Cholera eist steeds meer doden in Jemen
De directeuren van het Internationale Rode Kruis en Care International hebben Jemen bezocht en zagen hoe de choleracrisis steeds meer slachtoffers maakt.
Verdubbeling aantal cholerabesmettingen
De directeuren van het Internationale Rode Kruis en Care International hebben afgelopen week Jemen bezocht. Ze maken zich grote zorgen over de cholera-uitbraak die sinds dit voorjaar steeds meer doden eist.
Experts van het Rode Kruis vrezen dat het aantal besmette personen tot eind dit jaar zal verdubbelen. Op dit moment zijn er 370.000 ‘verdachte’ gevallen en dat kan oplopen tot 600.000. Tot nu toe zijn er 2.000 doden gevallen als gevolg van de infectieziekte.
Cholera is een maag-darminfectie die via besmet voedsel of water wordt verspreid. Mensen die cholera oplopen, lijden aan diarree en uitdroging. Als er geen snelle behandeling volgt, kunnen zij overlijden.
Slechte medische voorzieningen
“Dit onnodige lijden maakt me ontzettend kwaad. De wereld slaapwandelt een nog grotere tragedie in”, zei directeur Peter Maurer van het Internationale Rode Kruis tijdens een persconferentie in het land. De epidemie is volgens hem volledig te wijten aan menselijk handelen. Hij gaf aan dat veel medische voorzieningen door de oorlog zijn verwoest.
“In één bed liggen soms meer dan vier personen”, vertelt Dominik Stillhart van het Rode Kruis. “Ook vind je mensen in de tuin of zelfs in de auto, waar ze via het raampje aan een infuus liggen aangesloten.”
Cholera is te voorkomen
In het land waar al twee jaar een burgeroorlog woedt, raakte 17 april het riool buiten werking. Binnen tien dagen was cholera een feit. En het einde van de epidemie is nog lang niet in zicht. Het vuilnis ligt al maanden op straat en er is bijna nergens meer elektriciteit. Schoon water is, net als voedsel, een luxeproduct geworden in Jemen.
Schandvlek voor de mensheid
Volgens Wolfgang Jamann, directeur van Care International, heeft 60 procent van de bevolking onvoldoende voedsel en meer dan de helft geen toegang tot veilig drinkwater. Hij roept op tot actie om een nog grotere humanitaire ramp te voorkomen. “Wij leven in de 21e eeuw en de huidige toestand in Jemen is een schandvlek voor de mensheid.”
Bron: De Morgen, BBC, ICRC, Al Jazeera