In 2018 bekleedt Nederland een jaar lang een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hier worden beslissingen genomen over de crises en oorlogen in de wereld: Het lot van de Rohingya, de oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en de voortdurende oorlog in Syrië. Nederland praat een jaar lang mee in dit centrum van de macht. Wat wil en kan Nederland bereiken in dat jaar?
Journalist Harm Ede Botje gaat in gesprek met Peter van der Vliet (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Jaïr van der Lijn (Clingendael Instituut). Kan Nederland de vervolging van de daders van MH-17 in gang zetten? Wat gaan we doen in Mali? We bespreken samen met het publiek de mogelijkheden en beperkingen van de Nederlandse deelname aan de Veiligheidsraad.
Over de sprekers
- Peter van der Vliet. Directeur van de Directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten (DMM) bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. DMM is verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en coördinatie van het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van diverse internationale organisaties en mensenrechten. Voordat Van der Vliet deze functie bekleedde was hij hoofd van de Economische Afdeling bij de Permanente Vertegenwoordiging VN in New York en plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger.
- Jaïr van der Lijn. Senior Research Fellow bij het Clingendael Instituut. Van der Lijn is ook aangesloten bij het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Zijn onderzoek richt zich vooral op: actuele trends en toekomstige ontwikkelingen in multilaterale vredesoperaties.
- Harm Ede Botje. Schrijft sinds 1995 voor Vrij Nederland. Hij is algemeen redacteur met als speciale aandachtsgebieden asielbeleid, integratie, klimaat, energie, milieu & duurzaamheid en buitenlandse politiek.
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.