Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
30.07.19 t/m 25.08.19

Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk

Het vraagt moed om vooruit te durven kijken. Die boodschap wil Hivos overbrengen met de nieuwe fototentoonstelling ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk’.

Op 3 augustus is het vijf jaar geleden dat Islamitische Staat (IS) een aanslag pleegde op het Yezidi-volk in Noord-Irak. Daarbij werden duizenden vrouwen en kinderen gevangengenomen, verhandeld en misbruikt. Veel van deze vrouwen zijn inmiddels bevrijd of ontsnapt, maar zitten nog steeds vast in opvangkampen in de regio. Terugkeer naar hun dorpen is vaak niet mogelijk, die zijn verwoest of het is er niet veilig.

Met de fototentoonstelling: ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk’, vraagt Hivos aandacht voor deze vrouwen. De beelden laten de overlevingskracht van vrouwen zien die nu nog in een kamp wonen, maar die hun blik voorzichtig weer op de toekomst durven te richten. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met Iman Ido. Iman werd op tienjarige leeftijd gevangen genomen door IS en droomt er nu van om advocaat te worden. En met Layla Taalo, die haar verhaal heeft opgeschreven en zo  de confrontatie met haar verleden aan durfde te gaan.

Hivos werkt in Irak samen met de organisatie EMMA. Deze organisatie verleent hulp aan meer dan 600 Yezidi-vrouwen in de opvangkampen rond Erbil en Duhok verblijven.

Op zaterdag 3 augustus organiseert Hivos een Hague Talks met bijzondere getuigenissen van deze vrouwen. Meld je hier aan.

Over de foto:

Iman Ido werd gevangen genomen door IS toen ze pas tien jaar oud was. Na drie jaar wist ze te ontsnappen. Iman werkt nu in een kledingwinkeltje in het vluchtelingenkamp, maar heeft grotere ambities: “Ik wil advocaat worden, voor de rechten van de Yezidi’s opkomen en het opnemen tegen IS.”

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de fotograaf

Seivan M. Salim is een fotograaf uit Duhok (de Koerdische regio van Irak) en houdt zich al jarenlang bezig met het documenteren van mensenrechtenschendingen bij vrouwen en meisjes. Sinds de val van IS in Irak, richt Seivan zich actief op het delen van de verhalen van Yezidi-vrouwen en -meisjes. Ze vraagt hiermee aandacht voor de behoeften van deze vrouwen en roept de internationale gemeenschap op in actie te komen. Seivan’s werk is gepubliceerd in een aantal grote internationale media, waaronder National Geographic, Le Monde, The Guardian, Sunday Times en Daily Mail.