'Kameroen martelt honderden gevangenen in strijd tegen Boko Haram'
Honderden Kameroeners die worden verdacht lid te zijn van Boko Haram, worden gemarteld door veiligheidstroepen in het land. Dat concludeert Amnesty International vandaag in een rapport.
Kameroense veiligheidstroepen hebben honderd Kameroeners gemarteld die worden verdacht aanhangers van Boko Haram te zijn. Dat concludeert Amnesty International in een rapport dat de organisatie vandaag publiceerde.
Gruwelijke martelmethodes
Het rapport beschrijft 101 gevallen van marteling op basis van tientallen getuigen, satellietbeelden, foto’s en video’s. Volgens Amnesty International vonden de martelingen plaats op geheime locaties zonder enige vorm van proces. De organisatie denkt dat er buiten de beschreven gevallen nog meer gevangenen worden gemarteld.
‘Gewone Kameroeners worden vaak zonder bewijs voor hun schuld gearresteerd en onderworpen aan helse pijnen. Deze verschrikkelijke schendingen komen neer op oorlogsmisdaden’, zegt Alioune Tine, directeur van Amnesty International in West- en Centraal-Afrika.
Volgens Amnesty International werden in de belangrijkste twee cellen zeventig mensen vastgehouden in een ruimte van negen bij vijf meter groot. Slachtoffers beschrijven de gruwelijke martelmethodes in het rapport.
Ze sloegen met kettingen, wapenstokken of elektrische kabels
‘Ze bonden mijn handen en voeten vast achter mijn rug en sloegen me vier dagen lang met een touw. Na twee dagen brak het touw en vervingen ze die met plastic handboeien. Iedereen had zijn eigen gereedschap om mee te slaan, zoals kettingen, wapenstokken of elektrische kabels. Ook schopten ze me met hun legerlaarzen en sloegen ze. Na een tijd hoorde ik niets meer door de harde piep in mijn oren.’
‘Franse en Amerikaanse militairen aanwezig’
Het rapport besteedt ook aandacht aan de aanwezigheid van Franse en Amerikaanse militairen rond een van de detentiecentra rondliepen. Amnesty roept de regeringen op te onderzoeken in hoeverre zij op de hoogte waren van de illegale gevangenschap en martelingen. In dat geval wil de organisatie ook weten of de militairen het gerapporteerd hebben aan hogergeplaatsten of aan de autoriteiten van Kameroen.
Amnesty International schat dat Boko Haram in Kameroen sinds 2014 meer dan 1500 burgers heeft gedood en vele anderen heeft ontvoerd. ‘Maar niets kan de hardvochtige en wijdverspreide martelpraktijken van de veiligheidstroepen rechtvaardigen’, stelt Alioune Tine.
Bron: Amnesty International