Oekraïne. Kernramp Tsjernobyl, 1986
Land: Oekraïne
Periode: 1986
Type ramp: Kernramp
Ramp: Bij een ontploffing van een reactor in een kerncentrale komt zoveel straling vrij dat het gebied tot op de dag van vandaag onbewoonbaar is
Geschat aantal slachtoffers: Meer dan tienduizend doden. De gezondheid van miljoenen mensen is aangetast
In 1986 ontploft midden in de nacht een reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl, een stadje in de Oekraïne. Bij de ontploffing sterven 31 mensen. Er komen grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrij. Een grote gifwolk reikt tot ver in Europa. Binnen tien dagen worden er in de ruime omgeving van de kerncentrale 135.000 mensen geëvacueerd. 3.500 Mensen blijven wonen in Tsjernobyl. Twintig jaar later zijn er van hen weinig meer in leven. Op het moment van de ontploffing wonen er in Tsjernobyl en naastgelegen Pripyat samen 65.000 mensen. Vandaag de dag leeft er bijna niets en niemand meer. Een week na de explosie bereikt de gifwolk ook Nederland en België. In die dagen worden Nederlanders ontraden bladgroente, zoals spinazie, van Nederlandse bodem te eten.
Een kerncentrale die ontploft is moeilijk te repareren of stil te leggen. In Tsjernobyl gebeurt dat pas in 2000, 14 jaar na de ramp. Om de straling tegen te houden wordt direct na de ramp een betonnen omhulsel (sarcofaag) over de centrale gezet. Maar dat omhulsel vertoont al snel barsten. Op dit moment wordt er daarom gewerkt aan een groter en steviger omhulsel. Die moet in 2015 klaar zijn. Totale kosten bedragen meer dan 1 miljard euro!
Omdat niemand in het gebied komt, krijgt de natuur vrij spel. 25 Jaar na de ramp zijn er zelfs toeristische tripjes om de bijzondere natuur in en om Tsjernobyl te bewonderen. Maar uiteindelijk is dat stil gelegd: er kwamen toch te weinig mensen op af.