Verslag
Kijk terug: Nacht van het Conflict
Op zaterdag 15 december vond de Nacht van het Conflict plaats in Theater aan het Spui. Een festival over een jaar lang Nederland in de VN-Veiligheidsraad, conflict en vrede. Een programma met sprekers, verhalen, muziek, eten, speeddates en bijzondere ontmoetingen. Kijk terug op ons blog.
Festival
Nacht van het Conflict
Powerplay & Underdogs: een jaar lang NL in de Veiligheidsraad
Nederland bekleedde in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praatten we mee over oorlog, vrede & internationale veiligheid. Hoe hebben we het er van afgebracht? En wat waren de belangrijkste kwesties op het wereldtoneel? Je komt erachter tijdens de Nacht van het Conflict!
Tijdens dit festival duiken we in de complexe wereld van conflicthantering en internationale veiligheid. Je hoort van hoge functionarissen en diplomaten, maar ook van biologen, filosofen, theatermakers, soldaten en mensen uit conflictlanden hoe je aan vrede & veiligheid werkt.
Zo gaat Minister Kaag in op wat de VN-Veiligheidsraad en Nederland kunnen betekenen in het voorkomen van conflicten, Victor Ochen vertelt zijn persoonlijke verhaal en bioloog Frans de Waal zet je aan het denken over de vredelievende en gewelddadige driften van de mens.
Nog een prangende vraag? Ga speeddaten of praat na aan de bar met de sprekers. Genoeg gepraat? Laat je verrassen door kunst, experiment en theater van o.a. Het Nationale Theater.
Download hier het blokkenschema of
↓ Scroll naar beneden om meer te lezen over het programma ↓
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.
Er worden (video)opnames gemaakt tijdens dit programma en na afloop online geplaatst.
Sprekers
Victor Ochen
African Youth Initiative Network
Victor Ochen is de oprichter en uitvoerend directeur van het African Youth Initiative Network (AYINET). Geboren in het noorden van Oeganda, bracht hij het grootste gedeelte van zijn jeugd door als vluchteling in de kampen en groeide op te midden van gewelddadige conflicten. Uitgedaagd door de ontberingen van oorlog en armoede vormde Ochen een Peace Club en leidde hij de wervingscampagne van de anti-kindsoldaten te midden van de oorlog in Noord-Oeganda. Hij groeide op tot een van de belangrijkste figuren in Afrika, een sleutelfiguur als het gaat om strijd voor mensenrechten en gerechtigheid. Het tijdschrift Forbes noemde Ochen in 2015 een van de 10 krachtigste mannen in Afrika, en aartsbisschop Desmond Tutu bevestigde dat: "mijn hart zwelt van vreugde als ik Ochen zie, hij is de nieuwe hoop voor Afrika". In 2015 werd hij als jongste Afrikaanse deelnemer ooit genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Sigrid Kaag
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Sigrid Kaag is sinds 26 oktober 2017 namens D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III. Tevens was zij van 13 februari 2018 tot 7 maart 2018 waarnemend minister van Buitenlandse Zaken. Eerder was zij diplomaat bij de Verenigde Naties (VN).
Pieter Waterdrinker
Rusland-deskundige
In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon. Waterdrinker woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. In 2018 was Waterdrinker te gast in het programma Zomergasten.
Frans de Waal
Bioloog en primatoloog
Frans de Waal is bioloog en een van 's werelds bekendste deskundigen op het gebied van apengedrag. Hij schrijft graag over opmerkelijk diergedrag, en is ervan overtuigd dat mensen meer gemeen hebben met hun behaarde neefjes en nichtjes dan ze denken. Bestsellers van Frans de Waal zijn onder meer De bonobo en de tien geboden, Chimpanseepolitiek, De aap in ons en Een tijd voor empathie. Zijn vergelijkingen tussen het gedrag van mensen en andere diersoorten hebben hem wereldberoemd gemaakt. Zo is hij door het tijdschrift TIME uitgeroepen tot de top 100 meest invloedrijke personen en was hij te gast bij de televisieprogramma’s Zomergasten en Collegetour.
Thana Faroq
Documentaire fotograaf
Thana Faroq is een documentaire fotograaf en verhalenverteller uit Jemen, gevestigd in Den Haag. Ze werkt samen met verschillende ngo's in Jemen om verhalen te vertellen over ontheemde vrouwen en kinderen, om het leed en de vergeten crisis in het land zichtbaar te maken. Ook richt ze zich op 'collaborative storytelling' om persoonlijke anekdotes over migratie te vertellen. In 2016 ontving ze de Break the Silence-beurs om een M.A. te volgen in documentaire fotografie en fotojournalistiek aan de Universiteit van Westminster in Londen. Haar werk verscheen in verschillende publicaties waaronder Aljazeera, World Press Photo, BBC, Huffington Post, CNN. Momenteel is Thana een fellow-artist bij de One Society Foundation NY.
Monika Sie Dhian Ho
Algemeen directeur Instituut Clingendael
Monika Sie Dhian Ho is algemeen directeur van het Clingendael Instituut. Voordat zij bij Clingendael kwam, was Monika directeur van de Wiardi Beckman Stichting (WB Foundation), een sociaaldemocratisch wetenschappelijk bureau. Zij doceert aan de Nederlandse School voor Bestuurskunde en is vice-voorzitter van de Europese Integratiecommissie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Monika studeerde en doceerde later politieke wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doceerde internationale betrekkingen en internationale politieke economie aan de Universiteit van Leiden. Bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid werkte ze als onderzoeker en projectmanager.
Karel van Oosterom
Diplomaat en permanent VN vertegenwoordiger
Karel Jan Gustaaf van Oosterom is een Nederlands diplomaat. Sinds 2013 is hij de permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en vanuit die functie vertegenwoordigt hij in 2018 Nederland in de Veiligheidsraad.
Mohammad Kanfash
Directeur Damaan Humanitarian Organization
Mohammad Kanfash is sinds augustus 2015 in Nederland en is de oprichter en directeur van Damaan Humanitarian Organization, een Nederlands-Syrische NGO die werkt aan gezondheid, onderwijs, voedselzekerheid, watervoorziening, analfabetisme en de bevordering van dialoog. In de belegerde gebieden rond Damascus, en nu ook in het noorden van het land, heeft het Damaan-team al 52.000 patiënten bijgestaan en maaltijden en schoon water verstrekt aan honderdduizenden mensen. De organisatie hielp verder met het opzetten van verschillende programma's voor zelfredzaamheid ten bate van veel gezinnen in de gebieden rond Damascus. Mohammad heeft interesse in Syrische aangelegenheden en is politiek actief in Syrië en Nederland. Hij gaf als spreker commentaar op ontwikkelingen in het land tijdens evenementen aan o.a. de UVA, de Universiteit Leiden, De Nacht van Dictatuur en het Humanity House. Mohammad was te gast op verschillende Nederlandse tv- en radioprogramma's waaronder De Nieuwe Maan, Brandpunt + en NOS nieuws. Hij is ook een gekozen bestuurslid van Het Syrische Comité, een platform voor Syrische activisten in Syrië. Zijn professionele ervaring omvat 10 jaar bij het VN-vluchtelingenagentschap; voornamelijk in de beschermingseenheid, in Syrië, Egypte en Nederland.
Massih Hutak
Rapper, schrijver, columnist
Massih Hutak (Herat, 1992) is een Afghaans-Nederlandse schrijver, columnist en rapper. Hij werd geboren in Afghanistan en vluchtte op zesjarige leeftijd van Pakistan naar Nederland. Hij gaf vier jaar les op vmbo-scholen in heel Nederland, maar stopte om zich volledig te storten op zijn grote passie: muziek. Hij geeft rap- en schrijfworkshops waarin hij tolerantie, politiek, religie, vrijheid en seksualiteit bespreekt. Met zijn Kantel de Macht-stemcampagne moedigde hij in 2017 jongeren aan te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing.
Generaal-Majoor Richard Oppelaar
Directeur Operaties bij Defensie
Richard Oppelaar voegde zich bij het Korps Mariniers in 1981. Sinds april 2016 is hij directeur operaties van het Nederlandse Ministerie van Defensie. In deze functie is hij verantwoordelijk voor alle Nederlandse militaire operaties over de hele wereld.
Hariwa Negisa Adil
Consulent discriminatiezaken
Hariwa Negisa Adil zet zich in voor mensenrechten. Ze heeft een master in internationaal publiekrecht. Nadat ze zich in Griekenland voor Safe the Children inzette voor vluchtelingenopvang, is ze teruggekeerd naar Nederland. Daar werkt zij nu als consulent discriminatiezaken. Het grootste gedeelte van haar leven heeft zij doorgebracht in Europa, maar zij blijft sterk verbonden voelen met Afghanistan.
Saskia Bruines
Wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal (OKI) en 3e loco burgemeester
Saskia Bruines is wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal en 3e loco burgemeester.