Parween (19) ontsnapte aan IS - Humanity House
7 juni 2017

Parween (19) ontsnapte aan IS

De 19-jarige Parween is een van de duizenden Yezidi-vrouwen die door IS werden ontvoerd, verkracht en gemarteld. Ze wist te ontsnappen, maar is zwaar getraumatiseerd.

ZOA PAX Terre des Hommes OneWorld Oxfam Novib Amnesty International ICCO and Kerk in Actie Hivos Het Rode Kruis UNICEF CARE Nederland Cordaid

Nachtmerries

Parween Alhinto is nog maar 19 jaar en kan nu al nergens meer van genieten. Slapen lukt alleen met slaappillen. En als ze in slaap valt, heeft ze nachtmerries. Geen wonder na wat zij die vier maanden in gevangenschap bij IS heeft moeten doormaken. “Ik ben verkracht en mishandeld, heb honger geleden en in angst geleefd.” Parween wist uiteindelijk samen met een vriendin te ontsnappen. Ze is een van de hoofdpersonen in de minidocumentaire Yezidi Girls van de in Nederland woonachtige filmmaker Reber Dosky.

Sinjar

In augstus 2014 viel IS Sinjar binnen, een gebied in Iraaks-Koerdistan waar vooral Yezidi’s wonen. IS beschouwt de Yezidi’s, een religieuze minderheid, als ketters. Duizenden Yezidi’s werden vermoord, circa 3000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Zij worden door de strijders van IS als seksslavinnen gehouden. Parween is er daar een van, net als Nofa die haar verhaal vertelde aan onze partner Hivos. Helaas zijn vele andere Yezidi’s nog steeds in handen van IS. En diegenen die wisten te vluchten, keren ook na de bevrijding van Sinjar niet terug naar hun oorspronkelijke woonplaats. 5500 Yezidi’s wonen bijvoorbeeld in het dorpje Seje, waar onze partner Cordaid een gezondheidscentrum runt.

Trauma’s

Parween woont nu in een opvangkamp in de buurt van Duhok. Deze week is ze in Nederland, waar ze in de media en in De Balie over haar ervaringen spreekt. Ze vraagt de Nederlandse regering om hulp. Volgens Amnesty International voelen de Yezidi-vrouwen zich in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. Velen kampen met zelfmoordneigingen en depressies, maar krijgen niet of nauwelijks hulp. Parween hoopt dat andere landen een voorbeeld nemen aan Duitsland. “Mijn vriendin volgt daar een behandeltraject en is tot rust gekomen.” Ook Parween hoopt ooit de draad weer op te kunnen pakken.

Bron: RTL Nieuws, Het Parool

Pas toen het applaus kwam, na twee uur praten, brak ze. Bodemloos bleek het verdriet van Parween Alhinto. De zaal huilde mee.

Update 8 juni: verslag bijeenkomst De Balie

Dinsdag 6 juni 2017 vertelde Parween Alhinto haar verhaal in De Balie in Amsterdam. Het podium moest hiervoor (tijdelijk) diep in de buidel tasten en 10.000 euro borg staan. Dit om zeker te zijn dat Parween na haar verhaal teruggaat naar het vluchtelingenkamp waarin ze, samen met zeven anderen, woont in een tent van 5 bij 3 meter.

Lees het verslag, geschreven door Ariejan Korteweg, bij de Volkskrant. Of kijk de gehele bijeenkomst hieronder terug.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: