80.000 kinderen in Myanmair dreigen te verhongeren - Humanity House
17 juli 2017

Hongersnood dreigt voor 80.000 kinderen in Myanmar

Tachtigduizend zeer jonge kinderen staan op het punt te verhongeren in Myanmar. Het Wereldvoedsel Programma roept op tot hulp.

Amnesty International

Meer dan 80.000 jonge kinderen in Myanmar staan op het punt van acute uithongering en hebben dringend behandeling nodig. Dat concludeert het Wereldvoedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties.

Daarmee lijkt de bestaande crisis in het westen van het land steeds verder te escaleren. Opnieuw laaide begin dit jaar een golf van geweld op tussen militairen en de Rohingya-bevolking. In oktober vorig jaar vielen militanten van de Rohingya de grenspolitie aan bij een vergeldingsactie. Hierop reageerden overheidstroepen in januari dit jaar door dorpen te beschieten vanuit helikopters.

Ze vernietigden rond de 1.500 gebouwen en schoten op ongewapende mannen. Meer dan 65.000 inwoners sloegen op de vlucht naar buurland Bangladesh terwijl achterblijvers het voedselaanbod steeds sneller zagen inkrimpen.

Amnesty International riep de autoriteiten in maart op de arrestanten die door het leger waren opgepakt te bevrijden. Volgens cijfers van Amnesty waren op dat moment 485 leden van Rohingya gevangengenomen. Er kwamen vele berichten naar buiten over slachtoffers van marteling, verkrachting en moord.

Het onderstaande filmpje toont de gespannen situatie aan. Het filmpje bevat schokkende beelden.

Voedsel raakt op

Het onderzoek heeft bevestigd dat de voedselsituatie verslechtert terwijl de omgeving al uiterst kwetsbaar is door het oplaaiende geweld sinds eind 2016. Geschat wordt dat 80.500 kinderen onder de vijf jaar binnen een jaar humanitaire hulp moeten krijgen om in leven te blijven, aldus het WFP-rapport. De onderzoekers schatten dat in totaal 225.000 mensen humanitaire hulp nodig hebben.

Langdurig conflict

Het is het zoveelste oplaaiende conflict tussen de overheid en de soennitisch-islamitische bevolking. De minderheidsgroep in het overwegend boeddhistische land is al sinds 1962 in een bloedig conflict verwikkeld met de overheid. Eerder schreven we een beknopt overzicht van de geschiedenis van het conflict.

Bronnen: The Guardian (juli 2017), The Guardian (januari 2017)

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: