Rampen & Conflicten: Myanmar. Cycloon Nargis, 2008 - Humanity House
18 januari 2017

Rampen & Conflicten: Myanmar. Cycloon Nargis, 2008

De cycloon Nargis zaait in mei 2008 dood en verderf in Myanmar. Niet alleen de sterke wind en hevige regenval, maar vooral de hoge golven zorgen voor grote schade in de zuidelijke delta van de ri ...

Oxfam Novib ICCO and Kerk in Actie Stichting Vluchteling Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Myanmar. Cycloon Nargis, 2008

Land: Myanmar
Periode: 2 mei 2008
Type ramp: Cycloon
Ramp: Een tropische wervelstorm met hoog opstuwende golven brengt grote schade toe in Myanmar en eist veel slachtoffers
Geschat aantal slachtoffers: Aantallen verschillen. Diverse bronnen melden tussen de 120.000 en 140.000 doden

De cycloon Nargis zaait in mei 2008 dood en verderf in Myanmar. Niet alleen de sterke wind en hevige regenval, maar vooral de hoge golven zorgen voor grote schade in de zuidelijke delta van de rivier Irrawaddy. Cyclonen zijn tropische stormen met windkracht 12. De wind waait harder dan 117 kilometer per uur.
Er vallen meer dan 100.000 doden. Volgens het Rode Kruis zijn er in totaal tussen de 1,6 en 2,5 miljoen inwoners van Myanmar door de cycloon getroffen. Als de orkaan is uitgeraasd, krijgt de bevolking te maken met sterk stijgende voedselprijzen. Veel is verwoest en bedrijven verhogen hun prijzen tot wel 2 tot 4 keer de normale prijs.

De militaire regering van Myanmar krijgt veel kritiek op de hulp na de ramp. Zij zou de zwaarte ervan (bewust?) onderschat hebben. Daarbij weigeren zij buitenlandse hulpverleners het land binnen te laten. De regering vreest dat bevolkingsgroepen die haar omver willen werpen, zo steun krijgen. Pas zes dagen na de ramp mag er een vliegtuig met goederen in Myanmar landen. De NAVO, het militaire samenwerkingsverband tussen de Verenigde Staten en Europa, dreigt het land binnen te vallen als de regering geen hulp toelaat. Toch zijn grote landen niet scheutig met het geven van hulp. Sommige vinden het lastig om met de militaire regering samen te werken. Twee jaar na de ramp, in 2010, is slechts één kwart van het geld dat nodig is, binnen, zegt hulporganisatie Oxfam.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: