The Refugee Millennial: Wie zijn onze kinderen? - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
26 Feb
2020

Verslag

Kijk terug

Kijk “Refugee Millennial: wie zijn onze kinderen” terug via onze blog.

Dialoog

The Refugee Millennial: Wie zijn onze kinderen?

Als eerste generatie voormalig vluchteling sta je tegenover keuzes in de opvoeding van je vaak bi-culturele kind. In hoeverre betrek je de kinderen in je eigen vluchtverhaal, taal en cultuur? In het bijzonder in een samenleving die steeds onverdraagzamer wordt? Tijdens voorgaande edities spraken refugee millennials over hoe het is om millennial, Nederlander én voormalig vluchteling te zijn. Maar hoe zit het met hun kinderen? 

Refugee millennials komen op een leeftijd dat ze zelf kinderen krijgen. Opvallend is dat ze vaak partners kiezen met een andere culturele achtergrond. Tijdens Wie zijn onze kinderen? vertellen refugee millennials hoe zij omgaan met de culturele en maatschappelijke opvoeding van hun (toekomstige) kinderen.

Wat geef je van je eigen achtergrond als vluchteling mee aan je kind? Wat is de identiteit van je kind, als beide ouders verschillende culturele achtergronden hebben? Hebben deze kinderen te maken met dubbel zo zware verwachtingen? Hierbij komen vaak ook interraciale vraagstukken aan bod. De sprekers hebben zelf kinderen en vertellen het publiek over de rol die zij spelen in de identiteitsvorming van hun kinderen.

Over The Refugee Millennial

Tijdens alle edities komen alleen refugee millennials aan het woord en voeren zij dialoog met het publiek. Bij Wie zijn onze kinderen? zijn er drie sprekers uit verschillende sectoren en is er een artistiek intermezzo. De refugee millennial avonden kenmerken zich door eerlijkheid én humor, waarbij de interactie tussen de sprekers en het publiek centraal staat.

Over de sprekers

Hamza Mutabazi vluchtte als elfjarige jongen samen met zijn oudere broers van Burundi naar Nederland. Nu is hij vader van zoon Maleek en fulltime werkzaam als supervisor in een kledingzaak. In de weekenden treedt hij op als dj en mc. Hij is bekend van de documentaire De Wijde Wereld waarin hij vertelt hoe het is om als kind in een asielzoekerscentrum op te groeien. Hij vertelt tijdens Refugee Millennial over zijn vluchtverleden en hoe hij dit verwerkt in de opvoeding van zijn zoon.

Farbod Moghaddam won in 2018 de juryprijs van het Leids Cabaret Festival. Farbod is Iraans-Nederlands en zelf net ouder geworden van een zoon, samen met zijn Koerdisch-Nederlandse partner. Hij deelt zijn verhaal altijd met veel humor waarin hij zijn perspectief deelt op de opvoeding van zijn zoon. Hoe verweven is hij met zijn Iraanse roots en hoe combineert hij dit als ouder van een gemixt kind? Is er sprake van dubbele verwachtingen?

Yazan Fouad Bechara, oftewel Atta de Tolk, is een veelzijdig woordkunstenaar. Hij sluit het evenement af. Met een mix aan emoties, humor, inspiratie en verrassende invalshoeken weet hij iedereen met elkaar te verbinden. Yazan is geboren in Damascus en vluchtte toen hij klein was met zijn ouders naar Nederland. Yazan weet de kern van elk thema via van hiphop en woordkunst om te zetten tot een levend kunstwerk.

Yula Altchouler is geboren in Moskou en kwam op haar 11de net voor het uiteenvallen van de Sovjet Unie samen met haar ouders en zus naar Nederland. Zij werkt als onafhankelijke programmamaker en researchervoor documentaire film -en radio producties. Momenteel woont Yula samen met haar man en twee kinderen in Amsterdam. Yula vertelt over haar eigen identiteit als voormalig-vluchteling. Wat voor rol speelt die identiteit voor haar als ouder, nu haar kinderen in staat zijn vragen te stellen over haar jeugd?

Over de moderator

Sahar Shirzad komt oorspronkelijk uit Afghanistan en is in 1998 met haar familie naar Nederland gevlucht. Zij is zowel de maker als de moderator van de refugee millennial serie en laat zich inspireren door haar eigen levenservaring. Sinds 2016 is Sahar actief bezig met modereren over actuele onderwerpen in de samenleving met een speciale focus op minderheden. Het valt haar op dat er niet veel bi-culturele vrouwelijke rolmodellen vooraan staan in de programmawereld, met name als het gaat om het voeren van dialoog. Daarom is het haar doel als programmamaker en moderator om diverse jongeren te inspireren mee te doen met deze gesprekken en deze gesprekken ook te leiden.

 

Let op! Reserveren voor dit programma is verplicht in verband met een beperkt aantal plaatsen.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • 19:30
  • 20:00
  • 21:45