Humanity House X MBO - De Researchgroep
In deze blog maak je kennis met onze researchgroep. Als onderdeel van het project ‘Humanity House X MBO’ deden 5 mbo-studenten onderzoek naar de programma’s van Humanity House.
Humanity House X MBO
In het Humanity House willen we met onze programma’s laten zien dat vrede belangrijk maar ook kwetsbaar is. We brengen onder de aandacht wat het met mensen doen om te leven in omstandigheden waarin er een gebrek is aan vrede, vrijheid en veiligheid. Dit, om ons publiek te inspireren een positieve bijdrage te (blijven) leveren aan een samenleving die veilig, vrij en rechtvaardig is voor iedereen. Hoe kunnen we deze boodschap het beste overdragen aan studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs? Dat is een vraag waar we ons dit jaar mee bezig houden.
Uit enquêtes blijken de meeste klassen van het mbo het Humanity House te bezoeken als onderdeel van het vak (Loopbaan en) Burgerschap. Een vak dat verplicht is voor alle mbo studenten (ook leerlingen op het primair en voortgezet onderwijs ontvangen burgerschapssonderwijs) en ze voorbereidt op een volwaardige en actieve deelname aan de samenleving en het goed functioneren in hun beroep.
Er is al veel onderzoek verricht naar de invulling en effectiviteit van burgerschapsonderwijs. Iets wat al snel zichtbaar wordt bij het doornemen van de onderzoeksverslagen, is dat studenten willen participeren. Niet alleen tijdens de lessen zelf, maar ook in het selecteren van de onderwerpen en de lesvormen waarmee ze aan de slag gaan. Studenten geven aan inspraak te willen op de vormgeving van het onderwijs en willen bijvoorbeeld kunnen kiezen uit maatschappelijke onderwerpen of lestechnieken (een debat in de klas, het bekijken van een film of bijvoorbeeld een excursie) om mee aan de slag te gaan.
Om deze behoefte aan medezeggenschap verder te verkennen bedachten we om samen met studenten het aanbod van Humanity House bestudeerden. In april werd echter duidelijk dat we op korte termijn geen bijeenkomsten zouden kunnen organiseren. De mogelijkheid om samen met studenten verschillende lesprogramma’s te testen en te brainstormen over werkvormen was daarom niet meer zo vanzelfsprekend.
Dus begon een zoektocht naar enthousiaste studenten die bereid waren om op afstand met ons na te denken.
Via oproepen op social media en in onze nieuwsbrieven vonden we vijf betrokken mbo’ers die tijdens twee weken op afstand aan de slag gingen met het bestuderen van bestaande en het bedenken van nieuwe programma’s voor studenten op het mbo.
De leden
Ylenia (17), Internationale Marketing, Communicatie en Evenementenorganisatie
Ylenia komt oorspronkelijk uit Spanje (en is half-Spaans), maar woont al bijna haar hele leven in Nederland. Ze heeft zich aangemeld voor de researchgroep, omdat ze zich interesseert voor maatschappelijke onderwerpen en graag iets extra’s wilt doen. Naast haar studie werkt ze ook in een verzorgingstehuis en bezoekt in haar vrije tijd concerten en festivals.
Sem (21), Media Communicatie
Sem is laatstejaarsstudent media-communicatie en vind burgerschapsonderwijs belangrijk. Hij ziet het als een vak dat studenten de mogelijkheid geeft om zichzelf te ontwikkelen, waarin ze de kans krijgen hun mening te vormen en te reflecteren op hun positie in de maatschappij.
Naast zijn studie is Sem vice-voorzitter van JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten vertegenwoordigt in het onderwijs, de media, en richting de politiek. Ook schrijft Sem blogs en doet hij veel met fotografie.
Hannah (19), International Creative Business Development
Hannah heeft zich aangemeld omdat ze het vak Burgerschap interessant vindt en ze graag meedenkt over de ontwikkeling van culturele en creatieve projecten.
Naast haar studie is Hannah ondernemer. Sinds haar 15e heeft ze een eigen bedrijf, waarin ze organisaties adviseert over hun (sociale media) communicatie.
Laura (22), Bedrijfsadministratie
Laura is naast haar studie actief in de politiek. In haar gemeente is ze betrokken bij verschillende initiatieven die gaan over onderwijs, kunst, cultuur en welzijn.
Ze voert veel activiteiten uit voor jongeren en heeft geleerd dat het vertellen van persoonlijke verhalen ingewikkelde onderwerpen doet leven bij haar leeftijdsgenoten. Zo ook bij het vak Burgerschap, dat volgens Laura studenten kan inspireren om op een andere manier naar de wereld te kijken.
Freek (19), Kapitein Binnenvaart
Freek heeft zich aangemeld voor de researchgroep, omdat hij het belangrijk vind dat studenten leren over de normen en waarden van onze maatschappij en respect wordt bijgebracht voor andere culturen. Dit is volgens hem een voorwaarde voor een maatschappij die goed functioneert.
Naast zijn studie speelt Freek honkbal en zeilt hij veel, daarnaast is hij voorzitter van de studentenraad op zijn school en houdt hij zich in een werkgroep bezig met het beperken van een dalend studentenaantal.
Gedurende twee weken hebben Ylenia, Sem, Hannah, Laura en Freek kennis gemaakt met Humanity House, nagedacht over het onderwerp vrede, en een voorstel ontwikkeld voor een educatief programma.
In de komende blog geven we een impressie van de activiteiten die we, op afstand, uitvoerden met de leden van deze researchgroep.
Vind je het interessant om op de hoogte te worden gehouden van dit traject? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates over Humanity House X MBO. Op onze website vind je meer informatie over de doelstellingen van het project.