De strijd van de Oeigoeren en Ilham Tohti - Humanity House
17 januari 2020

De strijd van de Oeigoeren en Ilham Tohti

De Oeigoerse bevolking in China heeft een beperkte religieuze vrijheid en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de overheid. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?

Xinjiang

In de provincie Xinjiang, in het westen van China, wonen zo’n tien miljoen Oeigoeren. Zij maken deel uit van een islamitische minderheidsgroep. De Oeigoeren verschillen veel van de Chinezen. Zij zijn moslim en lijken qua uiterlijk meer op de volkeren uit nabijgelegen landen als Mongolië, Kazachstan en Afghanistan.

De Oeigoeren willen graag een eigen staat. Tien jaar geleden kwamen de Oeigoeren  in opstand. De overheid greep toen hard in. Xinjiang is inmiddels een politiestaat, zodat de Chinese overheid de Oeigoeren kan controleren.

Er zijn camera’s met gezichtsherkenning geïnstalleerd, er worden constant politiechecks uitgevoerd en Oeigoeren moeten verplicht een app hun telefoon installeren. Via deze app kan de overheid hen ieder moment van de dag monitoren Als de eigenaar contact maakt met het buitenland, of bijvoorbeeld de Koran wil lezen via de telefoon, dan wordt de eigenaar opgepakt. Oeigoeren die worden opgepakt door de overheid worden vastgezet in een zogenaamd ‘heropvoedingskamp’.

Een groot uniform land

Een groot deel van de bevolkingsgroep, ongeveer 1 miljoen mensen, is door de Chinese overheid vastgezet in deze kampen. Hier worden zij, naar eigen zeggen van de overheid, geschoold en leren zij de Chinese taal. Het doel? Zorgen dat China een groot uniform land wordt.

In de realiteit worden de Oeigoeren in de kampen niet rechtvaardig behandeld en regelmatig gestraft door de bewakers. Er worden zo meerdere mensenrechten geschonden. Gevangenen krijgen geen rechtszaak te krijgen en geen advocaat. Kinderen worden van ouders gescheiden en al het contact met de buitenwereld wordt afgenomen.

Opstand

Wie in opstand komt tegen het beleid van de overheid, eindigt in een kamp of wordt opgesloten in de gevangenis. Zo ook Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die als hoogleraar werkte aan de universiteit van Beijing. Tohti sprak zich op een website uit tegen de onderdrukking van zijn volk. De Chinese politie pakte hem vervolgens op. Na een proces van twee dagen, zonder advocaat werd Tohti veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens seperatisme.

In 2019 won de hij de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. Op 30 januari brengen wij een ode aan Tohti en aan de andere finalisten. Kom en laat je inspireren door de strijd van mensenrechtenverdedigers.

Bronnen: Amnesty International en NOS.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: