Het Cultuurmenu: 'Kinderen leren zich in te leven en komen samen tot een oplossing' - Humanity House
12 maart 2020

Het Cultuurmenu: 'Kinderen leren zich in te leven en komen samen tot een oplossing'

Humanity House doet mee aan Het Cultuurmenu. Leerlingen bezoeken eerst de ervaringsreis en gaan vervolgens aan de slag met een creatieve opdracht.

Humanity House maakt dit jaar weer deel uit van Het Cultuurmenu. Dit jaar slaat Humanity House de handen ineen met theatermaker Yousef. Coördinator Educatie Audrey Mussoni vertelt meer deze bijzondere samenwerking en over het Haagse Cultuurmenu-aanbod.

In het Humanity House bezoeken leerlingen de ervaringsreis. Na afloop gaan ze aan de slag met een creatieve opdracht. Deze wordt begeleid door theatermaker Yousef Al-Kabra. Hij is geboren als vluchteling in Syrië. Zijn grootouders zijn gevlucht vanuit Palestina en kwamen terecht in Syrië. Hier zijn vervolgens de ouders van Yousef en Yousef zelf geboren. De familie is nooit genaturaliseerd (red. naturalisatie is het verlenen van de nationaliteit aan een ‘vreemdeling’ die daarom vraagt) en zijn dus nog steeds Palestijnse vluchtelingen in Syrië.

Hoe ziet het programma eruit?

Audrey: ‘Een educatiemedewerker legt uit hoe de ervaringsreis werkt. Dan volgt er een introductie van Yousef. Hij vraagt de leerlingen om tijdens de reis te bedenken wat voor moeilijkheden je kunt tegenkomen als nieuwkomer in Nederland.’

De creatieve opdracht van dit educatieprogramma wordt begeleid door Theatermaker Yousef Al-Kabra, hoe zie je theater terug in dit programma?

‘Yousef vraagt de klas om uit te beelden hoe het zou zijn voor een nieuwkomer in Nederland. Hij vraagt de klas om na te denken over mogelijk ongemakkelijke scenario’s. Als kinderen uit de ervaringsreis komen zijn vaak gehoorde antwoorden dingen als de taal niet spreken, geen familie en vrienden om je heen hebben en misschien de regels van het land niet begrijpen. Hieruit kiest Yousef 1 scenario dat zou kunnen voorvallen wanneer je nieuwkomer bent in een land. Alle personages die terugkomen in het verhaal worden op het podium geplaatst. Wanneer Yousef de acteurs aanraakt mogen ze praten en vertellen wat het personage zou zeggen. De rol van de acteurs en de toekijkende leerlingen (die tips geven) is om ervoor te zorgen dat de ongemakkelijke situatie wordt verholpen.’

Bij een van de groepen leerlingen was dit bijvoorbeeld; je wordt uitgelachen om de kleding die je draagt. Vervolgens worden er vijf kinderen uitgekozen die dit scenario zullen gaan spelen op het podium. Tegelijkertijd is er ook interactie met de leerlingen uit het publiek. Zij kunnen aangeven wat ze vinden dat de personages moeten doen of zeggen. Het doel van deze creatieve opdracht is om aan het eind van het stuk de situatie een beetje beter gemaakt te hebben.

Waarom is het belangrijk dat het tegelijkertijd een creatieve opdracht is? 

‘In plaats van dat wij hen antwoorden geven, kunnen ze aan de hand van de opdracht zelf bedenken hoe je iemand kan helpen die als nieuwkomer moet wennen aan Nederland.’

Hoe is het voor kinderen om op deze manier over dit onderwerp te leren?

‘Het is voor kinderen een uitdagende opdracht. Ze moeten zich inleven in iemand anders en samenwerken om tot een oplossing te komen.’

Over Het Cultuurmenu

Het Cultuurmenu is een project van de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea voor het primair onderwijs in Den Haag en de regio. Er zijn drie menu’s waarin Haagse musea lessen aanbieden die speciaal voor het Cultuurmenu zijn gemaakt. Tijdens de lessen ontdekken de leerlingen de musea en gaan ze met elkaar samenwerken. Belangrijk is de ruimte voor verwondering, het ontdekken van de eigen gedachten en de gedachten van anderen over de collecties.

 

 

 

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: