Een rechtszaak voor Syrië - Humanity House

Agenda

overzicht
Mon
14 May
2018

Verslag

Discussie terugluisteren

Het gehele programma is terug te luisteren op ons blog.

Debat

Een rechtszaak voor Syrië

De nieuwsbeelden over de situatie in Oost-Ghouta waren het zoveelste dieptepunt in het bloedige Syrische conflict. De Verenigde Naties noemde Oost-Ghouta zelfs ‘de hel op aarde’. Tijdens dit programma gaan we in gesprek met onder andere Syrische activisten, academici en rechtsexperts over het vinden van rechtvaardigheid en verantwoording in dit conflict.

Volgens Amnesty International zijn er sinds 2011 meer dan 400.000 mensen omgekomen in Syrië. Er wordt een groot aantal bombardementen uitgevoerd op burgerdoelen; het geweld blijft voortduren. De vraag hoe de daders van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid hiermee wegkomen blijft een trieste noodzaak. Waar zijn onze internationale normen tegen zulke massale gruweldaden? Waarom worden de daders niet vervolgd? Gaat dit nog gebeuren? Wat blijft er nog over van internationaal recht bij een conflict als in Syrië?

Vanuit een persoonlijk en interdisciplinair perspectief onderzoeken we deze vragen met Syrische activisten, een historicus, internationaal rechtsexperts en het publiek. Wat kan er nu al worden gedaan en wat is er nog meer nodig om het lot van de Syrische oorlogsslachtoffers te bepalen?

Over de sprekers

  • Mohammad Kanfash. Oprichter van de humanitaire organisatie Damaan, die vanuit Nederland hulp biedt aan de mensen in Ghouta. Mohammad heeft zelf in Ghouta gewoond en geeft ons vanuit een persoonlijk perspectief inzicht op de harde realiteit die daar nu speelt.
  • Husam al-Katlaby. Syrische mensenrechtenactivist en directeur van het Violations Documentation Centre in Syria (VDC). Het VDC verzamelt bewijzen van mensenrechtenschendingen om berechting mogelijk te maken.
  • Uğur Ümit Üngör. Historicus en socioloog aan de Universiteit van Utrecht en onderzoeker bij het NIOD instituut. Hij is gespecialiseerd in genocide en massaal geweld. Momenteel onderzoekt en documenteert hij hoe Syrische vluchtelingen massaal geweld ervaren om oorlogsgeweld in kaart te brengen.
  • Marieke Wierda. Geboren en opgegroeid in Yemen, Rule of Law coordinator bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en advocaat. Marieke is een kenner op het gebied van transitional justice. Ze heeft gewerkt bij het Joegoslaviëtribunaal en een decennia lang voor het International Center for Transitional Justice, waar ze zich richtte op conflictgebieden als Sierra Leone, Uganda, Libanon en Afghanistan. In 2011, werd ze benoemd als transitional justice adviseur voor de VN-missies in Libië en Sri Lanka.
  • Carolyn Edgerton. Voormalig aanklager bij het Joegoslaviëtribunaal en heeft veel ervaring in onderzoek en de vervolging van internationale misdrijven.
  • De moderator is Frederiek de Vlaming. Directeur Nuhanovic Foundation en mede-oprichter van het Syria Legal Network. Tevens senior researcher en professor op de department Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam.

Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd in het kader van Tens of Thousands. Deze tentoonstelling is ontworpen door Amnesty International in Beirut en is nu bij ons te zien tot 28 mei. De tentoonstelling vertelt het verhaal van Syriërs die verdwenen of vermist zijn. Sinds het begin van het Syrische conflict in 2011 zijn meer dan 75.000 mensen in Syrië spoorloos verdwenen.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Tip: Lees ook ons blog over het dagelijks leven in Ghouta.

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:45