Wat is het grote verhaal dat Europa anno 2017 nog bindt? Op 7 mei 1948 vond het Congres van Den Haag plaats, het eerste ‘federale’ moment in de geschiedenis van Europa. Een breed scala aan politici, filosofen, kunstenaars, economen, ondernemers en historici spraken over Europese samenwerking. Toen was het verhaal duidelijk. De Europese volkeren moesten zich verenigen om oorlog en verdeeldheid voorgoed uit Europa te bannen en vrede, stabiliteit en samenwerking te waarborgen. Maar wat is het verhaal dat ons tegenwoordig bindt?
Waar anti-Europa partijen een duidelijk verhaal hebben, en de Fransen wellicht op 7 mei kiezen voor een Frexit, zijn de pro-Europa stemmen meer verdeeld over de weg vooruit. Volgens onze eigen Minister-President Mark Rutte ligt de tijd van verheven speeches achter ons. Europa heeft alleen toekomst in pragmatisme; het creëren van banen en veiligheid. Maar is dit verhaal voldoende om de sceptici te overtuigen? Hebben we niet utopie en romantiek nodig om te geloven in het belang van de Europese Unie?
Het Humanity House, het Europees Parlement in Nederland en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland organiseren gezamenlijk een evenement over de toekomst van Europa. Net als in 1948 gaan we samen met politici, schrijvers, filosofen en journalisten op zoek naar dat grote verhaal dat ons in de Europese Unie verbindt.
Over de sprekers
- Dimitri Verhulst wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en is bekroond met verschillende literaire prijzen. Voor het televisieprogramma Made in Europe neemt Dimitri Verhulst je op sleeptouw langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur en ontrafelt hij de Europese identiteit aan de hand van culturele iconen. Want het is de kunst die ons bindt.
- Politicoloog Vincent Stuer was de speechwriter van José Manuel Barroso, voormalige voorzitter van de Europese Commissie. Stuer heeft het boek Kleinstaterij! geschreven over het toenemend nationalisme in Europa en de gevolgen daarvan voor de Europese Unie.
- Marietje Schaake is sinds 2009 Europarlementariër voor D66. Zij is in de commissie internationale handel coördinator en woordvoerder over TTIP. Ook is zij lid van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken en de subcommissie mensenrechten.
- Thomas de Groot werkt als project manager bij The Commons Network. Daarnaast is hij mede-oprichter van De Meent, de Nederlandse Commons Assembly. Hij is actief bij European Alternatives Amsterdam en hij zit voor de Piratenpartij in de stadsdeelraad van Amsterdam West.
- Simone van Saarloos is filosoof, schrijver en columnist voor onder andere Vrij Nederland. In haar werk besteedt ze met regelmaat aandacht aan ongelijkheid, bijvoorbeeld seksisme. In 2016 kwam haar eerste roman ‘De vrouw die’ uit. Ook stond zij in het theater met de voorstelling Holy F en is ze politiek actief voor Artikel 1.
- De avond zal gemodereerd worden door kunsthistoricus en programmamaker Lennart Booij. Ook werkt hij als strategisch adviseur, curator en ondernemer in de culturele sector. Hij presenteerde onder andere programma’s als Het Nieuwe Lagerhuis en Krachtstroom.
Muziek zal verzorgd worden door Nazeer Abdulhai en Judith Döhn. Nazeer speelt Ud, waarvoor hij heeft gestudeerd in Homs, Syrië. In 2015 kwam hij naar Nederland, waar hij veel optredens heeft en nu ook studeert aan het conservatorium in Rotterdam. Judith komt uit Dresden, Duitsland en speelt viool. Zij studeerde hiervoor Jazz/Pop viool aan ArtEZ Conservatorium. Zij speelt en schrijft verschillende muziekstijlen, maar ook theater- en dansvoorstellingen.
Locatie: bij onze buren van Paard. Prinsegracht 12, 2512 GA Den Haag.
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.
Vind je dit onderwerp interessant? Kijk dan zeker ook even naar ons programma op 2 mei, De Franse verkiezingen: Weg van Europa? #EUforumdebat. Tegen de achtergrond van crises, referenda en toenemende euroscepsis in Europa gaan we in gesprek met internationale experts over de Franse verkiezingen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor Europa?