Kunstenaars uit Zuid-Soedan aan de slag in Den Haag - Humanity House
11 september 2018

Kunstenaars uit Zuid-Soedan aan de slag in Den Haag

Onder de noemer Stories of Change gaan graffiti-artists uit Zuid-Soedan tegenover het centraal station in Den Haag in vier dagen tijd een aantal kunstwerken maken.

ZOA Stichting Vluchteling Cordaid Terre des Hommes CARE Nederland ICCO and Kerk in Actie Oxfam Novib

Onder de noemer Stories of Change gaan graffiti-artists uit Zuid-Soedan tegenover het centraal station in Den Haag in vier dagen tijd een aantal kunstwerken maken. Abul Deng en James Aguer van het kunstenaarscollectief AnaTaban (‘Ik ben moe’) laten zich daarbij inspireren door verhalen van hun landgenoten. De verhalen gaan over de veerkracht van mensen en de hoop voor de toekomst. Straat- en muurkunst zijn al eeuwen een symbool voor de vrijheid en een manier om de stem van mensen te laten horen.

De kunstenaars gaan aan de slag op verzoek van de Dutch Relief Alliance (DRA), een coalitie van 16 hulporganisaties. Het project ging van start op maandag 10 september en op donderdag 13 september moeten de negen panelen klaar zijn. De kunstwerken staan in het parkje tegenover het centraal station (Laan van Reagan en Gorbatsjov), waardoor duizenden voorbijgangers betrokken raken bij het project en door de ogen van de kunstenaars een beeld krijgen van de situatie in Zuid-Soedan.

Over de kunstenaars en hun verhalen

De kunstenaars van AnaTaban zijn gestationeerd in de hoofdstad Juba en werken ook op andere plekken. Om hun boodschap over te brengen gebruikt het collectief graffiti, muziek, theater en poëzie. In Den Haag maken de kunstenaars muurschilderingen.

Op de slotdag krijgen de kunstenaars bezoek van enkele Tweede Kamerleden. Ook minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is uitgenodigd.

De verhalen uit Nigeria en Zuid-Soedan zijn verzameld door medewerkers van een aantal organisaties die bij de DRA zijn aangesloten. De afgelopen jaren sloegen miljoenen mensen op de vlucht in Zuid-Soedan vanwege het geweld van strijdende groepen, droogte en honger. Via de DRA kregen al ruim 2,5 miljoen mensen onder meer voedsel en (land)bouwmateriaal, gezondheidszorg, schoon drinkwater en voorlichting over hygiëne, en werden kinderen behandeld tegen ondervoeding.

De Dutch Relief Alliance biedt in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken snelle noodhulp in verschillende crisisgebieden. Sinds de start van gezamenlijke hulpacties in Zuid-Soedan werkten CARE, Cordaid, Dorcas, Red een Kind, ICCO, Plan International Nederland, Save the Children, Tearfund, War Child, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, World Vision, ZOA, Terre des Hommes er samen onder de vlag van de DRA.

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: