Terre des Hommes: 'Thuis kan een gevarenzone zijn' - Humanity House
6 juli 2020

Terre des Hommes: 'Thuis kan een gevarenzone zijn'

De komst van COVID-19 verhoogt het risico op kinderuitbuiting. Huiselijk geweld komt hierdoor weer steeds vaker voor. Organisatie Terre des Hommes legt uit hoe zij in actie komen.

Terre des Hommes

Door de coronacrisis lopen kwetsbare kinderen nog meer risico op uitbuiting dan normaal. Ze kunnen niet meer naar school en missen zo hun veilige plek, terwijl hun ouders vaak niet kunnen werken en het gezin niet kunnen onderhouden.

Deze economische nood en de onderbreking van onderwijs zorgen voor meer gevallen van misbruik, uitbuiting van en geweld jegens kinderen. Zo willen sommige ouders in Noord-Tanzania hun kinderen die normaal op een kostschool zitten maar nu dus thuis zijn, besnijden. Of laten ouders die niet meer kunnen werken, hun kinderen seksuele handelingen verrichten voor de webcam in ruil voor geld.

Terre des Hommes luidt nu de noodklok voor deze kinderen en probeert hen te beschermen waar nodig. Ze richten zich allereerst op de veiligheid van kinderen.

Humanitaire Noodhulp

De sociale en economische problemen door COVID-19 vormen een risico voor het welzijn en de bescherming van kinderen. Terre des Hommes helpt hierin door hen en hun families te voorzien van hygiënekits, voedsel en financiële middelen waar nodig.

Thuis kan een gevarenzone zijn 2

De komst van COVID-19 verhoogt ook het risico op kinderuitbuiting. Zo zijn families nu thuis in een vaak kleine ruimte wat zorgt voor meer huiselijk geweld. Daarom licht Terre des Hommes deze families niet alleen in over maatregelen tegen COVID-19, maar ook over manieren om kinderuitbuiting te voorkomen.

Terre des Hommes heeft tijdens de schoolsluiting in de coronacrisis zo’n 170 meisjes tussen de 8 en 16 jaar in Noord-Tanzania beschermd tegen genitale mutilatie oftewel meisjesbesnijdenis.

Dat doen ze onder andere door hen een plek te bieden in het Masanga opvanghuis. Dit gebeurt normaal alleen in de vakanties, want daarbuiten zitten de meisjes op de kostschool. Nu de scholen in Tanzania gesloten zijn door de corona-uitbraak en de meisjes thuis zitten, lopen zij ook nu risico om besneden te worden.

Het grootste gedeelte van India – vooral de grote steden – zijn nog in ‘lockdown’. Hierdoor kunnen veel kinderen niet meer naar school. Veel van hen, vooral op het platteland, krijgen hierdoor geen onderwijs omdat ze geen hulpmiddelen hebben om dit online te volgen. Corona heeft een grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Een onveilige thuissituatie, veranderingen in de familie-structuur en verlies van inkomen kunnen ervoor zorgen dat kinderen niet meer krijgen wat ze nodig hebben en zijn daardoor vatbaarder voor uitbuiting.

Lees hier het hele artikel van Terre des Hommes en bekijk de verschillende initiatieven die zij uitvoeren rondom voorlichting, onderwijs, noodhulp en meisjesbesnijdenis.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: