Rampen & Conflicten: Japan. Zeebeving, 2011 - Humanity House
17 januari 2017

Rampen & Conflicten: Japan. Zeebeving, 2011

De kracht van de zeebeving in Sendai in 2011 is de zwaarst gemeten ooit in Japan. Het hoofdeiland zou door de kracht bijna 2,4 meter zijn opgeschoven!

Cordaid Het Rode Kruis

Japan. Zeebeving, 2011

Land: Japan
Periode: 11 maart 2011
Type ramp: Zeebeving en tsunami
Ramp: De zeebeving in Japan treft miljoenen mensen en leidt wereldwijd tot een nieuwe discussie over kernenergie
Geschatte aantal slachtoffers: Ruim 15.000 doden, 11.000 vermisten en bijna 6.000 gewonden

De kracht van de zeebeving in Sendai in 2011 is de zwaarst gemeten ooit in Japan. Het hoofdeiland zou door de kracht bijna 2,4 meter zijn opgeschoven! Ook de aardas verschuift 10 centimeter door de beving.

De zeebeving vindt plaats op 130 kilometer ten oosten van Sendai. Het ontstaat doordat een Pacifische Plaat onder een Noord-Amerikaanse en een Filipijnse Plaat schuift, 22 kilometer onder de zeebodem. Het veroorzaakt een vloedgolf (tsunami) die op sommige plaatsen aan de kust 15 meter hoog is. Bijna 15.000 mensen overleven de ramp niet, 11.000 worden nog altijd vermist. Na de aardbeving worden de eerste 24 uur 168 naschokken gevoeld. Canadezen vinden later aan hun kust spullen afkomstig uit Japan.

Soms leidt een ramp tot een hele andere discussie. Vloedgolven van 10 meter hoog overspoelen namelijk ook de nucleaire kerncentrale van Fukushima, 80 kilometer van Sendai. Omdat de generatoren voor de koeling van de centrale onder water komen te staan, vinden er explosies en een kernsmelting (meltdown) van de reactoren plaats. Radioactief materiaal komt vrij. Duizenden bewoners worden geëvacueerd. Opslagtanks lekken. Volgens sommige organisaties stroomt er tweeënhalf jaar later nog elke dag 300 ton radioactief afvalwater de zee in. Leven en de verbouw van gewassen is niet mogelijk in de regio. In met name Europa komt er een hevige discussie op gang over kernenergie. Zwitserland en Duitsland besluiten te stoppen met kernenergie.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: