“Kamp Moria is een voedingsbodem voor een snelle verspreiding van het coronavirus” - Humanity House
26 maart 2020

“Kamp Moria is een voedingsbodem voor een snelle verspreiding van het coronavirus”

Artsen zonder Grenzen houdt haar hart vast voor het moment dat het coronavirus kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos bereikt. Een interview met medewerker Florian Westphal.

Corona heeft net als andere Europese landen ook Griekenland bereikt. Maandag 9 maart bleek dat een Griekse vrouw op Lesbos besmet is. Deze vrouw is nu in quarantaine.

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen maakt zich zorgen over wat er kan gebeuren als het coronavirus de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden bereikt, zoals Kamp Moria. Florian Westphal, voorzitter van de Duitse afdeling van Artsen Zonder Grenzen, vertelt hier meer over.

Mensen leven erg krap bij elkaar. Sommige gezinnen van vijf tot zes personen leven samen op 3 vierkante meter

Wat gebeurt er als het coronavirus Kamp Moria bereikt?

We zijn uiterst bezorgd over de bedreiging die het coronavirus vormt voor de meer dan 20.000 mensen die in kamp Moria op Lesbos wonen. Het kamp is ontworpen voor 3.000 mensen. Dit betekent dat er nu dus al zes keer meer dan het bedoelde aantal mensen wonen. Mensen leven erg krap bij elkaar. Sommige gezinnen van vijf tot zes personen leven samen op 3 vierkante meter. Dat is een rampzalige situatie, met name als je kijkt naar  water en sanitaire voorzieningen. Helaas is dit een ideale voedingsbodem voor een snelle verspreiding van het virus.

Wat is je grootste angst?

Onze grootste angst is dat mensen simpelweg niet in staat zijn om de voorzorgsmaatregelen te nemen die ze moeten nemen: in sommige delen van kamp Moria is er slechts één kraan voor 1.300 mensen, zonder zeep. 167 mensen moeten samen één toilet delen, en 242 mensen één douche. Dit maakt dat het voor de mensen onmogelijk is om hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier maken wij ons dan ook het meest zorgen over, want dit betekent dat ze niets kunnen doen om de verspreiding van het virus te stoppen als het in het kamp zou aankomen.

Wat hoor je van het personeel? Zijn er al voorzorgsmaatregelen?

Van onze collega’s horen wij dat er een gesproken wordt over een soort noodplan of crisisplan, maar we weten nog niet hoe dat eruit zou komen te zien. Over het algemeen is de medische zorg bij kamp Moria totaal ontoereikend. Er zijn niet genoeg artsen in het kamp. Voor nu hebben we geen idee hoe dat opgelost zou kunnen worden.

In sommige delen van het Moria-kamp op Lesbos is er slechts 1 kraan voor elke 1.300 mensen, zonder zeep

Welk advies geeft je personeel aan de bewoners van Kamp Moria?

Dat blijft moeilijk. We kennen allemaal de adviezen over hoe we ons moeten beschermen tegen de verspreiding van het virus. Maar hoe doe je dat daar? We zeggen tegen mensen: “houd een veilige afstand, was regelmatig je handen, gebruik ontsmettingsmiddel”, maar deze mogelijkheden zijn er niet in het vluchtelingenkamp. Daarom moeten mensen worden geëvacueerd. Dat is de enige oplossing en de enige manier om met het risico om te gaan.

Daarom vragen we de Europese Unie: Jullie moeten nu beginnen met het evacueren van deze mensen uit Kamp Moria. Moria is geen plaats waar mensen kunnen worden behandeld en beschermd tegen een mogelijke uitbraak van het coronavirus. Er moet nu heel snel actie ondernomen worden.

#SOS Moria

Florian is niet de enige arts die de EU oproept tot actie. Via #SOSMoria hebben inmiddels 4624 Europese artsen opgeroepen aan hun eigen overheid en de Europese Unie om de vluchtelingen in Griekenland per direct in veiligheid te brengen.

Ook jij kan oproep ondersteunen. Deel het bericht van www.sosmoria.eu, of maak een selfie met in beeld de tekst #SOSMoria en deel deze op je socials.

 

Het interview met Florian is afkomstig van Deutsche Welle.

Beeld: @Fotomovimiento 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: