Corona in de Griekse vluchtelingenkampen
De coronacrisis laat in Nederland een herleving van maatschappelijke solidariteit zien. Acht hulporganisaties vragen nu om dezelfde solidariteit voor mensen in Griekse vluchtelingenkampen.
De coronacrisis is afschuwelijk, maar laat ook een herleving van maatschappelijke solidariteit zien.
De afgelopen week zijn talloze mooie initiatieven ontstaan: via de hashtag #coronahulp bieden mensen zich aan als oppashulp voor verplegend personeel. In buurtapps en op gewoonmensen.nl wordt massaal aangeboden om boodschappen te doen voor mensen die ziek zijn of hun huis niet mogen verlaten. In de cultuursector schieten er allerlei initiatieven uit de grond om hard getroffen zzp’ers te steunen. En horeca-ondernemers delen eten uit aan voedselbanken.
Zoals Rutger Bregman stelt: Crises halen het beste in mensen naar boven.
Solidariteit
Acht Nederlandse hulporganisaties roepen nu op om dezelfde solidariteit te tonen voor de mensen in Griekse vluchtelingenkampen.
Samen schrijven zij in een brief aan premier Rutte: “U stelt terecht: er is solidariteit nodig met de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Zonder uitzondering. Dus ook de mensen in de Griekse vluchtelingenkampen mogen niet vergeten worden. Ook voor hun situatie zijn daadkrachtige maatregelen nodig.”
Wat is er aan de hand op Lesbos?
Op Lesbos verblijven zo’n 25.000 vluchtelingen en migranten in overbevolkte kampen, waarin onder meer gebrek is aan (warm) water en zeep. Op het eiland werd vorige week de eerste coronabesmetting vastgesteld bij een Griekse vrouw, een medewerkster van een supermarkt. Dit zorgt voor grote zorgen.
Huisarts Steven van de Vijver komt net terug van Kamp Moria. Hij waarschuwt:
Oproep
Ook de acht hulporganisaties onderstrepen dit: “Met het coronavirus is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen nog onhoudbaarder geworden dan deze al was. Het risico op verspreiding van het virus is extreem hoog door een gebrek aan hygiëne en sociale afstand. Hoe kunnen deze mensen zich houden aan hygiënevoorschriften?”
Daarom roepen de hulporganisaties premier Rutte op om er met zijn Europese collega’s voor te zorgen dat alle vluchtelingen van de Griekse eilanden geëvacueerd worden en om veilige, hygiënische en humane opvang voor deze mensen te regelen.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt de oproep van de hulporganisaties delen. Ook kun je jouw gemeente oproepen om kwetsbare alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen op te vangen: teken de petitie. Of steun de laatste vrijwilligers op de Griekse eilanden. Deze organisaties zijn nog actief: Stichting Bootvluchteling, Artsen zonder Grenzen, Because we Carry en Movement on the Ground.
Beeld: Mona van den Berg voor Stichting Vluchteling