Schermverhalen: Hoofd programmering & Tentoonstellingen Frederiek Biemans - Humanity House
24 april 2020

Schermverhalen: Hoofd programmering & Tentoonstellingen Frederiek Biemans

Wie werken er achter de schermen bij Humanity House? En hoe beleven zij deze vreemde tijd waarin Humanity House gesloten is?

Verbinding op afstand

Frederiek Biemans is Hoofd Programmering & Tentoonstellingen bij Humanity House. In de reeks Schermverhalen lees je meer over de personen die achter de schermen werken bij Humanity House. Frederiek schreef haar gedachtes op over vrijheid, een museum in tijden van quarantaine en over hoe we elkaar kunnen blijven vinden. Ook als is dat op afstand.

Humanity House zoekt als museum naar verbinding. De verbinding tussen jou en de wereld om je heen. Tussen jou en je medemens. De verbinding tussen onze verschillen, tussen gebeurtenissen van vrede en conflict. Gebeurtenissen die jou misschien nooit overkomen, maar anderen wel. Dat doen we door mensen bij elkaar te brengen, door het creëren van ontmoetingen. Ontmoetingen in persoonlijke verhalen. Die worden gedeeld op ons podium en in ons museum via fotografie, muziek, film, gesprek, het geschreven woord. Elkaar ontmoeten in elkaars verhaal brengt verbinding tot stand, vergroot je wereld en verbreedt je blik. De wereld blijkt groter dan je eigen straat, en nog steeds herkenbaar.

Maar nu is die wereld binnenstebuiten gekeerd en reikt je horizon juist niet verder dan de overkant van je straat. En terwijl we door deze gedeelde pandemie wereldwijd meer verbonden zijn dan ooit, kunnen we elkaar juist nu niet ontmoeten. Voor een museum dat verbinding door ontmoeting centraal stelt, voelt dat behoorlijk ironisch.

Langzaamaan vinden we nieuwe manieren om met elkaar in contact te komen. Er wordt wat ‘afgezoomed’, we wandelen kilometers, mailen elkaar onze gedachten, delen de grappigste memes en liefdevolste gedichten via sociale media. Musea organiseren virtuele tours, schrijvers schrijven ons naar een andere wereld en kunstenaars delen hun bespiegelingen via video’s en podcasts. We vinden verbinding in de afstand. Ook Humanity House zoekt naar nieuwe vormen om de kunst van het verhalen vertellen te blijven beoefenen, zodat we ons in elkaar kunnen blijven verdiepen.

En terwijl we door deze gedeelde pandemie wereldwijd meer verbonden zijn dan ooit, kunnen we elkaar juist nu niet ontmoeten. Voor een museum dat verbinding door ontmoeting centraal stelt, voelt dat behoorlijk ironisch.

Dit jaar staan we landelijk stil bij het feit dat we al 75 jaar in vrijheid leven. En terecht, want 75  jaar vrede en vrijheid is ongekend bijzonder en moet eigenlijk uitbundig gevierd worden. Dat nu niet aan de orde, maar misschien lukt het ons juist in deze tijd, door onze gedeelde ervaringen, wel iets beter om ons te verplaatsen in een ander. Ook in een leven in (on)vrijheid of op afstand van je geliefden.

Wij delen in het kader van 75 jaar vrijheid verhalen van onze eigen vrijheidsambassadeurs: Atta de Tolk, Sahar ShirzadDoa Shaikhani, Hariwa Negisa Adil en MS.ABA. In spoken word, muziek en in gedichten. En allemaal online want voorlopig gaan we, omwille van ieders gezondheid, nog niet open.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: