Het is elk jaar één van de highlights van het Just Peace Festival: de openluchtfilm in de prachtige tuin van het Vredespaleis. Dit jaar de onthutsende documentaire ‘ISIS, Tomorrow. The Lost Souls of Mosul’. Na afloop van de film praten we verder over de film met Arjen Vermeer, juridisch adviseur van het Nederlandse Rode Kruis, en met journalist Sinan Can, bekend van de documentaire series ‘In het spoor van IS‘ en ‘De verloren kinderen van het kalifaat‘.
De film ISIS, Tomorrow. The Lost Souls of Mosul toont de verwoestende impact van oorlog op een samenleving. Na elke oorlog is het één van de meest ingewikkelde, onoplosbare dilemma’s voor een samenleving: hoe kunnen slachtoffers en daders weer met elkaar samenleven? En hoe moeten de duizenden daders gestraft worden?
Nu ISIS officieel verslagen is in Mosul, worstelt de Iraakse samenleving met deze vragen. Wat de situatie in Mosul nog complexer maakt, is dat de daders vaak kinderen zijn. Kinderen die zijn opgeleid door ISIS als zelfmoordterroristen, ook voor in de toekomst.
In de documentaire hoor je de verhalen van kinderen die vochten voor ISIS, de verhalen van de slachtoffers en van de mensen die tegen deze kinderen vochten. Je krijgt een indringend beeld van de oorlog en van de ideologie van ISIS. ISIS gebruikte bewust deze kinderen, met als doel dat zij ook in de toekomst blijven strijden voor een kalifaat.
Hoe moet de Iraakse gemeenschap met deze kinderen omgaan? Wat moet er gebeuren om er voor te zorgen dat deze kinderen in de toekomst niet de wapens weer oppakken?
De film is gemaakt door journalist Francesca Mannocchi en fotograaf Alessio Romenzi.
Over de sprekers
De film duurt 80 minuten. Na afloop van de film is er een nagesprek met Sinan Can en Arjen Vermeer.
- Sinan is journalist, schrijver en programmamaker. In 2016 verscheen zijn drieluik De Arabische Storm over de gevolgen van de Arabische Lente en tevens de serie Onze missie in Afghanistan. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS, waarvoor hij werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede.
- Arjen Vermeer is juridisch adviseur van het Nederlandse Rode Kruis. Hij geeft regelmatig trainingen aan de International Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection (PHAP). Hij is oprichter en voormalig hoofdredacteur van het Journal of International Humanitarian Legal Studies en medewerker van het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten. In de periode van 2007 – 2012 stond hij de Special Rapporteur on the topic of Protection of Persons in the Event of Disasters, UN International Law Commission bij.
Tickets & praktische informatie
Kaartverkoop voor dit evenement gaat via de website van het Vredespaleis.
Inloop is in het Visitors Centre van het Vredespaleis vanaf 19.15 uur. De filmvertoning vindt in de tuin plaats, neem vooral een warme trui of een dekentje mee. Zitplaatsen worden aangeboden op de stenen trappen in de tuin, er is slechts een beperkt aantal stoelen/krukjes beschikbaar. Bij regen wordt de vertoning naar binnen verplaatst. Het meenemen van drank is niet toegestaan. Koffie, thee, fris en wijn wordt verkocht op de filmlocatie.
Toegang tot het terrein is alleen mogelijk op vertoon van een geldig legitimatiebewijs (voor niet EU-inwoners: paspoort).
Over Just Peace Festival
Van 19 tot 24 september is het Just Peace Festival in Den Haag. Met allerlei activiteiten wordt in de hele stad de Internationale Dag van de Vrede op 21 september gevierd. Humanity House doet dit met een bijzondere stadstour (Den Haag door nieuwe ogen) én met de jaarlijks terugkerende filmvertoning in het Vredespaleis.
Eerder vertoonden wij de films HUMAN (2016), Land of Mine (2017) en Anote’s Ark (2018).