Nu ook in Europa: klimaatvluchtelingen - Humanity House
26 juli 2017

Nu ook in Europa: klimaatvluchtelingen

De eerste klimaatvluchtelingen kwamen drie jaar geleden uit Tuvalu. Maar ook binnen de Europese grenzen zijn mensen tegenwoordig op de vlucht voor het opwarmende klimaat.

OneWorld

De wereld maakte in 2014 kennis met de eerste klimaatvluchtelingen. Een gezin uit Tuvalu kreeg op ‘klimatologische gronden’ een verblijfsvergunning in Nieuw-Zeeland. Klimaatverandering heeft echter ook binnen onze eigen Europese grenzen een groeiende impact.

Spitsbergen smelt weg

Al zes jaar lang is het er ’s winters tien graden warmer dan gemiddeld. En terwijl het vroeger nooit regende, staan de luchtsluizen nu maandelijks open. Toen de grond vorig jaar letterlijk onder hun huizen wegzakte, moesten 256 inwoners van het Noorse Spitsbergen geëvacueerd worden. Dat komt neer op 10 procent van de gehele bevolking.

De opwarming van de aarde zorgt dat de bevroren ondergrond, de permafrost, steeds dieper wegsmelt. In combinatie met de vele regen creëert het instabiele berghellingen die gevaarlijk zijn voor de inwoners. In de laatste drie jaar kwamen er dan ook veel aardverschuivingen en lawines voor op Spitsbergen.

Plots woonde ze niet 13, maar 4 meter van de woeste zee

Bioloog en poolonderzoeker Maarten Loonen noemt in een gesprek met Brandpunt het voorbeeld van de Duitse poolwetenschapper Christiane Hübner. Zij is een van de personen die de klimaatverandering aan den lijve ondervond. Tijdens de warmste herfst in jaren brokkelde binnen een dag 13 meter kustlijn af. Plots woonde ze nog slechts 4 meter van de woeste zee vandaan.

Van Loon: “Door de harde regenval vreesde men dat ook de bodem onder haar huis zou wegschuiven. In Alaska is er zelfs een heel dorp dat om dezelfde reden afgebroken en verplaatst moet worden.”

Bekijk hieronder in welk tempo het poolijs de afgelopen jaren wegsmolt.

Klimaatvluchtelingen buiten Europa

Dichter bij de evenaar zorgt de opwarming van de aarde voor nog meer klimaatvluchtelingen. Volgens de Verenigde Naties is de directe impact het grootst in Azië, waar orkanen en overstromingen complete dorpen wegvagen. Hoewel het moeilijk is de groep in cijfers te vangen, schat de VN dat er op dit moment 140 miljoen klimaatvluchtelingen zijn. Gevreesd wordt dat dit aantal tot 2050 stijgt naar 300 miljoen.

Klimaatverandering treft het armste deel van de wereldbevolking het hardst. Door het extremere weer hebben zij vaak letterlijk moeite het hoofd boven water te houden. Bij elke overstroming of mislukte oogst gaat er kapitaal verloren en wordt investeren in de eigen -kleine- onderneming steeds moeilijker.

Voedseltekorten

Ook op grotere schaal zorgt klimaatverandering voor problemen. Zo lijden de inwoners van de Hoorn van Afrika momenteel onder de ergste droogtes in jaren. Elf miljoen mensen in landen als Somalië en Kenia kampen met een ernstig voedseltekort.

Toch is volgens klimaatonderzoeker Stephen Devereux droogte op zich niet de oorzaak van deze honger. Ook andere factoren zoals falend overheidsbeleid en conflicten en burgeroorlog maken dat inwoners kwetsbaar zijn, zo zegt hij tegen het Reformatorisch Dagblad. “Klimaatverandering speelt zeker een rol, maar dan niet zozeer vanwege minder regenval, als wel een grilliger verloop ervan.”

Bron: OneWorld, Brandpunt, Reformatorisch Dagblad, De Morgen

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: