HagueTalks: 'Vijf jaar later: Hoe bouwen Yezidi-vrouwen de gemeenschap op na IS?' - Humanity House

Agenda

overzicht
Sat
03 Aug
2019

Verslag

Persoonlijke verhalen

HagueTalks: ‘Vijf jaar later: Hoe bouwen Yezidi-vrouwen de gemeenschap op na IS?’

Op 3 augustus is het vijf jaar geleden dat de Yezidi-gemeenschap in Irak werd aangevallen door strijders van Islamitische Staat (IS). In het Humanity House staan we stil bij die gebeurtenis en komen twee moedige vrouwen aan het woord. Zij vertellen over wat hen is overkomen en over het leven na IS in Noord-Irak. 

Vijf jaar geleden vielen IS-strijders de Yezidi-gemeenschap in Irak aan. De verhalen die naar buiten kwamen waren gruwelijk. Vele mannen werden vermoord en duizenden vrouwen en kinderen ontvoerd, verkocht en misbruikt. In Irak is de terreur van IS nu grotendeels gestopt, maar het heeft diepe sporen achtergelaten in de gemeenschap. Veel van de vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd, wonen in tentenkampen in Noord-Irak. Deze kampen zijn gebouwd voor één jaar, maar nog steeds in gebruik. Er is een tekort aan allerlei spullen en de temperaturen kunnen oplopen van 50 graden in de zomer, naar ver onder het vriespunt in de winter.

Tijdens deze HagueTalks staan we stil bij de aanval op de Yezidi-gemeenschap en bij de huidige situatie van Yezidi-vrouwen in Irak. Je hoort de persoonlijke verhalen van twee moedige vrouwen: Layla en Behar. Layla werd drie jaar gevangen gehouden door IS en schreef daar een boek over: ‘Layla and the Nights of Pain’. Behar biedt met haar organisatie EMMA psychosociale hulp aan vrouwen die ontvoerd werden door IS. Yezidi’s die in Nederland wonen delen hun cultuur door middel van eten en muziek. Daarnaast is de Hivos-tentoonstelling ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk’ te zien.

Moderator van het programma is Leila Prnjavorac

Over de sprekers

  • Behar Ali is een vrouw met een missie. Als jonge vrouw maakte ze de beruchte gifgasaanval in Halabja in de late jaren tachtig in Irak, mee. Toen Saddam Hoessein halverwege de jaren negentig opnieuw een campagne begon tegen de Koerden, vluchtte Behar naar Nederland, waar ze zich specialiseerde in vrouwenrechten. Na de val van Saddam keerde ze terug naar Noord-Irak om haar land te helpen herbouwen. Behar is mede-oprichter van de organisatie EMMA die psychosociale ondersteuning biedt aan slachtoffers van islamitische extremisten. ‘Er kloppen vrouwen bij ons aan wiens hele familie door IS is vermoord. Het leed dat velen van hen hebben doorstaan is onvoorstelbaar’, zegt Behar.
  • Layla Tallou (1987) komt uit de Yezidi-gemeenschap in Noord-Irak. Ze is bijna drie jaar lang gevangen gehouden door IS strijders. Haar broer Kaled schreef er samen met haar een indrukwekkend boek over: ‘Layla and the Nights of Pain’. Het is een van de weinige keren dat een vrouw naar buiten treedt met haar persoonlijke verhaal. Ook is het de eerste keer in de Yezidi-gemeenschap dat een broer zo dapper is om het verhaal van zijn zus aan te horen en op te schrijven. Met het delen van haar verhaal vraagt Layla internationaal aandacht voor de huidige situatie van de Yezidi-vrouwen.
  • Edwin Huizing, algemeen directeur Hivos leidt het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS) sinds 2013. Geïnspireerd door Hivos’ waarden, zoals zelfbeschikking, pluralisme en verantwoordelijkheid, is hij zeer gemotiveerd om bij te dragen aan de droom van duurzame economieën en inclusieve maatschappijen. Edwin was ook directeur van het regionale kantoor van United Nations Population Fund in Oost en Zuidelijk Afrika van 2010 tot 2013. In deze rol overzag hij de implementatie van het beleid, de programma’s en financiën van de UNFPA en ondersteunde hij de nationale kantoren in de regio. Van 2006 tot 2010 was Edwin directeur van Vluchtelingenwerk Nederland en van 2001 tot 2006 was hij de operations director van dezelfde organisatie. Van 1996 tot 2001 werkte Edwin als vertegenwoordiger van Stichting Nederlandse Vrijwilligers (nu SNV Netherlands Development Organisation) in Mali.

Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door HagueTalks, Hivos en Humanity House. Hivos vraagt hiermee aandacht voor de huidige situatie van Yezidi-vrouwen in Irak en hun overlevingskracht. Samen met EMMA steunt Hivos de vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd en werken aan een nieuwe toekomst.

Over de tentoonstelling

Hivos grijpt 3 augustus, vijf jaar na de aanval van IS op de Yezidi-gemeenschap, aan als moment om aandacht te vragen voor de overlevenden met de tentoonstelling: ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk’. Want de moedige vrouwen op deze foto’s verdienen onze aandacht. De fotograaf is de Irakese Seivan M. Salim. De tentoonstelling is te zien in het Humanity House vanaf 31 juli.

Details

  • Engels
  • 15:30
  • 16:00
  • 17:30