Rampen & Conflicten: Indonesië. Tsunami, 2004 - Humanity House
11 januari 2017

Rampen & Conflicten: Indonesië. Tsunami, 2004

Op Tweede Kerstdag 2004 vindt nabij de zee van Sumatra (Indonesië) een zeebeving plaats met een kracht van 9,3 op de Schaal van Richter.

Oxfam Novib Stichting Vluchteling ICCO and Kerk in Actie Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Indonesië. Tsunami, 2004

Land: Indonesië (maar ook veel omliggende landen als Thailand, India en Sri Lanka worden getroffen)
Periode: 26 december 2004
Type ramp: Zeebeving in de Indische Oceaan, tsunami in Sumatra
Ramp: Een zeebeving gevolgd door vloedgolven overspoelen de kusten van veel landen in Zuidoost-Azië
Geschatte aantal slachtoffers: Meer dan 230.000 doden, 2,5 miljoen mensen verlaten huis en haard en hebben geen dak meer boven hun hoofd

Op Tweede Kerstdag 2004 vindt nabij de zee van Sumatra (Indonesië) een zeebeving plaats met een kracht van 9,3 op de Schaal van Richter. De beving veroorzaakt vloedgolven met een gemiddelde snelheid van 900 km per uur. Deze treffen de kuststreken van Sumatra, Sri Lanka, India, Thailand, Myanmar, Bangladesh, Maleisië en de eilanden van de Maldiven, de Seychellen en de Andamanen. Het is een van de grootste natuurrampen in de recente geschiedenis. De wereld is geschokt door het natuurgeweld en de hoeveelheid slachtoffers. De vloedgolf reikt helemaal tot in het Afrikaanse Somalië en Tanzania. Ook 36 Nederlanders, veelal toeristen die in Thailand zijn, komen om het leven. Nederland haalt voor de slachtoffers € 208 miljoen op. Het is daarmee de grootste inzamelingsactie ooit.

De tsunami treft vooral het noordelijke puntje van Sumatra, Atjeh, zeer zwaar. 60 Procent van de stad Banda Atjeh wordt door het water verwoest. Alleen hier al vallen meer dan 100.000 doden. De opbouw van de stad en de omgeving duurt jaren. Hoe wrang ook, de tsunami heeft een positief gevolg. De strijd tussen de rebellen van Atjeh en het Indonesische regeringsleger, die al meer dan 30 jaar duurt, wordt na het natuurgeweld stilgelegd. In 2005 tekenen de partijen een vredesovereenkomst. Ook komt er een waarschuwingssysteem dat bij aard- en zeebevingen bewoners op tijd waarschuwt om zich in veiligheid te brengen. Een meisje, dat sinds de ramp werd vermist, vindt zeven jaar na de tsunami haar ouders terug in Banda Atjeh.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: