Luister terug: Het onzichtbare lot van minderjarige asielzoekers
Op 13 juni gingen we in gesprek met journalisten Sanne Terlingen, Eefje Blankevoort, Els van Driel en hulpverlener Betty Teklemariam over het onzichtbare lot van minderjarige asielzoekers.
In 2016 berichtte Europol dat er 10.000 kinderen spoorloos verdwenen zijn tijdens hun vlucht door Europa. Ook vanuit de beschermde opvang in Nederland verdwijnen alleenstaande minderjarige asielzoekers. Journalisten van de projecten ‘Lost in Europe’ en ‘Shadow Game’ hebben het als taak op zich genomen om uit te zoeken waar deze kinderen blijven. We gaan met hen in gesprek over het onzichtbare lot van kinderen op de vlucht. Hoe kan het dat minderjarige migranten verdwijnen en hoe kunnen we dit voorkomen?
Nadat Europol in 2016 berichtte over de 10.000 vermiste kinderen, werd al snel duidelijk dat niemand precies weet waar zij terecht komen, en dat dit getal alleen een grove schatting is. Gevreesd wordt dat veel van de vermiste kinderen in handen belanden van criminele netwerken en mensenhandelaars die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf. Door bedreigingen en geldschulden, maar ook door wantrouwen tegenover autoriteiten, gaan ze met deze handelaars in zee. Ook hun kwetsbaarheid speelt hierin een rol. Wat kan er in het Europees en Nederlands asielbeleid veranderen om dit te voorkomen?
We gingen in gesprek met journalisten Sanne Terlingen (Lost in Europe), Els van Driel en Eefje Blankevoort (Shadow Game) over hun projecten en wat zij tot nu toe hebben ontdekt, gezien en gehoord over het onzichtbare lot van deze kinderen.
Ook was Saskia Stoltz aanwezig van kunstenplatform Power of Art House. Met haar kunstproject ‘Lost not Found’ vraagt zij aandacht voor het lot van verdwenen kinderen door goud gespoten kinderkleertjes op prominente plekken in verschillende Europese steden te plaatsen. De gouden kleertjes zijn op dit moment te zien in het Humanity House.
Aan de kleertjes hangt een label waarop het doel van dit project uitgelegd wordt en mensen meer informatie krijgen over het lot van verdwenen minderjarige asielkinderen. En dat maakt heftige reacties los bij voorbijgangers:
Over de projecten
- Sanne Terlingen doet onderzoek naar vermiste asielkinderen met het project Lost in Europe. Het doel van dit project is om met de hulp van Europese burgers te onderzoeken hoe deze minderjarigen asielkinderen kunnen verdwijnen. Het onderzoek van Sanne kreeg in Nederland veel aandacht, vooral na haar bevindingen over de verdwijning van Vietnamese minderjarigen uit de beschermde opvang. Volgens haar onderzoek werden deze jongeren slachtoffer van mensenhandel.
- Shadow Game is een multimedia project van journalisten Eefje Blankevoort en Els van Driel en fotograaf Cigdem Yuksel. Voor de documentaire van Shadow Game, die in 2020 uitkomt, volgen ze tieners op de vlucht in Europa. Niet alleen deze levensgevaarlijke reis, die de kinderen zelf ‘The Game’ noemen staat centraal, maar ook hun ontwikkeling en zoektocht van kind naar volwassenheid. Hoe ontwikkelt een kind zich onder zulke extreme omstandigheden tot jongvolwassene? En hoe vorm je een eigen identiteit als je elke dag moet zien te overleven?
Bekijk hier de trailer van Shadow Game:
Fotocredits: Cigdem Yuksel
Kon je niet bij het programma aanwezig zijn? Luister hier het gesprek terug:
Voor meer achtergrondinformatie: luister hier naar de radio-column van Pieter Derks de 1600 verdwenen asielkinderen in Europa.