Festival Nacht van het Conflict - Humanity House

Agenda

overzicht
Sat
15 Dec
2018

Verslag

Kijk terug: Nacht van het Conflict

Op zaterdag 15 december vond de Nacht van het Conflict plaats in Theater aan het Spui. Een festival over een jaar lang Nederland in de VN-Veiligheidsraad, conflict en vrede. Een programma met sprekers, verhalen, muziek, eten, speeddates en bijzondere ontmoetingen. Kijk terug op ons blog.

 

Festival

Nacht van het Conflict

Powerplay & Underdogs: een jaar lang NL in de Veiligheidsraad

Nederland bekleedde in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praatten we mee over oorlog, vrede & internationale veiligheid. Hoe hebben we het er van afgebracht? En wat waren de belangrijkste kwesties op het wereldtoneel? Je komt erachter tijdens de Nacht van het Conflict!

Tijdens dit festival duiken we in de complexe wereld van conflicthantering en internationale veiligheid. Je hoort van hoge functionarissen en diplomaten, maar ook van biologen, filosofen, theatermakers, soldaten en mensen uit conflictlanden hoe je aan vrede & veiligheid werkt.

Zo gaat Minister Kaag in op wat de VN-Veiligheidsraad en Nederland kunnen betekenen in het voorkomen van conflicten, Victor Ochen vertelt zijn persoonlijke verhaal en bioloog Frans de Waal zet je aan het denken over de vredelievende en gewelddadige driften van de mens.

Nog een prangende vraag? Ga speeddaten of praat na aan de bar met de sprekers. Genoeg gepraat? Laat je verrassen door kunst, experiment en theater van o.a. Het Nationale Theater.

Download hier het blokkenschema of
↓ Scroll naar beneden om meer te lezen over het programma ↓

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Er worden (video)opnames gemaakt tijdens dit programma en na afloop online geplaatst.

Sprekers

Victor Ochen

African Youth Initiative Network
Victor Ochen is de oprichter en uitvoerend directeur van het African Youth Initiative Network (AYINET). Geboren in het noorden van Oeganda, bracht hij het grootste gedeelte van zijn jeugd door als vluchteling in de kampen en groeide op te midden van gewelddadige conflicten. Uitgedaagd door de ontberingen van oorlog en armoede vormde Ochen een Peace Club en leidde hij de wervingscampagne van de anti-kindsoldaten te midden van de oorlog in Noord-Oeganda. Hij groeide op tot een van de belangrijkste figuren in Afrika, een sleutelfiguur als het gaat om strijd voor mensenrechten en gerechtigheid. Het tijdschrift Forbes noemde Ochen in 2015 een van de 10 krachtigste mannen in Afrika, en aartsbisschop Desmond Tutu bevestigde dat: "mijn hart zwelt van vreugde als ik Ochen zie, hij is de nieuwe hoop voor Afrika". In 2015 werd hij als jongste Afrikaanse deelnemer ooit genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Sigrid Kaag

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Sigrid Kaag is sinds 26 oktober 2017 namens D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III. Tevens was zij van 13 februari 2018 tot 7 maart 2018 waarnemend minister van Buitenlandse Zaken. Eerder was zij diplomaat bij de Verenigde Naties (VN).

Pieter Waterdrinker

Rusland-deskundige
In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon. Waterdrinker woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. In 2018 was Waterdrinker te gast in het programma Zomergasten.

Frans de Waal

Bioloog en primatoloog
Frans de Waal is bioloog en een van 's werelds bekendste deskundigen op het gebied van apengedrag. Hij schrijft graag over opmerkelijk diergedrag, en is ervan overtuigd dat mensen meer gemeen hebben met hun behaarde neefjes en nichtjes dan ze denken. Bestsellers van Frans de Waal zijn onder meer De bonobo en de tien geboden, Chimpanseepolitiek, De aap in ons en Een tijd voor empathie. Zijn vergelijkingen tussen het gedrag van mensen en andere diersoorten hebben hem wereldberoemd gemaakt. Zo is hij door het tijdschrift TIME uitgeroepen tot de top 100 meest invloedrijke personen en was hij te gast bij de televisieprogramma’s Zomergasten en Collegetour.

Thana Faroq

Documentaire fotograaf
Thana Faroq is een documentaire fotograaf en verhalenverteller uit Jemen, gevestigd in Den Haag. Ze werkt samen met verschillende ngo's in Jemen om verhalen te vertellen over ontheemde vrouwen en kinderen, om het leed en de vergeten crisis in het land zichtbaar te maken. Ook richt ze zich op 'collaborative storytelling' om persoonlijke anekdotes over migratie te vertellen. In 2016 ontving ze de Break the Silence-beurs om een M.A. te volgen in documentaire fotografie en fotojournalistiek aan de Universiteit van Westminster in Londen. Haar werk verscheen in verschillende publicaties waaronder Aljazeera, World Press Photo, BBC, Huffington Post, CNN. Momenteel is Thana een fellow-artist bij de One Society Foundation NY.

Monika Sie Dhian Ho

Algemeen directeur Instituut Clingendael
Monika Sie Dhian Ho is algemeen directeur van het Clingendael Instituut. Voordat zij bij Clingendael kwam, was Monika directeur van de Wiardi Beckman Stichting (WB Foundation), een sociaaldemocratisch wetenschappelijk bureau. Zij doceert aan de Nederlandse School voor Bestuurskunde en is vice-voorzitter van de Europese Integratiecommissie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Monika studeerde en doceerde later politieke wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doceerde internationale betrekkingen en internationale politieke economie aan de Universiteit van Leiden. Bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid werkte ze als onderzoeker en projectmanager.

Karel van Oosterom

Diplomaat en permanent VN vertegenwoordiger
Karel Jan Gustaaf van Oosterom is een Nederlands diplomaat. Sinds 2013 is hij de permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en vanuit die functie vertegenwoordigt hij in 2018 Nederland in de Veiligheidsraad.

Mohammad Kanfash

Directeur Damaan Humanitarian Organization
Mohammad Kanfash is sinds augustus 2015 in Nederland en is de oprichter en directeur van Damaan Humanitarian Organization, een Nederlands-Syrische NGO die werkt aan gezondheid, onderwijs, voedselzekerheid, watervoorziening, analfabetisme en de bevordering van dialoog. In de belegerde gebieden rond Damascus, en nu ook in het noorden van het land, heeft het Damaan-team al 52.000 patiënten bijgestaan ​​en maaltijden en schoon water verstrekt aan honderdduizenden mensen. De organisatie hielp verder met het opzetten van verschillende programma's voor zelfredzaamheid ten bate van veel gezinnen in de gebieden rond Damascus. Mohammad heeft interesse in Syrische aangelegenheden en is politiek actief in Syrië en Nederland. Hij gaf als spreker commentaar op ontwikkelingen in het land tijdens evenementen aan o.a. de UVA, de Universiteit Leiden, De Nacht van Dictatuur en het Humanity House. Mohammad was te gast op verschillende Nederlandse tv- en radioprogramma's waaronder De Nieuwe Maan, Brandpunt + en NOS nieuws. Hij is ook een gekozen bestuurslid van Het Syrische Comité, een platform voor Syrische activisten in Syrië. Zijn professionele ervaring omvat 10 jaar bij het VN-vluchtelingenagentschap; voornamelijk in de beschermingseenheid, in Syrië, Egypte en Nederland.

Massih Hutak

Rapper, schrijver, columnist
Massih Hutak (Herat, 1992) is een Afghaans-Nederlandse schrijver, columnist en rapper. Hij werd geboren in Afghanistan en vluchtte op zesjarige leeftijd van Pakistan naar Nederland. Hij gaf vier jaar les op vmbo-scholen in heel Nederland, maar stopte om zich volledig te storten op zijn grote passie: muziek. Hij geeft rap- en schrijfworkshops waarin hij tolerantie, politiek, religie, vrijheid en seksualiteit bespreekt. Met zijn Kantel de Macht-stemcampagne moedigde hij in 2017 jongeren aan te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing.

Generaal-Majoor Richard Oppelaar

Directeur Operaties bij Defensie
Richard Oppelaar voegde zich bij het Korps Mariniers in 1981. Sinds april 2016 is hij directeur operaties van het Nederlandse Ministerie van Defensie. In deze functie is hij verantwoordelijk voor alle Nederlandse militaire operaties over de hele wereld.

Hariwa Negisa Adil

Consulent discriminatiezaken
Hariwa Negisa Adil zet zich in voor mensenrechten. Ze heeft een master in internationaal publiekrecht. Nadat ze zich in Griekenland voor Safe the Children inzette voor vluchtelingenopvang, is ze teruggekeerd naar Nederland. Daar werkt zij nu als consulent discriminatiezaken. Het grootste gedeelte van haar leven heeft zij doorgebracht in Europa, maar zij blijft sterk verbonden voelen met Afghanistan.

Saskia Bruines

Wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal (OKI) en 3e loco burgemeester
Saskia Bruines is wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal en 3e loco burgemeester.

Programma

Opening Nacht van het Conflict
met Karel van Oosterom en Saskia Bruines

De Nacht van het Conflict wordt geopend door Karel van Oosterom, de permanente vertegenwoordiger van Nederland in de VN Veiligheidsraad, en Saskia Bruines, wethouder Internationaal in Den Haag.

Karel van Oosterom vertegenwoordigde het afgelopen jaar Nederland in de VN Veiligheidsraad. Bahram Sadeghi blikt in een kort interview met hem terug. Wat waren de belangrijkste momenten in het afgelopen jaar? Waar heeft Nederland een verschil kunnen maken? En wat heeft hij geleerd over het werken aan vrede op het allerhoogste niveau? Wethouder Saskia Bruines vertelt wat het afgelopen jaar betekend heeft voor Den Haag, stad van Vrede & Recht.

Moderator: Bahram Sadeghi
Tijd: 19:30 – 20:00
Taal: Engels

Oorlog en Vrede in ons DNA?
mini-college door Frans de Waal

Is de mens van nature vredelievend of gewelddadig? Waarin verschillen mensen van dieren? En is een instituut als de Veiligheidsraad de manier om ons primaire gedrag te coördineren? Je hoort het van Frans de Waal, één van de bekendste primatologen ter wereld.

Frans de Waal heeft veel onderzoek gedaan naar conflictoplossing, verzoening, empathie en de evolutie van moraliteit. Dit door te kijken naar chimpansees en bonobo’s. Volgens Frans de Waal verschilt de mens namelijk helemaal niet zo veel van deze dieren. In dit mini-college deelt hij zijn inzichten over de mens. Wat kunnen we leren van apen over onszelf? En waarom is de mens zo goed in oorlog maken, maar ook in vrede stichten?

Tijd: 20.15-20.55
Taal: Engels

Voorkomen en genezen?
interview met Minister Sigrid Kaag

Voor Nederland was conflictpreventie één van de prioriteiten van het afgelopen jaar. Clarice Gargard interviewt Minister Sigrid Kaag over de belangrijkste momenten uit het afgelopen jaar en hoe Nederland preventie op de agenda van de VN-Veiligheidsraad heeft gezet.

Nederland vindt dat de VN-Veiligheidsraad ook de grondoorzaken van conflict moet aanpakken, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en falende rechtssystemen. Zo kunnen conflicten voorkomen worden. Maar met de overvolle agenda van de VN-Veiligheidsraad is dat niet eenvoudig. Aan de hand van foto’s van belangrijke momenten uit het afgelopen jaar interviewt Clarice Gargard Minister Sigrid Kaag over conflictpreventie, de VN-Veiligheidsraad en het verhaal van Nederland op het wereldtoneel.

Moderator: Clarice Gargard, journalist en VN Vrouwenvertegenwoordiger 2019
Tijd: 20:15 – 21:00
Taal: Nederlands

HagueTalks
persoonlijke verhalen

In de HagueTalks-studio hoor je de persoonlijke verhalen van mensen die conflicten hebben meegemaakt en werken aan vrede en recht. Hier niet de grote analyses, maar concrete ideeën en inspiratie in een intieme setting.

HagueTalks zijn korte persoonlijke verhalen van tien minuten. De HagueTalks studio bevindt zich op een verborgen plek in het Theater aan het Spui. Kom op tijd naar de verzamelplek in de foyer. Daar wordt je opgehaald en ook weer teruggebracht.

Mohammad Kanfash, de Syrische directeur van Damaan Humanitarian Organization, over ‘onze verantwoordelijkheid en wat we als burgers kunnen doen tijdens politieke patstelling en passiviteit’

Majoor – Generaal Richard Oppelaar, Directeur Operaties bij het Nederlandse Ministerie van Defensie, praat over de militaire bijdrage aan VN operaties en de mogelijkheden om effectiever te worden in het brengen van vrede & veiligheid.

Moderator is Haja Yagkoubi, de nieuwe VN jongerenvertegenwoordiger.

Tijd: 21:15 – 22:00
Locatie: Ontmoetingsplek is in de foyer, daarna wordt je naar de HagueTalks Studio gebracht.
Taal: Engels

De terugkeer van de Koude Oorlog
gesprek met o.a. Pieter Waterdrinker

Wordt er een nieuwe Koude Oorlog uitgevochten binnen de VN-Veiligheidsraad? En welke gevolgen heeft dat op belangrijke internationale veiligheidskwesties zoals Iran, Syrië en Noord-Korea? We bespreken het met Rusland correspondent Pieter Waterdrinker en journalisten Michel Kerres en Eelco Bosch van Rosenthal.

In april 2018 verklaarde VN Secretaris-Generaal António Guterres in de Veiligheidsraad: ‘De Koude Oorlog is terug, alleen lijken de waarborgen tegen escalatie niet meer te werken.’ In dit tafelgesprek analyseert Vrij Nederland redacteur Harm Ede Botje deze uitspraak en de invloed van Rusland en Amerika op de internationale veiligheid. Hij doet dit met Rusland correspondent en schrijver Pieter Waterdrinker, journalist en Amerika expert Eelco Bosch van Rosenthal en met geopolitiek redacteur NRC Michel Kerres.

Hoe zien Trump en Poetin de rol van zichzelf en elkaar op het wereldtoneel? Wat is er verandert nu Trump de president van Amerika is? En welke invloed had de relatie tussen Amerika en Rusland in 2018 op het functioneren van de VN-Veiligheidsraad en veiligheidskwesties als Iran, Syrië en Noord-Korea?

Moderator: Harm Ede Botje, redacteur Vrij Nederland
Tijd: 22:15 – 23:00
Taal: Nederlands.

HagueTalks
persoonlijke verhalen

In de HagueTalks-studio hoor je de persoonlijke verhalen van mensen die conflicten hebben meegemaakt en werken aan vrede en recht. Hier niet de grote analyses, maar concrete ideeën en inspiratie in een intieme setting.

HagueTalks zijn korte persoonlijke verhalen van tien minuten. De HagueTalks studio bevindt zich op een verborgen plek in het Theater aan het Spui. Kom op tijd naar de verzamelplek in de foyer. Daar wordt je opgehaald en ook weer teruggebracht.

Thana Faroq, verhalenverteller en fotograaf uit Jemen, over ‘Vrouwen en de oorlog in Jemen: vijf lessen die ik heb geleerd’. Thana heeft veel vrouwen in Jemen gefotografeerd en hun verhalen geschreven. Ze vertelt over haar persoonlijke ontmoetingen met het conflict, ontheemding, de veerkracht van vrouwen en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.

Hariwa Negisa Adil woont al lange tijd in Europa, maar gaat nog vaak terug naar Afghanistan. Ze vertelt over de tegenstrijdigheden wanneer ze probeert te vertellen over zowel het conflict als over de schoonheid van Afghanistan.

Moderator is Haja Yagkoubi, de nieuwe VN jongerenvertegenwoordiger.

Tijd: 22:15 – 23:00
Locatie: Ontmoetingsplek is in de foyer, daarna wordt je naar de HagueTalks Studio gebracht.
Taal: Engels

Keynote Speech
door Victor Ochen

Victor Ochen is de jongste Afrikaan die genomineerd is voor de Nobelprijs van de Vrede en oprichter van het African Youth Initiative. Speciaal voor de Nacht van het Conflict houdt hij een keynote speech. Hij vertelt over zijn persoonlijke leven en deelt zijn ervaringen in het werken aan vrede op het Afrikaanse continent.

Victor Ochen is geboren in het noorden van Oeganda. Hij bracht het grootste gedeelte van zijn jeugd door als vluchteling in de kampen en groeide op te midden van gewelddadige conflicten. Tegenwoordig is hij een sleutelfiguur in de strijd voor mensenrechten en gerechtigheid in Afrika. Hij reist over het hele continent en daarbuiten, om met slachtoffers, Afrikaanse jeugd, leiders en VN vertegenwoordigers te praten over vrede en gerechtigheid voor oorlogsslachtoffers. In deze keynote speech vertelt hij over zijn eigen persoonlijke reis van oorlog naar vrede en over zijn ervaringen in het werken aan vrede en gerechtigheid in Afrika.

Monika Sie, directeur van het Instituut Clingendael introduceert Victor Ochen met een column.

Tijd: 21:15 – 21:45
Taal: Engels 

Simulatie
leer onderhandelen

Als afsluiting van de Nacht van het Conflict kan je mee doen met een spannende onderhandelingssimulatie van Instituut Clingendael. In deze 2 uur durende live simulatie leer je alles over de fases van het onderhandelen, voel je de druk van een achterban, reflecteer je op dilemma’s en verbeter je eigen onderhandelingsvaardigheden.

Instituut Clingendael traint en begeleidt jaarlijks honderden mensen wereldwijd in conflictonderhandelingen. Van diplomaten in de VN veiligheidsraad tot lokale religieuze leiders, van jonge vrouwen tot de oppositie, en van militaire commandanten tot medewerkers van humanitaire organisaties. Tijdens de Nacht van het Conflict krijg je de unieke kans om mee te doen met een onderhandelingssimulatie. Met de hele zaal ga je  aan de slag met een fictieve casus en moet jij je eigen onderhandelingsvaardigheden in de praktijk brengen. Na het doen van deze simulatie, snap je pas echt de complexiteit van diplomatie!

Tijd: 23:15 – 01:00
Taal: Engels

The Automated Sniper
interactieve performance

Speciaal voor de Nacht van het Conflict hebben we de prijswinnende performance The Automated Sniper van Julian Hetzel in huis gehaald. In The Automated Sniper worden twee performers beschoten met een automatisch wapen, door afgevaardigden uit het publiek én op afstand vanuit het Midden-Oosten. 

Wat zijn de regels van de kunst? Wat zijn de regels van oorlog? En hoe ver zal het publiek gaan in dit experiment?

In een even hilarische als pijnlijke vergelijking tussen kunst, gamen en oorlog, roept deze voorstelling vragen op over de gevolgen van de modernisering van oorlog, waarbij de vijand steeds meer wordt gereduceerd tot pixels op een scherm.

Tijd: 23:15 – 00:45
Taal: Engels

Speeddaten
onder leiding van Merlijn Twaalfhoven

Hoe is het om noodhulp te verlenen? Wat betekent het om als militair uitgezonden te worden naar een conflictgebied? Wat voor onderzoek gaat er aan een missie vooraf en wat is de werkwijze achter de schermen? Kom erachter tijdens speeddates met medewerkers van denktanks, ngo’s en andere internationale organisaties.

Merlijn Twaalfhoven zal ervoor zorgen dat deze speeddate sessies op creatieve en inspirerende wijze verlopen.

Grote woorden vs. De realiteit
18:15 – 19:15
Een belangrijk onderdeel in het bewaken en maken van vrede zijn de onderzoekers, adviseurs, politici en diplomaten. Een missie begint op papier, maar hoe gaat dat in zijn werk? Ben je nieuwsgierig naar de manier waarop onderzoekers te werk gaan en hoe vervolgens woorden omgezet worden in missies? Wil je van politici en diplomaten horen hoe zij de uitwerkingen van deze onderzoeken vertalen naar hun dagelijks werk? Doe dan mee aan deze speeddate-ronde.

Met o.a. Kirsten van den Hul en Monika Sie

Inschrijven voor deze ronde kan hier

Goede doelen, grote dilemma’s
21:00 – 22:00

Kom tegenover NGO-directeuren en professionals te zitten die werkzaam zijn op het gebied van humanitaire issues. Tijdens bijzondere gesprekken ontmoet je deze professionals op persoonlijk niveau en geef je diegene zelf ook jouw inzichten mee. Ook zijn er experts van OPCW en UNHCR aanwezig.

Met o.a. Michiel Servaes, Tineke Ceelen en Chris de Bode

Inschrijven voor deze ronde kan hier

De kwetsbaarheid van het mandaat
22:00 – 23:00

Ben je benieuwd wat voor personen en verhalen schuilen achter onze militairen in uniforms? Wat betekent dat nu eigenlijk; om je als buitenstaander in een conflict te mengen? Met wat voor beslissingen en taken wordt een soldaat geconfronteerd? Ontmoet en leer van veteranen en soldaten die zich actief hebben ingezet om vrede te bewaken.

Met o.a. Ella van den Heuvel en Niels Roelen

Inschrijven voor deze ronde kan hier

Taal: Engels / Nederlands

Theater
door regisseur Abdel Daoudi

Tijdens de Nacht van het Conflict hoor je niet alleen over conflict. Je gaat het ook zelf ervaren. Daar zorgt theatermaker Abdel Daoudi wel voor. Speciaal voor de Nacht van het Conflict bouwt hij het Theater aan het Spui om. De sprekers van de Nacht, maar ook jij als bezoeker, nemen plaats in zijn decors. Met beeld, geluid en onverwachtse ontmoetingen brengt hij de ervaring van conflict dichterbij.

Abdel Daoudi is theatermaker bij de Toneelschuur in Haarlem en werkte onder andere mee als regieassistent bij het Nationale Theater bij o.a. Eric de Vroedt. Daarnaast geeft hij les op de Toneelacademie in Maastricht en de AHK in Amsterdam. Tijdens het programma ‘De Klimaatvluchteling’ liet hij klimaatexperts en beleidsmakers plaatsnemen in een grote bak met water. Terwijl zij aan het praten waren, smolten ijsschotsen om hun heen en steeg het water langzaam verder. Voor de Nacht van het Conflict heeft Abdel de regie over de hele ruimte. Van de foyer tot aan de zalen, en van de wc tot aan de bar, hij zorgt ervoor dat de gesprekken over conflict en vrede anders bij jou en de sprekers binnenkomen. 

Tijd: doorlopend

Barhangen
met Bahram Sadeghi en sprekers

De beste gesprekken worden altijd aan de bar gevoerd. Journalist Bahram Sadeghi nodigt daarom verschillende sprekers van de Nacht uit om met hem aan de bar te hangen. Daar praten zij door over alles wat gezegd is op het podium en wat juist niet. Schuif je ook aan voor een drankje?

Bahram Sadeghi is de ultieme barhanger. Hij is direct maar altijd met humor en hij heeft een doel: namelijk de antwoorden krijgen die iedereen wil weten, maar waar niemand naar durft te vragen. Zo ging hij zelf bijvoorbeeld al eens undercover in het vluchtelingenkamp Calais. En reisde hij af naar Sierra Leone, om aan de mensen zelf te vragen: “Waarom bent u zo arm?” Tijdens de Nacht van het Conflict gaat hij barhangen met sprekers. Hij praat met ze door over hun eigen programma-onderdeel en laat ze reageren op de andere podiumgesprekken. Welke vraag had eigenlijk gesteld moeten worden? Wat was een verrassend antwoord, of juist totale onzin?

Vanaf: 21:45 – 23:00
Taal: Engels

Expositie KABK
afdeling fotografie

Twee fotografie studenten van de KABK hebben zich laten inspireren door de Nacht van het Conflict en exposeren hun werk in de foyer van het Theater aan het Spui. 

Diana Gheorghiu is een Roemeense fotografie student aan de KABK. Haar interesse gaat uit naar het fenomeen ‘fake news’. In haar werk gebruikt ze 3D software waarmee ze een omgeving creëert die tegelijk surrealistisch en verontrustend als geruststellend aan doet.

Filippo Maria Ciriani is een Italiaanse fotografie student. Door onderzoek en verhalen wil hij de achtergrondinformatie ontvouwen rondom een gebeurtenis, individu of plaats. Met zijn project onderzoekt hij waar de grens ligt tussen militarisering en het publieke domein.

Tijd: Doorlopend

Bunkerfeestje
met DJ Prace, Massih Hutak, Aida Kalender

Hoe kan je de Nacht van het Conflict beter afsluiten dan dansend? Ga de nacht in met DJ Prace, woordkunstenaar Massih Hutak en omarm het leven, de muziek, creativiteit of gewoon je buurman.

DJ Prace, ofwel Joram Kroon is muzikant, DJ, producer en artistiek leider. Je kent hem wellicht van feestjes als Bankra, Safari of Echo Sekte. Hij speelt regelmatig DJ-sets op internetradiostation StrandedFM. Tijdens een reis naar Palestina ontdekte hij de rijkdom van de Arabische muziek en tot op heden is dit van grote invloed op zijn werk. Prace neemt je mee op een muzikale wereldreis waarbij stilzitten de rest van de Nacht geen optie meer is.

Daarnaast geeft schrijver en rapper Massih Hutak  een korte performance.

Tijd: 23:00-01.00
Locatie: Foyer

Idealisme vs Realisme
met Karel van Oosterom en Massih Hutak

Massih Hutak is rapper, schrijver en columnist. Hij spreek zich uit over maatschappelijke kwesties, betrekt jongeren bij de politiek met zijn ‘kantel de macht’ campagne en vindt dat activisme bij de verantwoordelijkheid van vrijheid hoort. Hij gaat in gesprek met Karel van Oosterom over de VN-Veiligheidsraad en over idealisme en realisme.

Karel van Oosterom praatte en onderhandelde een jaar lang op het allerhoogste niveau over internationale veiligheid. Over conflicten en misdaden tegen de menselijkheid. Over Noord-Korea, Afghanistan en Venezuela. Enorme onderwerpen die omgezet worden in verdragen, resoluties en afspraken. Welke betekenis hebben deze resoluties? Hoe worden afwegingen gemaakt tussen idealisme en haalbaarheid?

En hoe kunnen de de inzichten en ervaringen van jongeren, burgers uit conflictlanden en activisten gehoord worden binnen de de VN-Veiligheidsraad? Massih Hutak praat hierover met Karel van Oosterom.

Tijd: 21.15-22.00
Taal: Nederlands

Details

  • NL / EN
  • 18:30
  • 19:30
  • 01:00