Dit jaar bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 70 jaar. Tijdens deze HagueTalks vragen we aan acht vooraanstaande lgbti- en genderrechtenverdedigers van over de hele wereld: gaan we vooruit of achteruit?
In steeds meer landen is het homohuwelijk toegestaan. Ook transgenderrechten worden in toenemende mate serieus genomen. Van Hollywood Hills tot de straten van Delhi zeggen mensen nee tegen intimidatie en gendergerelateerd geweld. Maar helaas gaat de vooruitgang samen met een terugslag in andere delen van de wereld. Zo worden in Tsjetsjenië homoseksuele mannen opgepakt en vermoord, en krijgen vrouwen te maken met intimidatie, verkrachting en andere vormen van geweld.
Acht vooraanstaande lgbti- en genderrechtenverdedigers uit Colombia, Bangladesh, China, Egypte, Nigeria, Oekraïne, Rusland en Kenya vertellen in een korte persoonlijke pitch hoe zij denken dat het ervoor staat met lgbti- en genderrechten, en wat er nodig is om deze rechten echt universeel te maken. Vervolgens gaan ze hierover met elkaar en het publiek in gesprek.
Over de sprekers
Wegens veiligheidsoverwegingen worden niet alle sprekers online aangekondigd.
- Akudo Nzubechi Oguaghamba uit Nigeria. Oprichter en directeur van het Women’s Health and Equal Rights Initiative (WHER), een NGO die zich richt op de rechten van Lesbiennes en andere seksuele vrouwelijke minderheden in Nigeria.
- Don Catherine Awuor Ochieng uit Kenia. Directeur van Women Working with Women, een mensenrechtenorganisatie die zich richt op de rechten van lesbiennes, biseksuele en transseksuele vrouwen.
- Ruslana Panukhnyk uit Oekraïne. Uitvoerend directeur van KyivPride NGO. Deze organisatie richt zich op de promotie en bescherming van lgbti-rechten in Oekraïne. Ze organiseren het grootste lgbti-evenement in Oekraïne.
- Ruslan Savolainen uit Rusland. Werkt voor Coming Out als coordinator van het festival Queer Fest. Ook werkt hij voor een Russisch lgbt-netwerk dat helpt bij de evacuatie van lgbt-mensen uit Tsjetsjenië.
- Tingting Wei uit China. Oprichter en directeur van het Guangzou Gender Health Education Institute (GGSEC). Dit instituut biedt trainingen en voorlichtingen op het gebied van gender en seksualiteit, om de rechten van seksuele minderheden en activisten in China te bevorderen en beschermen.
- Matilda González Gil uit Colombia. Advocaat en consultant in internationale mensenrechten en lgbti-rechten. Matilda is zelf een transgender vrouw die opkomt voor de rechten van deze kwetsbare groep in Colombia.
- Syeda Shagufe Hossain uit Bangladesh. Oprichter en projectleider van Leaping Boundaries. Deze organisatie richt zich op het veranderen van sociale taboes, zodat elk kind, ongeacht gender, gelijk behandeld wordt.
-
Janet Anderson is de moderator.
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.