Rampen en conflicten: Centraal-Afrikaanse Republiek, 2012-heden
De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld. Sinds het einde van 2012 heerst er een burgeroorlog. Christenen en moslims leven er op gespannen voet naast elkaar.
Land: Centraal-Afrikaanse Republiek
Periode: 2012-heden
Type conflict: burgeroorlog
Conflict: Séléka (vijf rebellengroepen) verovert steden en andere delen van het land. Christenen komen tegenover Moslims te staan.
Betrokken partijen: regering; Séléka; Christelijke anti-balaka milities; regionale landen; Frankrijk; Verenigde Naties.
Geschat aantal vluchtelingen: 625.000 binnen de landsgrenzen en 320.000 naar het buitenland.
Eind 2012 komt Séléka, een coalitie van voornamelijk moslim rebellengroepen, in opstand tegen de regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Zij beschuldigen president François Bozizé ervan dat hij de vredesverdragen van 2007 en 2011 niet nakomt. Séléka verovert in slechts enkele weken een groot deel van het land. Zes landen uit de regio sturen troepen naar CAR om de regering te helpen de hoofdstad Bangui in handen te houden. Dat lukt niet: de stad valt en Bozizé ontvlucht het land. Daarop roept rebellenleider Michel Djotodia zichzelf uit tot de nieuwe president. Er ontstaan hevige gevechten tussen de nieuwe regering – vooral moslimminderheden van Séléka – en de Christelijke anti-balaka coalitie. Honderdduizenden mensen vluchten.
Begin 2014 besluiten de Verenigde Naties om vredestroepen van 3.000 soldaten te sturen om het geweld te stoppen in een zo goed als wetteloos geworden CAR. Zij versterken de 6.000 soldaten van de Afrikaanse Unie en 2.000 Franse troepen die al in het land zijn. Na diverse presidentswisselingen vindt in mei 2015 een nationale verzoeningsconferentie plaats. Dat leidt tot een overeenkomst tussen ongeveer tien gewapende groepen, met als doel wederopbouw van het land. In de jaren daarna zijn er nog geregeld gewelddadige conflicten tussen Christenen en moslims waarbij dodelijke slachtoffers vallen. Toch vindt Frankrijk de operatie een succes en beëindigt het land in 2016 de vredesmissie en trekt het zijn troepen terug.
Genocide
Eind 2013 geven de Verenigde Naties een waarschuwing af: de geweldspiraal in de Centraal-Afrikaanse Republiek dreigt te leiden tot genocide. Je kan spreken van genocide – ook wel volkerenmoord genoemd – als er geprobeerd wordt een bepaalde groep mensen te vernietigen. Het gaat dan meestal om groepen van een bepaald ras, geloof of etnische afkomst. In CAR zijn het moslimstrijders en Christelijke milities die elkaar bevechten. Ook worden er systematisch moslim- en Christelijke burgers aangevallen, gemarteld en vermoord.