Japanse architect ontwerpt duizenden huizen voor vluchtelingen - Humanity House
10 augustus 2017

Japanse architect ontwerpt duizenden huizen voor vluchtelingen

De Japanse architect Shigeru Ban gaat in samenwerking met UN-Habitat 20.000 huizen bouwen in een Keniaans vluchtelingenkamp.

De Japanse architect Shigeru Ban gaat 20.000 (tijdelijke) huizen bouwen in de Kalobeyei-nederzetting, in het noordwesten van Kenia. Dit gaat hij samen doen met UN-Habitat, het vestigingsprogramma van de Verenigde Naties. Vorige week bracht hij een bezoek aan de regio.

Ban won in 2014 de Pritzker-prijs, ook wel bekend als de Nobelprijs voor Architectuur. Nu gaat hij onderzoeken welke materialen hij kan gebruiken voor de tijdelijke opvanglocaties. Volgens hem is het daarbij belangrijk dat de materialen uit de regio komen en ecologisch verantwoord zijn.

Huizen van papier en bierkratten

De architect is al zeer geruime tijd actief. Zo ontwierp hij tijdens de burgeroorlog in Rwanda in de jaren negentig tenten met kartonnen draagpalen. Twee miljoen mensen maakten er destijds gebruik van. Het voordeel van papieren en kartonnen constructiematerialen is volgens Ban dat het duurzaam, sterk en recyclebaar is. “Met een budget van 50 dollar bouwden we 50 tenten met deze constructie”, vertelt hij tijdens een TED-talk in Japan.

Een ander aspect is dat er weinig technisch inzicht voor nodig is om de huizen te bouwen. Ze zijn daarmee ook eenvoudig te onderhouden. Met zijn goedkope, tijdelijke ‘Do It Yourself’-onderkomens kregen veel mensen eerder al onderdak in crisisgebieden zoals Turkije, Rwanda en Japan. Daarvoor gebruikte Ban naast karton, ook bierkratten als bouwmateriaal.

Kamp Kalobeyei

Volgens UNHCR is de overeenkomst een belangrijke stap voor het vluchtelingenkamp Kalobeyei, dat in het noordwesten van Kenia ligt. In het kamp schuilen op dit moment 37.000 vluchtelingen, met plek voor 45.000 mensen. Verwacht wordt echter dat door een groeiende vluchtelingenstroom deze opvang snel vol raakt.

Er zullen eerst 20 prototypes van Ban’s ontwerp getest worden, waarna de huidige bouwwerken worden vervangen. De makers zijn nog op zoek naar leveranciers van bouwmaterialen. Volgens UNHCR is het erg belangrijk dat de constructie sterk en duurzaam is. Dit omdat mensen gemiddeld 16 jaar in tijdelijke onderkomens in een vluchtelingenkamp wonen.

Bron: UNHCR

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: