Terre des Hommes strijdt tegen vrouwelijke genitale verminking - Humanity House
13 februari 2020

Terre des Hommes strijdt tegen vrouwelijke genitale verminking

Jaarlijks worden duizenden meisjes in Tanzania en Kenia aan het einde van het jaar besneden. In veel stammen wordt dit gezien als een overgangsritueel.

Terre des Hommes

Tijdens ‘cutting season’, maakt een meisje de overgang naar vrouw. Terre des Hommes zet zich in voor het lot van deze meisjes en geeft voorlichting. 

Tijdens het ritueel worden bij meisjes tussen de 10 en 13 jaar oud, vaak nog jonger, voor een deel of volledig de genitaliën weggesneden. Dit is voor de stammen een belangrijke traditie. Een onbesneden meisje kan volgens de traditie niet zwanger  raken en is niet geschikt om te trouwen. En zonder huwelijk geen opbrengst in de vorm van een bruidsschat.

In Kenia en Tanzania is het besnijden van vrouwen wettelijk verboden, maar het overgrote deel van de stammen houdt zich niet aan dit verbod en zet de traditie ieder jaar door. Terre des Hommes zet zich in voor deze meisjes. De organisatie sloot een contract met twaalf stamleiders, om een einde te maken aan deze vorm van mensenrechtenschending en verminking. Er was echter maar één clan die zich aan deze afspraak hield.

Fotografie: Arie Kievit/Terre des Hommes

In de vroege ochtend rijden we langs meer dan 20 feestelijke optochten waarin net besneden meisjes worden meegevoerd door een dansende menigte van traditioneel uitgedoste mannen en vrouwen

500 meisjes opgevangen

Medewerkers van Terre des Hommes bezochten eind 2019 het Masanga center in het noorden van Tanzania, gelegen aan de grens met Kenia. In dit door Terre des Hommes gesteunde opvangcentrum worden inmiddels meer dan 500 meisjes opgevangen die zijn gevlucht voor hun besnijdenis. Lees hier meer.

Terre des Hommes zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis. Elf maanden in het jaar geeft de organisatie samen met hun lokale partnerorganisatie ATFGM voorlichting via scholen en kerken. Daarnaast werd tien jaar geleden het opvanghuis (het Masanga center) geopend door de plaatselijke parochie nadat een paar kinderen zich daar wilden verstoppen. Inmiddels wordt het gesteund door AFTGM en Terre des Hommes en is de safe house in wijde omtrek zo bekend dat elk jaar meer meisjes van huis lopen en aankloppen bij de poort.

The Restorers

Ook lokaal wordt er actie gevoerd tegen vrouwelijke genitale verminking. Onder anderen door The Restorers, een groep van vijf meiden uit Kenia. Zij ontwikkelden een app, genaamd iCut, waarmee (mogelijke) slachtoffers om hulp of advies kunnen vragen. The Restorers zijn door deze app en hun inspanningen, genomineerd voor de Sacharovprijs van 2019. Op 30 januari brachten wij een ode aan de finalisten van deze prijs. Kijk het programma hier terug.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: