Rampen & Conflicten: Hoorn van Afrika. Droogte en hongersnood, 2011 - Humanity House
11 januari 2017

Rampen & Conflicten: Hoorn van Afrika. Droogte en hongersnood, 2011

De droogte in het oosten van Afrika in 2011 veroorzaakt de ergste voedselcrisis in 60 jaar.

Oxfam Novib Stichting Vluchteling ICCO and Kerk in Actie Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Hoorn van Afrika. Droogte en hongersnood, 2011

Land: Hoorn van Afrika, met name Somalië en Ethiopië
Periode: 2011
Type ramp: Droogte
Ramp: Door droogte, conflict en onvoldoende hulp ontstaat de grootste hongersnood in 60 jaar
Geschat aantal slachtoffers: 260.000 doden. 13 Miljoen mensen getroffen

De droogte in het oosten van Afrika in 2011 veroorzaakt de ergste voedselcrisis in 60 jaar. Meer dan 13 miljoen mensen in Somalië, Ethiopië en Kenia (bijna evenveel mensen als heel Nederland) worden door gebrek aan voedsel bedreigd met de hongerdood. Ook andere landen in de Hoorn van Afrika zijn getroffen. Door het uitblijven van regen mislukken de oogsten. In Somalië heeft het al twee jaar niet geregend. Het vee kan niet meer grazen op de kale weiden en sterft massaal. Hierdoor verliezen de mensen hun kapitaal en hun inkomen. Tienduizenden mensen verlaten hun huizen en lopen honderden kilometers op zoek naar voedsel. Velen halen de kampen waar hulp wordt gegeven niet.

Al vroeg in 2011 waarschuwt de Wereld Voedsel Organisatie (FAO) voor een ernstige voedselcrisis in Oost-Afrika. De FAO en hulporganisaties die in het gebied werken, zijn afhankelijk van het geld van rijke landen. Maar door de economische crisis doneren die landen niet of nauwelijks. En het geld dat er komt, komt te laat. De helft van de slachtoffers is al gestorven als de hongersnood officieel wordt uitgeroepen.
De honger wordt ook versterkt door de houding van de fundamentalistische Al-Shabaab-beweging. Zij beheersen delen van Somalië en laten westerse hulverleners daar niet toe. Al-Shabaab ontkent in eerste instantie zelfs dat er een voedselprobleem is. Somalië heeft nog steeds te maken met ondervoeding bij kinderen.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: