Grenzeloze verhalen
Humanity House, Filmhuis Den Haag en Movies that Matter bieden het combinatie-programma Grenzeloze verhalen aan, waarin leerlingen inzicht krijgen in thema’s als conflict, migratie en mensenrechten. Door het beleven van de Ervaringsreis en het bekijken van een film verplaatsen leerlingen zich op verschillende manieren in het leven van een vluchteling.
De Ervaringsreis
Tijdens de Ervaringsreis in het Humanity House beleven leerlingen hoe het zou zijn om te moeten vluchten uit een conflictgebied. Aan het einde van de reis kunnen ze virtueel in gesprek met 8 mensen die hun persoonlijke vluchtverhaal delen doormiddel van video’s, foto’s en meegenomen bezittingen.
De Films
Voor of na de Ervaringsreis bekijkt de klas in het Filmhuis Den Haag een van de drie onderstaande films.
Fahim (leerjaar 1 & 2)
Wanneer de jonge Fahim en zijn vader Bangladesh moeten ontvluchten en aankomen in Parijs, begint voor hen een nieuwe strijd. Terwijl ze wachten op een verblijfsvergunning, voelt Fahim de angst om te worden uitgezet. Voor hem is er maar één uitweg: schaakkampioen van Frankrijk worden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Ballon (leerjaar 2 & 3)
Deze spannende film vertelt het waargebeurde verhaal van twee families die in 1979, ten tijde van de Koude Oorlog, alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. In het diepste geheim bouwen de twee vaders aan een luchtballon, waarmee ze hun familieleden over de grens willen vliegen. Met de geheime politie op de hielen, doen ze een poging om de gevaarlijke oversteek te maken.
Watani My Homeland (leerjaar 4)
Ondanks de oorlog in Syrië besluit een vader in Aleppo om niet te vluchten, maar met zijn vrouw en vier jonge kinderen in hun thuisland te blijven en te vechten voor een beter bestaan. Alles verandert wanneer papa op een dag wordt meegenomen door IS. De kinderen vertrekken dan samen met hun moeder naar Duitsland.
Dit programma is te reserveren bij het Filmhuis Den Haag. De afdeling Educatie is te bereiken via educatie@filmhuisdenhaag.nl en maandag t/m vrijdag tussen 09.30 en 12.30 uur via 070-3656030. Heb je al een programma in gedachten? Vul dan het aanmeldformulier in, dan wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomen.