Luister terug: Gendergelijkheid: EU-beleid in het Grote Meren gebied - Humanity House
6 december 2019

Luister terug: Gendergelijkheid: EU-beleid in het Grote Meren gebied

Gendergelijkheid speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van duurzame en vreedzame ontwikkeling.

Gendergelijkheid speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van duurzame en vreedzame ontwikkeling. Het is een speerpunt in het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie (EU). Hoe vertaalt dat speerpunt zich in echte veranderingen? In deze paneldiscussie gaan experts en activisten in gesprek over de praktische oplossingen om gendergelijkheid te vergroten in Rwanda en Congo. 

Er komen experts en activisten uit Europa en het Grote Merengebied in Afrika (red. Rwanda, Burundi, Oeganda, delen van de Democratische Republiek Congo, Tanzania en Kenia) aan het woord. Zij delen hun visie over het systematisch integreren van gendergelijkheid in buitenlands ontwikkelingsbeleid. Door middel van discussie en input van het publiek worden er concrete stappen vastgesteld voor het adresseren van gendergelijkheid door Europese ontwikkelingsorganisaties.

Let op! Reserveren is verplicht in verband met beperkt aantal plaatsen.

Over de sprekers

  • Fidèle Rutayisire is advocaat en vrouwenrechtenactivist uit Rwanda. Hij is de oprichter en uitvoerend directeur van Rwanda Men’s Resource Center. Fidèle is daarnaast trainer op het gebied van gender gebaseerd geweld in het Grote Merengebied. Hij heeft een masterdiploma in Gender and Development. Ook heeft hij een postgraduate degree in Peace Building. Hij is daarnaast bestuurslid van PROFEMMES TWESE HAMWE, een overkoepelende organisatie van 53 vrouwenorganisaties in Rwanda.
  • Françoise Mukukuis is mensenrechtenactivist en komt uit de Democratische Republiek Congo. Françoise is expert op het gebied  managment en onderzoek. Daarnaast zet zij zich in op verschillende gebieden, waaronder gendervraagstukken, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Zij was ook uitvoerend directeur van Amazone Consulting and Services, een Congolese onderneming die zich richt op het bevorderen van genderrechtvaardigheid.
  • Giuseppe Cioffois is programma- en beleidsmedewerker bij European Network for Central Africa (EurAc) en coördineert projecten. Giuseppe is daarnaast PhD-kandidaat in Social and Political Sciences aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij doet onderzoek naar het moderniseren van de landbouw in Rwanda en heeft jarenlange ervaring in de ngo-sector in West-Afrika. Ook heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan naar landbouw, voedselveiligheid en plattelandsontwikkeling in het Grote Merengebied.
  • Maurice Paulussen werkt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als coördinerend beleidsmedewerker van het Grote Meren-team binnen de Directie Sub-Sahara Afrika. Hij is sinds 2011 werkzaam bij het Ministerie. Voorheen werkte Paulussen voor het Ministerie in de ambassade in Abuja, Nigeria en bij de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de VN en andere organisaties in Genève. In deze periode richtte hij zich op migratievraagstukken, gedwongen verplaatsing en mensenrechten. Tussen 2008 en 2011 was Paulussen werkzaam bij de OVSE-missie in Kosovo.
  • Anne Kwakkenbos uit Nederland is expert gender, vrede en veiligheid bij Cordaid. Anne adviseert en traint Cordaid landenkantoren en lokale partners in fragiele staten om inclusief te werken en de rol van vrouwen in conflict te versterken. Anne heeft jarenlange ervaring op het snijvlak van gender en veiligheid. Zij heeft o.a. bijgedragen aan het vormgeven van het Nationaal Actieplan voor resolutie 1325 namens 50 Nederlandse maatschappelijke organisaties. Ook ontwikkelde Anne genderscenarios voor internationale NAVO-oefeningen.
  • Remco van der Veen uit Nederland is directeur van de Country Offices bij Cordaid. Hij modereert de paneldiscussie.

 

Luister hier het programma terug:

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: