Rampen & Conflicten: Sri Lanka. Overstromingen, 2017
Zware overstromingen en modderstromen zorgen in Sri Lanka voor grote problemen. Oorzaak: de ergste moessonregens sinds 2003.
Sri Lanka. Overstromingen door moessonregens, 2017
Land: Sri Lanka
Periode: Eind mei 2017
Type ramp: Overstromingen en modderstromen door zware moessonregens
Ramp: De grootste natuurramp in Sri Lanka sinds de tsunami op Tweede Kerstdag 2004, en de ergste moessonregens sinds 2003 als gevolg van cycloon Mora
Geschat aantal slachtoffers: Ruim 200 doden; een half miljoen mensen getroffen
Sri Lanka is wel gewend aan zware moessonregens, maar de extreme regenval van eind mei 2017 is uitzonderlijk. Boosdoener is cycloon Mora, die met windsnelheden tot wel 117 kilometer per uur over het land raast en ook in Bangladesh en Noordoost-India voor overlast zorgt. Grote delen van het zuidwestelijke deel van Sri Lanka, waarin ook de hoofdstad Colombo ligt, staan blank.
De ellende wordt vergroot door modderstromen en aardverschuivingen als gevolg van de kap van bomen voor de aanleg van thee- en rubberplantages. Huizen, wegen en elektriciteitsvoorzieningen zijn verwoest. Tienduizenden mensen worden opgevangen in evacuatiecentra. Een lichtpuntje: het aantal slachtoffers had nog hoger kunnen zijn. Veel inwoners hebben op tijd een sms ontvangen van het Sri Lankaanse Disaster Management Centre met de waarschuwing dat het water ging stijgen.
Het leger is ingezet om de getroffenen te helpen. Ook delen tienduizenden vrijwilligers van het Rode Kruis voedsel, water en medicijnen uit. Maar de omvang van de ramp is groot en sommige gebieden zijn, ondanks de inzet van boten en legerhelikopters, lastig te bereiken. Daarom heeft de Sri Lankaanse regering om hulp uit het buitenland gevraagd.
De moessonperiode is nog lang niet afgelopen. Verwacht wordt dat de inwoners van Sri Lanka nog meer regen en daarmee gepaard gaande overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen te verduren krijgen. Bovendien vrezen hulporganisaties de uitbraak van ziektes als dengue (knokkelkoorts) en cholera. Ook wordt gewaarschuwd voor diarree en dysenterie.