Humanity House X MBO - Wat vinden studenten van Humanity House? - Humanity House
24 juni 2020

Humanity House X MBO - Wat vinden studenten van Humanity House?

In mei maakten we kennis met Sem, Laura, Freek, Ylenia en Hannah. Wat vinden zij van de programma’s van Humanity House?

In mei maakten we op afstand kennis met Sem, Laura, Freek, Ylenia en Hannah. Met een beetje begeleiding van ons gingen zij aan de slag met het bestuderen van het aanbod van Humanity House. Welke programma’s spreken hen aan en waarom?

In normale tijden hadden we iedereen uitgenodigd in het Humanity House, maar onze deuren waren de afgelopen weken gesloten en dat vroeg om creativiteit:

Humanity House X MBO - Wat vinden mbo'ers van Humanity House? 1

We maakten kennis via skype en onze museummedewerker Dunja gaf in een video een rondleiding door ons pand.

Ook vertelde museummedewerker Mohammad zijn verhaal. Mohammad vluchtte als kind uit Irak naar Nederland en vertelt in het programma ‘De Ontmoeting’ aan scholieren wat hij meemaakte en hoe dit invloed heeft gehad op zijn leven. Als voorbeeld van dit programma namen we een video op, waarop de leden van de researchgroep vragen konden insturen.

Met behulp van digitale werkbladen beschreven de leden wat voor type programma’s  (van educatieprogramma’s tot filmvertoningen en dialoog-avonden) hun interesse aanwakkerden en waarom dit het geval was.

Humanity House X MBO - Wat vinden mbo'ers van Humanity House? 2

Waar kwamen we achter?

Dé mbo student bestaat natuurlijk niet. De ingevulde opdrachten toonden dan ook een verscheidenheid aan behoeftes en interesses. Waarbij leden met politieke belangstelling meer neigden naar programma’s over rechtspraak gaven anderen de voorkeur aan programma’s waarbij de persoonlijke ervaring van vluchtelingen centraal staat.

Wel zijn er een aantal opvallende uitkomsten, waarbij het belangrijk is in gedachte te houden dat het werk met de researchgroep enkel een steekproef is uit een diverse groep studenten.

Er is veel belangstelling voor verhalende programma’s die bezoekers kunnen laten inleven in een ander perspectief en sterke emoties teweeg kunnen brengen. Digitale lesprogramma’s zijn inherent minder sterk in het creëeren van sfeer en blijken daarom ook minder populair. Daarnaast komt het belang van programma’s, die gesprek over actuele maatschappelijke onderwerpen faciliteert, duidelijk naar voren. De jongeren uit de researchgroep geven aan meer ruimte te willen om met elkaar meningen uit te wisselen. Een behoefte die aansluit bij de resultaten van eerdere onderzoeken.

Verrassend genoeg zijn een aantal luchtigere programma’s, zoals onze jaarlijkse buitenbioscoop, wat minder in trek bij deze doelgroep. Want? Films kun je natuurlijk ook gewoon op je gemak thuis kijken!

Het is vooral belangrijk dat educatieve programma’s voor het mbo niet betuttelen. Een fout die vaak wordt gemaakt bij de ontwikkeling van programma’s voor mbo studenten. Hoewel ze allemaal verschillend in leeftijd, interesses en achtergronden zijn, zijn mbo’ers jongeren die bewust bezig zijn met hun toekomst, al nadenken over het beroep dat ze zullen uitoefenen en met beide benen in de maatschappij staan. Programma’s waarin studenten worden gevraagd om kritisch te reflecteren op hun positie in de samenleving zijn daarom, juist voor deze doelgroep, relevant.

Alle leden van de researchgroepen kregen vervolgens de opdracht om zelf een programma vorm te geven. Hun ideeën lees je in de volgende blogs.

Vind je het interessant om op de hoogte te worden gehouden van dit traject? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over Humanity House X MBO. Op onze website vind je meer informatie over de doelstellingen van het project.

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: