Luister terug: Humanitaire Hangijzers: waarom staan lokale hulporganisaties niet aan het roer?
Tijdens deze editie van Humanitaire Hangijzers vertelt humanitair expert Jemilah Mahmood over de verhoudingen tussen internationale en lokale hulporganisaties en waarom echte hervormingen uitblij ...
De humanitaire sector belooft al lange tijd om lokale hulporganisaties meer macht en middelen te geven. Toch blijven hervormingen uit. Na de tsunami in Sulawesi nam de Indonesische regering een radicaal besluit: Alle internationale hulpverleners moesten Sulawesi verlaten. Tijdens deze editie van humanitaire hangijzers praten we met humanitair expert Jemilah Mahmood over de verhouding tussen internationale en lokale hulporganisaties en waarom echte hervormingen uitblijven.
Al lange tijd is ‘localisation’ een heet hangijzer voor de humanitaire sector. Tijdens de World Humanitarian Summit in 2016 beloofden ’s werelds grootste donoren en humanitaire organisaties om meer macht – en financiering – in de handen van lokale hulporganisaties te leggen. Maar echte hervormingen blijven uit. Wanneer er een ramp heeft plaatsgevonden, nemen internationale organisaties het vaak over van de nationale hulporganisaties. In toenemende mate verzetten nationale overheden zich hier tegen. Zo ook de Indonesische regering na de tsunami in september 2018. Alle internationale hulpverleners moesten Sulawesi verlaten en de hulp over laten aan nationale hulpverleners.
We praten met Jemilah Mahmood over de verhouding tussen internationale en lokale hulporganisaties. Jemilah heeft veel ervaring in de humanitaire sector, zowel lokaal als internationaal. Als geen ander kan zij vertellen waarom het zo ingewikkeld is om de verhoudingen tussen internationale en lokale hulporganisaties te veranderen.