Rampen & Conflicten: IS (voorheen: ISIS), 2013-heden
IS heeft als doel de stichting van een kalifaat die zou moeten bestaan uit Syrië, Irak en de omringende Arabische landen. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.
IS (voorheen: ISIS)
Land: Syrië en Irak
Periode: 2013-heden
Type conflict: Separatistisch rebellenoffensief, jihad
Conflict: strijd om de macht in Syrië en Irak en de omliggende Arabische landen, waar rebellenbeweging IS een islamitisch kalifaat (staat) wil stichten.
Betrokken partijen: Jihadistisch-salafistische militie IS (ISIS), andere milities en terreurbewegingen zoals Al-Qaeda, regering van Syrië en Irak en omliggende landen, Verenigde Naties, Verenigde Staten.
Geschat aantal slachtoffers: bijna 10 miljoen vluchtelingen binnen de landsgrenzen (ontheemden) en 7 miljoen vluchtelingen buiten de landsgrenzen als gevolg van het geweld van IS en andere groepen in Irak en Syrië.
Het in 2003 opgerichte ISIS (in 2014 omgedoopt tot IS: Islamitische Staat), dat de macht heeft in delen van Syrië, begint in juni 2014 een offensief tegen het regeringsleger van Irak. Zij veroveren in rap tempo enkele grote steden en beheersen daarmee het westen en midden van het land. Kenmerkend voor IS is, dat zij ook dood en verderf zaait onder burgers zoals andersdenkende moslims en bijvoorbeeld christenen die zij voor de keuze stellen: bekering tot het ‘ware’ geloof of de dood. Vrouwen en kinderen worden daarbij niet gespaard. IS heeft als doel de stichting van een kalifaat (Islamitische staat) die zou moeten bestaan uit Syrië, Irak en de omringende Arabische landen. Miljoenen mensen in Irak en Syrië zijn binnen en buiten de landsgrenzen op de vlucht geslagen voor het geweld.
De vooruitstrevende manier waarop IS de media inzet, draagt waarschijnlijk sterk bij aan hun zichtbaarheid en invloed. Zo is de organisatie zeer actief op social media, geeft het een glossy magazine uit en publiceert zij een jaarverslag. Via Twitter gaan vooral foto’s en filmpjes viraal met daarin provocerende toespraken, gevangennemingen en moorden. De berichten zijn uitermate informatief en gedetailleerd en scheppen het beeld van een succesvolle strategie. Dat geldt ook voor het jaarverslag van 400 pagina’s dat IS verspreidt. Daarin laat IS o.a. weten 7.681 aanslagen in Irak te hebben gepleegd waarvan 537 met bomauto’s en 160 zelfmoordaanslagen met bommengordels. Daarnaast stelt de organisatie 8 steden te hebben bezet en gezuiverd van ongelovigen. Het lijkt er op dat IS met deze strategie nieuwe financiers en rekruten wil interesseren.
Hoewel IS zich in het Westen nadrukkelijk manifesteert met terroristische aanslagen in enkele grote Europese steden zoals Madrid, Parijs en recentelijk Londen, verliest het in het in 2014 gestichte kalifaat steeds meer terrein. In 2017 wordt strijd geleverd in en om de belangrijkste steden die IS nog in handen heeft zoals Mosul en Palmyra. In juni 2017 begint de slag om Raqqa. Dit bolwerk van IS in het noorden van Syrië wordt ook wel gezien als de hoofdstad van het kalifaat. Het door de Verenigde Staten gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten zetten de aanval in. Dat kan het einde betekenen voor het kalifaat.