Rampen & Conflicten: Myanmar, 1948 tot heden - Humanity House Den Haag
18 januari 2017

Rampen & Conflicten: Myanmar. Conflict, 1948 - heden

Myanmar (voorheen Birma) worstelt al sinds de militaire staatsgreep in 1962 voor meer democratie. Een beknopt overzicht van de geschiedenis van het conflict.

Oxfam Novib Stichting Vluchteling Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Myanmar. Conflict, 1948 - heden

Land: Myanmar (voorheen Birma)
Periode: 1962-heden
Type conflict: Onderdrukking van etnische minderheden
Conflict: Militaire machthebbers onderdrukken bevolking
Betrokken partijen: De militaire regering, de oppositie, militante groeperingen, etnische minderheidsgroepen
Aantal slachtoffers: Onbekend aantal doden. Meer dan 1,5 miljoen ontheemden binnen de landsgrenzen

In Myanmar zijn de militairen vanaf de staatsgreep in 1962 aan de macht. Zij maken zich schuldig aan massamoorden, martelingen en verkrachtingen van minderheden. Bevolkingsgroepen worden gedwongen om te verhuizen naar andere delen van het land. Burgers worden gedwongen voor het regime te werken. Westerse landen leggen de militairen tal van strafmaatregelen op. In 2010, na protesten van monniken, komen er verkiezingen. De militairen zorgen ervoor dat zij hun macht in de regering behouden. Er komen wel hervormingen en een wapenstilstand met de opstandelingen van etnische minderheden (de Karen en de Shan). De internationale strafmaatregelen worden langzaam opgeheven.

Tussen 2008 en 2012 worden er voorzichtig democratische hervormingen doorgevoerd. In 2010 heft het regime het huisarrest van de bijna mythische oppositieleidster Aung San Suu Kyi op. En in 2011 krijgt Myanmar een nieuwe grondwet die een einde maakt aan het militaire bestuur. Een jaar later mag de partij van Aung San Suu Kyi zelfs meedoen aan de verkiezingen, ook al zijn er slechts 45 van de 664 zetels in het parlement te kiezen. De NLD van Aung San Suu Kyi wint er direct 43.

In 2015 verovert de NLD wel de absolute meerderheid in de Myanmarese ‘Eerste en Tweede kamer’. Omdat Aung San Suu Kyi geen president mag worden krijgt ze een rol die lijkt op de premier. Hiermee begint een wankele samenwerking tussen de voormalige militaire machthebbers en de oppositie. Langzaam krijgt het volk meer vrijheid.

  • Aung San Suu Kyi, Myanmar - Humanity House
  • Billboard Myanmar - Humanity House

De bevolking van het overwegend boeddhistische Myanmar bestaat uit een aantal etnische groepen waarvan met name de Shan en Karen gedurende het militaire regime soms gewelddadig onderdrukt worden. Maar in 2012 richt zich het geweld op de moslimminderheid Rohingya, die vooral in het westen van Myanmar leven. Na een incident waarbij een boeddhistische vrouw zou zijn verkracht en vermoord door een moslim, breken er rellen uit. Lokale boeddhisten vallen daarbij Rohingya aan. Er vallen enkele honderden doden en ongeveer 100.000 Rohingya raken ontheemd. Gedurende de jaren die daarop volgen houdt het geweld aan. De regering van Myanmar, inclusief Aung San Suu Kyi, neemt het niet op voor de Rohingya.

Vanaf 2016 voert het leger van Myanmar operaties uit in het noordwesten van het land, waar de meeste Rohingyas wonen. Sinds de operatie is begonnen, komen er steeds vaker berichten binnen over moorden, martelingen en verkrachtingen onder deze bevolkingsgroep. Opnieuw slaan honderdduizenden mensen op de vlucht.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: