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. De Prince Clauss Foundation -samen met Magnum Foundation en het Arab Fund for Arts and Culture (AFAC)– hebben het Arab Documentary Photography Program opgericht dat Arabische fotografen en storytellers een podium biedt.

Foto: Thana Faroq

Details

  • 17:00
  • 17:30
  • 20:00