Luister terug: Hoe ver reikt de Europese identiteit?
Hoe ervaren experts het Oostelijk partnerschap? En hoe zien zij de toekomstige samenwerking met Europa? 25 juni gingen we hierover in gesprek.
Tien jaar geleden is het Oostelijk Partnerschap opgezet. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en zes voormalige Sovjet-landen: Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Tijdens dit programma, georganiseerd door D66 Internationaal, gingen we met experts uit deze regio in gesprek over hoe zij dit partnerschap ervaren. Hoe zien zij de toekomstige samenwerking met Europa?
Het Oostelijk Partnerschap is in 2019 van start gegaan. Het partnerschap heeft als doel om de regionale samenwerking tussen de Europese Unie en de voormalige Sovjet-landen te bevorderen. En is gericht op economische groei, democratisering, ontwikkeling van de rechtstaat, bestrijding van corruptie en goed bestuur in de zes landen. Met drie landen heeft de EU inmiddels een associatie- en vrijhandelsverdrag en kunnen de inwoners visum vrij reizen naar het Schengengebied.
Wat heeft tien jaar partnerschap gebracht voor de Europese Unie en voor de landen? Hoe moet het worden voortgezet door de nieuwe Europese Commissie? Hebben de Oostelijke partnerlanden zelf nog vertrouwen in een Europese toekomst? En wat betekent de Europese identiteit voor hen?
Experts uit de regio en het publiek gingen in gesprek over de volgende onderwerpen:
- Goed bestuur en rechtstaat: Hoe staat het met de strijd tegen corruptie, de hervorming van rechtsstaat en politiek bestel in de verschillende landen? Wat zijn de effecten van het Oostelijk Partnerschap op goed bestuur in de landen?
- Identiteit: Hoe ziet men in de nabuurlanden de Europese identiteit en hoe verhoudt zich dat tot het opkomend populisme en nationalisme in de EU? Wat is de aantrekkingskracht van Europa op de oostelijke partners?
- Jongeren: Zien de jongeren een toekomst in eigen land of volgt een emigratiegolf? Wat is het effect van associatieakkoorden in oostelijke landen op jongeren en minderheden?
Luister hier het fragment terug: