Design voor en door vluchtelingen
Een regencape annex tent. De refugee nation flag. Design dat te zien is op de expositie ‘Oplossing of Utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
50 ontwerpen
Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert tot en met 3 september bijna 50 projecten van de afgelopen jaren die bedoeld zijn voor mensen op de vlucht. Denk aan kleding die onderweg ook een tentje kan worden, betere bewegwijzering in een vluchtelingenkamp, schakelbare kunststof vloerdelen om in tijdelijke onderkomens te plaatsen of een digitale dienst waarmee vluchtelingen wegwijs gemaakt kunnen worden in hun nieuwe woonomgeving.
Geen etiket
De tentoonstelling, waarvan een deel ook te zien is bij de creatieve broedplaats Lola Lik in Amsterdam, is ontworpen door de architecten Michael Barchini en Mary Farwy. Beiden zijn in 2013 de oorlog in Syrië ontvlucht. Ze weten dus hoe het is om te moeten vluchten, maar balen van het etiket ‘vluchteling’ dat ze voortduren krijgen opgeplakt. “Ik zie mijzelf in de eerste plaats als architect, als persoon met een bepaald karakter, in plaats van een bepaalde status die ik door omstandigheden heb,” zegt Farwy. Haar favoriete ontwerp is daarom een tekstverwerkingsprogramma waarbij het woord ‘vluchteling’ automatisch wordt vervangen door het woord ‘mens’.
Refugee Nation Flag
Ook de Syrische kunstenares Yara Said ergert zich aan de stigmatisering van vluchtelingen. Zij ontwierp de Refugee Nation Flag, een feloranje vlag met een zwarte streep erdoorheen. Haar inspiratiebron: de zwemvesten waarmee vele mensen, net als zijzelf, de zee moesten oversteken op zoek naar een veilig onderkomen. “Een symbool van hoop en solidariteit” noemt ze het. Een groep gevluchte atleten droeg de vlag vorig jaar toen ze aan de Olympische Spelen deelnam. Jij kunt er nu mee op de foto in het Stedelijk.
Platform voor discussie
Het Stedelijk Museum wil met de tentoonstelling ‘Oplossing of Utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen’ de discussie aanzwengelen. Daarom organiseert het Stedelijk zowel op 31 mei als 14 juni een gallery talk over de rol die ontwerpers, architecten en bedrijven kunnen spelen in het lenigen van de nood van mensen op de vlucht. Wat helpt hen tijdens hun vlucht, in een opvangkamp of azc wel en wat niet? Gaat het om een praktische oplossing voor een probleem of een utopisch vergezicht? Werken sommige ontwerpen (zoals een sticker met ‘Refugees Welcome’) stigmatiserend of juist verwelkomend?
Bron: Trouw en Stedelijk Museum