SHAZA: “HET IS MOEILIJK OM VLUCHTELING TE ZIJN. MENSEN VINDEN JE GEEN ECHT MENS.”

Vluchtelingen beheersen het nieuws. Maar vaak wordt er óver hen gepraat, in plaats van mét hen. In het Humanity House komen vluchtelingen zelf aan het woord. Want waarom laat iemand alles achter? En wat maakt een vluchteling allemaal mee tijdens en na zijn vlucht?

In onze ervaringsreis kruipen je leerlingen in de huid van een vluchteling. Daarna ontmoeten ze acht mensen die hun vluchtverhaal vertellen. Shaza Manla (12) uit Syrië bijvoorbeeld, een muziektalent met grootse plannen voor de toekomst. En de Irakese Akhrat Selevani (17), die vertelt hoe het voor haar was om acht jaar lang in allerlei Nederlandse asielzoekerscentra te wonen en te wachten.

Wat gaan je leerlingen doen?

Voordat je leerlingen aan de ervaringsreis beginnen, gaan we met ze in gesprek over hun leven. Hoe ziet hun dag eruit? Wanneer zijn zij gelukkig? Ook praten we met elkaar over kinderen in een oorlog. Wat denken zij: kun je gelukkig zijn als je opgroeit in een land waar oorlog is?

Vervolgens worden je leerlingen persoonlijk ‘ingecheckt’ en gaan ze samen op reis met een opdrachtenboekje in de hand. Na afloop delen ze hun ervaringen. Wat heeft de reis losgemaakt?

Kortom: in ons museum zijn je leerlingen niet alleen toeschouwers, maar ook deelnemers, (mee)denkers en (mee)doeners.

Combineer!

Combineer de ervaringsreis met een persoonlijke ontmoeting met iemand die gevlucht is. Zo zullen je leerlingen ontdekken dat ‘een vluchteling’ een mens is net als zij, met dromen, gevoelens en angsten. Iemand die naar school gaat of werkt, graag tijd doorbrengt met zijn familie en vrienden en leuke dingen doet. Kortom: een leven leidt dat helemaal niet zo anders is als dat van hen. Of speel met je leerlingen de Humanity Game, waarbij ze in de schoenen gaan staan van een noodhulpverlener.