Een digitale les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede

In 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog is geëindigd. Sindsdien is er in Nederland vrijheid. Maar helaas geldt dit niet voor alle landen in de wereld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht omdat ze in hun thuisland niet veilig zijn.

Hoe voelt het om te leven in een land waar je wordt gediscrimineerd omdat je anders bent, waar je je ineens aan vreemde regels moet houden of geen toegang hebt tot goed onderwijs?

In de digitale les Vrijheid in Beeld van Unicef en Humanity House ervaren leerlingen door interactieve opdrachten, video’s en dilemma’s dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Ze denken na over wat vrijheid voor hen betekent en leren meer over de VN en kinderrechten. Aan de hand van echte verhalen, zoals die van Obada (Syrië) en Akhrat (Irak), horen ze hoe het leven is voor kinderen op de vlucht.

De digitale les is dankzij een uitgebreide docentenhandleiding eenvoudig in de klas uit te voeren.
Ga naar de digiles

Aanvullende workshop Animatie

Wil je na afloop van de digiles met je klas op een creatieve manier dieper ingaan op het thema vrijheid? Meld je dan aan voor een workshop Animatie bij het Filmhuis Den Haag. In een dagdeel werken de leerlingen aan een eigen stop-motion animatie over vrijheid. Ze leren onder andere hoe je een storyboard maakt, een decor bouwt, personages bedenkt en een film nabewerkt.

De workshop Animatie kan via Beeldung ook worden aangevraagd bij een andere locatie in de regio Zuid-Holland. 

Onder het kopje eindopdracht van de digitale les vind je meer informatie hierover.