Luister terug: Moeten we ons straks schamen voor Myanmar? - Humanity House
24 oktober 2017

Luister terug: Moeten we ons straks schamen voor Myanmar?

Donderdag 19 oktober bespraken we de schrijnende situatie in Myanmar. Hoe is deze ontstaan en welke mogelijkheden zijn er om het geweld tegen Rohingya te stoppen? Luister het debat nu terug.

Op donderdagavond 19 oktober bespraken we, in een goed gevulde zaal en met een zeer interessant panel aan sprekers, de situatie in Myanmar. De exodus van Rohingya uit dit land is namelijk de snelst groeiende vluchtelingencrisis van dit moment. Eerder schreven we al een artikel over de schrijnende situatie. Hoog tijd om verder in te zoomen op de problematiek.

We bespraken de situatie in Myanmar met journalist Minka Nijhuis, antropoloog en schrijfster Saskia Kunst, historicus en socioloog Ugur Ümit Üngör, persvoorlichter Belinda van der Gaag van het Nederlandse Rode Kruis en met Henri Beunders, Hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit. Het hele debat is nu hieronder terug te luisteren. De column van Saskia Kunst is hier terug te lezen.

Ook hebben we geprobeerd om (oud) inwoners van Myanmar deel te laten nemen aan dit debat, dit is helaas niet gelukt. Wel kregen we als reactie onderstaand filmpje opgestuurd. In deze korte video spreek Sonny Swe (onder andere mede-oprichter van Black Knight Media en The Myanmar Times) over de situatie in zijn thuisland.

Hoe ziet een vluchtelingenkamp eruit?

Een van de genodigde van het debat was persvoorlichter Belinda van der Gaag van het Nederlandse Rode Kruis. Zij was onlangs nog in Bangladesh en heeft daar met eigen ogen de humanitaire ramp gezien die zich daar voltrekt. Bekijk de korte video hieronder die ze opnam in kamp Kutupalong in Bangladesh.

Foto's van het programma

  • Luister terug: Moeten we ons straks schamen voor Myanmar?
  • Luister terug: Moeten we ons straks schamen voor Myanmar? 2
  • Luister terug: Moeten we ons straks schamen voor Myanmar? 1
  • Luister terug: Moeten we ons straks schamen voor Myanmar? 3

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: