De strijd voor vrede en vrijheid in Soedan - Humanity House
15 juli 2019

De strijd voor vrede en vrijheid in Soedan

Vrijheidsstrijders en het leger staan in Soedan lijnrecht tegenover elkaar. Nu de president is afgezet, rijst de vraag; wie moet er aan de macht komen?

Al dertig jaar leeft Soedan in een dictatuur. De jonge generatie kent hun eigen land niet anders dan een land van onvrijheden en corruptie. Voor de Soedanese bevolking is de maat vol. In december 2018 begon de bevolking daarom met vreedzame protesten tegen president Omar Al-Bashir. Vooral de jonge generatie zet zich actief in voor vrijheid en een einde aan de dictatuur.

Student Alaa Salah is een van hen. De jonge vrijheidsstrijder werd door een iconische foto van haar, gehuld in een wit gewaad terwijl zij protesteerde bij het militaire hoofdkwartier in Khartoem, bekend als het gezicht van de revolutie.

Wat is er aan de hand in Soedan?

In april dit jaar ging een grote groep betogers en vrijheidsstrijders de straten van Khartoem, de hoofdstad van Soedan, op om op vreedzame wijze te protesteren voor vrijheid en vrede en democratisering van het land. Onderweg naar het hoofdkwartier van het leger werd de groep aangevallen door de veiligheidsdiensten van president Omar Al-Bashir.

 

 

Toen vielen er al zestig doden. Velen kwamen in de gevangenis en honderden raakten gewond. Toch gingen mensen vreedzaam door met het protest, omdat zij een ander land willen.

De burgers werden echter gesteund door het Soedanese leger en vochten terug tegen de veiligheidsdiensten. Op 11 april pleegde het leger vervolgens een staatsgreep, waarna de president gedwongen aftrad.

De dagen erna stonden in het teken van onderhandelingen tussen de burgers en het leger. De twee partijen werden het er niet over eens wie er aan de macht moest komen. Dat leidde tot nieuwe conflicten. Ditmaal tussen het leger en de betogers. Waarna de situatie escaleerde en het leger zich op een gewelddadige manier tegen de vrijheidsstrijders keerde.

De situatie is inmiddels zo erg dat er wordt gesproken over honderden doden, gewonden en verkrachtingen. Volgens Amnesty International vinden er zelfs buitenrechtelijke executies plaats. In rivier de Nijl zijn al tientallen lijken gevonden.

Ook al is de situatie dusdanig verergerd, blijven de jonge vrijheidsstrijders zich inzetten voor hun land en vrede. Dat doen zij, ondanks de aanvallen van het leger, nog steeds op een vreedzame manier.

Wereldwijd roept de situatie in Soedan reacties op. Amnesty International heeft de noodklok geluid en heeft de Soedanese overheid gevraagd gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: