Humanitaire Hangijzers: waarom staan lokale hulporganisaties niet aan het roer? - Humanity House

Agenda

overzicht
Mon
08 Apr
2019

Verslag

Luister terug: Humanitaire Hangijzers: waarom staan lokale hulporganisaties niet aan het roer?

Het hele programma is terug te luisteren op ons blog.

debat

Humanitaire Hangijzers: waarom staan lokale hulporganisaties niet aan het roer?

De humanitaire sector belooft al lange tijd om lokale hulporganisaties meer macht en middelen te geven. Toch blijven hervormingen uit. Na de Tsunami in Sulawesi nam de Indonesische regering een radicaal besluit: Alle internationale hulpverleners moesten Sulawesi verlaten. Tijdens deze editie van humanitaire hangijzers praten we met humanitair expert Jemilah Mahmood over de verhouding tussen internationale en lokale hulporganisaties en waarom echte hervormingen uitblijven.

Al lange tijd is ‘localisation’ een heet hangijzer voor de humanitaire sector. Tijdens de World Humanitarian Summit in 2016 beloofden ’s werelds grootste donoren en humanitaire organisaties om meer macht – en financiering – in de handen van lokale hulporganisaties te leggen. Maar echte hervormingen blijven achter. Wanneer er een ramp heeft plaatsgevonden, nemen internationale organisaties het vaak over van de nationale hulporganisaties. In toenemende mate verzetten nationale overheden zich hier tegen. Zo ook de Indonesische regering na de tsunami in september 2018. Alle internationale hulpverleners moesten Sulawesi verlaten en de hulp over laten aan nationale hulpverleners.

We praten met Jemilah Mahmood over de verhouding tussen internationale en lokale hulporganisaties. Jemilah heeft veel ervaring in de humanitaire sector, zowel lokaal als internationaal. Als geen ander kan zij vertellen waarom het zo ingewikkeld is om de verhoudingen tussen internationale en lokale hulporganisaties te veranderen.

Over de sprekers

  • Dr. Jemilah Mahmood heeft in 1999 Mercy Malaysia opgericht en was jarenlang directeur van deze Maleisische NGO. Ze was hoofd van de World Humanitarian Summit van de VN en nauw betrokken bij het opstellen van de localisation agenda. In 2006 werd zij door de toenmalige VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon benoemd tot een van de 16 leden van de adviesgroep van het Central Emergency Response Fund. Tegenwoordig is zij verantwoordelijk voor de partnerschappen van de IFRC (De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen). Jemilah Mahmood won vele nationale en internationale onderscheidingen voor haar werk.
  • Ton Huijzer geeft een introductie op het dilemma. Ton Huijzer is consultant in de humanitaire hulpsector. Daarvoor werkte hij voor het Rode Kruis, Medecins Sans Frontieres en de International Rescue Committee / Stichting Vluchteling.
  • Christine Pirenne is hoofd humanitaire hulp bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Saskia Harmsen is in 2016 toegetreden tot Oxfam. Als change manager voor het Charter for Change (C4C) in Oxfam coördineert en ondersteunt Saskia interne organisatorische veranderingsprocessen met betrekking tot het mogelijk maken van lokaal humanitair leiderschap en lokalisatie van humanitaire hulp.
  • Moderator is Roanne van Voorst, antropoloog. Ze is betrokken bij het onderzoeksproject ‘When Disaster meets Conflict’ aan het Institute for Social Studies in Den Haag.

Details

  • Engels
  • 18:30
  • 19:00
  • 20:30