Agenda archief - Humanity House

Agenda archief

Film
vr
10
jul

Cinema in the Garden: Bubbling: Bandje 64 & Progress vs. Regress

Cinema in the Garden
De laatste filmavond sluiten we af met 2 wervelende documentaires. We starten de vertoning met Progress vs. Regress om vervolgens bubbelend de nacht in te gaan met Bubbling: Bandje 64.
Film
do
09
jul

Cinema in the Garden: Cutie and the Boxer

Cinema in the Garden
Een ontroerend en ook komisch portret van een paar dat worstelt met de eeuwige thema's van opoffering, teleurstelling en veroudering, tegen een achtergrond van levens gewijd aan kunst.
Film
wo
08
jul

Cinema in the Garden: Antigone

Cinema in the Garden
Prachtig gespeeld door debutant Nahema Ricci, is Antigone een jonge vrouw met een onverwoestbare liefde voor familie en rechtvaardigheid.
Film
di
07
jul

Cinema in the Garden: Before you know it

Cinema in the Garden
Before You Know It gaat over drie unieke LGBTQ-senioren die veel vooroordelen hebben te overwinnen in hun ‘gouden jaren’.
Film
ma
06
jul

Cinema in the Garden: Objector

Cinema in the Garden
Objector is een aangrijpende documentaire over de rol van het leger in de Israëlische maatschappij, en de zoektocht van een jonge vrouw naar dialoog en begrip.
Film
za
04
jul

Cinema in the Garden: When I sold my soul to the machine

Cinema in the Garden
Een must see voor iedereen die elektronische muziek kan waarderen of gewoon liefde heeft voor Den Haag in al haar verschijningsvormen!
Opening
za
20
jun

Onthulling tentoonstelling Makerslab

- UITVERKOCHT - Onthulling tentoonstelling Makerslab in de etalage van Humanity House. Drie Haagse streetartists vertalen de levensverhalen van twee Haagse studenten met een vluchtachtergrond, naar hun kunstvorm.
Online serie
23.04t/m06.05

The Refugee Millennial Online: Onze vrijheid is kostbaar

The Refugee Millennial
Vragen over onze vrijheid en kwetsbaarheid relevanter dan ooit in deze tijden van quarantaine en het coronavirus. In de vrijheidsweken reflecteren vijf refugee millennials op de betekenis van vrijheid.
Debat
do
26
mrt

AFGELAST Humanitaire Hulp en de echo’s van het koloniaal verleden

Humanitaire Hangijzers
Het gesprek over de erfenis van onze koloniale denkpatronen woedt overal welig. Maar hoe zit dat in de humanitaire hulp? In ontvangende landen en op universiteiten: is de (nood)hulp een vorm van neokolonialisme?
Evenement
za
21
mrt

AFGELAST Ontmoet Lidija en Akhrat tijdens Wereldreis door Eigen stad

UPDATE: In verband met het Coronavirus (COVID-19) en de maatregelen vanuit de overheid, is dit programma afgelast.  Op zaterdag 21 maart kun je weer op ‘Wereldreis door eigen stad’. De leu ...

Dialoog
di
10
mrt

Hague Talks: hoe komen vrouwelijke rechters op voor gelijkheid?

HagueTalks
In het kader van Internationale Vrouwendag richt HagueTalks zich op de bevordering van van gelijkheid en rechtvaardigheid onder vrouwen. Drie vrouwelijke rechters uit het Midden-Oosten vergezellen ons hierbij.
Evenement
do
05
mrt

Internationale Vrouwendag: She’s got the power

In de aanloop naar Internationale Vrouwendag organiseren Hivos en Humanity House het inspirerende een bijzonder event over globale solidariteit rondom vrouwenemancipatie: She's got the power.
Dialoog
wo
26
feb

The Refugee Millennial: Wie zijn onze kinderen?

The Refugee Millennial
Tijdens voorgaande edities spraken refugee millennials over hoe het is om millennial, Nederlander én voormalig vluchteling te zijn. Maar hoe zit het met hun kinderen? 
Docu + nagesprek
di
18
feb

Plan Einstein: de verbinding tussen buurtbewoners en asielzoekers

De Utrechtse filmmakers Jos Bierings en Marieke Spee volgden twee jaar lang het project Plan Einstein. In dit project werden asielzoekers midden in de Utrechtse wijk Overvecht opgevangen en ondersteunt.
Bubble Breaker
vr
31
jan

Hoe vergroot film bewustzijn over migratie en vluchtelingen?

Welke rol speelt migrant cinema in het vergroten van maatschappelijk bewustzijn over de onderwerpen migratie en vluchtelingen? Dat bespreken we in de eerste editie van Bubble Breaker. 
Gesprek
do
30
jan

Sacharovprijs: Ode aan uitzonderlijke activisten

Welke invloed hebben verdedigers van mensenrechten wereldwijd op ons in Nederland? Kom en laat je inspireren door de uitzonderlijke strijd van deze activisten!
Panel Discussie
wo
29
jan

Een eénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict?

One State Foundation is een organisatie die zich inzet voor een inclusieve  eénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Vanuit zowel het Israëlisch als het Palestijns perspecti ...

Gesprek
vr
10
jan

Wat ze meedragen: Fotografie en post-migratie trauma

Voor velen van ons is het onmogelijk om de extreme en stressvolle gebeurtenissen te bevatten die migranten en vluchtelingen mee maken. Omar Imam en Thana Faroq hebben beiden dit soort gebeurteni ...

Fotografie
do
19 dec
2019

Scoop: Hoe beïnvloeden herinneringen onze angsten?

Scoop 2019
Hoe beïnvloeden onze herinneringen onze angsten? Fotograaf Loulou d’Aki zoekt hierop een antwoord in Friend or foe and the Eastern see so green.
Film & Debat
wo
18 dec
2019

Internationale Dag van Migranten 2019: Stranger in Paradise

Wat is jouw perspectief op migratie en Europa? En hoe verhoudt die zich tot de beeldvorming over Europa bij migranten zelf? Kom op woensdag 18 december, Internationale Dag van de Migrant, naar Humanity House.
Dialoog
wo
11 dec
2019

The Refugee Millennial: Onze moeders, onze helden

The Refugee Millennial
Hoe belangrijk zijn rolmodellen en helden? En hoe is dat voor kinderen met een vluchtachtergrond? Tijdens Onze moeders, onze helden vertellen refugee millennials naar wie ze opkijken en door wie ze geïnspireerd worden.
Programma
ma
09 dec
2019

Hague Talks: Waar beginnen mensenrechten?

Het is meer dan zeventig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen. Toch wordt van een groot deel van de wereldbevolking de rechten nog steeds onder druk gezet.
Paneldiscussie
wo
04 dec
2019

Gendergelijkheid: EU-beleid in het Grote Merengebied

Gendergelijkheid speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van duurzame en vreedzame ontwikkeling. We gaan in gesprek over praktische oplossingen om gendergelijkheid te vergroten in Rwanda en Congo-Kinshasa.
Paneldiscussie
di
03 dec
2019

Berechting ISIS: de rechten van slachtoffers

Het debat over de berechting van ISIS-strijders wordt voornamelijk geleid door staten. De politieke belangen van staten overschaduwen de belangen van de slachtoffers. In deze paneldiscussie komen zij aan het woord.
Debat
ma
02 dec
2019

De weg vooruit: Syrische vrouwen over vrede en veiligheid

Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit? Een belangrijke vraag die maar weinig mensen durfden te stellen tijdens de lange jaren van conflict, gruwelijke mensenrechtenschendingen en de invasie door Islamitische Staat.
Filmfestival
vr
29 nov
2019

Spotlight: Romania Film Festival

Op 29 november vindt de vijfde editie van Spotlight: Romania Film Festival plaats. Het thema is film en identiteit.
Discussie
di
26 nov
2019

D66 Internationaal: het Midden-Oosten en klimaatverandering

Hoe gaan verschillende landen in het Midden-Oosten om met de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt? Activisten en experts uit de regio gaan met het publiek in gesprek.
Fotografie & muziek
do
21 nov
2019

Scoop: Out-of-the-Way

Scoop 2019
Geen wegen, beperkt toegang tot elektriciteit en temperaturen tot -45° C. Een leven dat wij ons nauwelijks kunnen voorstellen, maar de realiteit voor de 130 inwoners van Evenkis.
Filmfestival
zo
17 nov
2019

Iron Sky Festival 2019

Een weekend lang zie je verschillende films zien van Slowaakse en Tsjechische regisseurs en vinden er debatten plaats. Het thema dit jaar is de opkomst van extreem-rechts extremisme.
Filmfestival
za
16 nov
2019

Iron Sky Festival 2019

Een weekend lang zie je verschillende films zien van Slowaakse en Tsjechische regisseurs en vinden er debatten plaats. Het thema dit jaar is de opkomst van extreem-rechts extremisme.
Paneldiscussie
do
14 nov
2019

The Blacklist: het berechten van Syrische oorlogsmisdadigers

Wie is verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaden in Syrië? En hoe moeten de daders berecht worden? Experts en activisten gaan met elkaar in gesprek over gerechtigheid en verantwoording.
Lezing
do
31 okt
2019

HILAC: Regels die oorlogsvoering begrenzen

Michael A. Newton bespreekt de Verdragen van Genève uit 1949. De Verdragen bestaan dit jaar 70 jaar. Welke uitdagingen zijn er? En is het recht nog steeds toe te passen op deze tijd?
Fotografie & Muziek
do
17 okt
2019

Scoop: Playtime

Scoop 2019

Het is een populair fenomeen: de digitale detox. Waarom willen we ontsnappen aan de digitale wereld? En welke invloed heeft deze wereld eigenlijk op ons leven? Fotograaf Ludwig Ander-Donath laat ...

Discussie
do
17 okt
2019

Vrouwen aan het woord: verleden, heden en toekomst in de Golf

Vier vrouwen uit de Golfstaten vertellen tijdens deze lezing over de maatschappelijke ontwikkelingen en de veranderende rol van vrouwen in hun regio. Vanuit hun expertise op het gebied van politi ...

Discussie
wo
16 okt
2019

Het bestrijden van straffeloosheid: In gesprek met slachtoffers

Na periodes van grootschalige mensenrechtenschendingen moeten samenlevingen weer opnieuw worden opgebouwd. Trauma’s van geweld moeten een plek krijgen, de rechtsorde moet worden hersteld en er ...

Docu + Nagesprek
zo
13 okt
2019

De Wijde Wereld

Teade Walma was in de jaren negentig docent op De Wijde School, waar hij les gaf aan kinderen van asielzoekers. In de documentaire De Wijde Wereld zoekt hij deze kinderen, vijftien jaar later, op ...

Evenement
wo
09 okt
2019

Onzichtbaar: De oorlog na de oorlog

Tijdens het programma ‘Onzichtbaar: De oorlog na de oorlog’ hoor je persoonlijke verhalen van hulpverleners, van mensen die oorlog hebben meegemaakt en van internationale beleidsmaker ...

Evenement
za
05 okt
2019

Museumnacht in Humanity House

Op zaterdag 5 oktober 2019 openen verschillende Haagse culturele instellingen in de avonduren hun deuren tijdens de Museumnacht Den Haag. Dit jaar bestaat Museumnacht Den Haag 10 jaar en is het ...

Lezing
di
01 okt
2019

HILAC: Veranderende militaire technologieën

Bij elke HILAC-lezing vertelt een gerenommeerd rechtsexpert over specifieke uitdagingen binnen het humanitair oorlogsrecht en gaat hierover in gesprek met het publiek. Deze keer bespreekt Robin G ...

Expostie + Gesprek
do
26 sep
2019

Pop-up Expositie: Killing Culture

Welke gevolgen heeft het voor de Balkan dat het oorlogsverleden vaak nog ontkend, vergeten of gemanipuleerd wordt? En hoe kunnen herinneringsplekken ingezet worden om het gesprek hierover op gan ...

Politiek Debat
ma
23 sep
2019

Kamerleden in debat over berechting van IS-strijders

Tweede Kamerleden gaan met elkaar in gesprek over de berechting van IS-strijders en hoe Nederland moet bijdragen aan het beëindigen van de straffeloosheid in Syrië en Irak.  Nu Islamitische S ...

Stadstour
zo
22 sep
2019

Stadstour 1: Den Haag door nieuwe ogen

Just Peace festival 2019

Tijdens het Just Peace Festival organiseert Humanity House een bijzondere stadstour door Den Haag: Den Haag door nieuwe ogen. Nieuwe Hagenaren die gevlucht zijn uit hun thuisland en nu hun leven ...

Openluchtfilm
zo
22 sep
2019

Openluchtfilm: ISIS, Tomorrow. The Lost Souls of Mosul

Just Peace festival 2019

Het is elk jaar één van de highlights van het Just Peace Festival: de openluchtfilm in de prachtige tuin van het Vredespaleis. Dit jaar de onthutsende documentaire ‘ISIS, Tomorrow. The L ...

Stadstour
zo
22 sep
2019

Stadstour 2: Den Haag door nieuwe ogen

Just Peace festival 2019

Tijdens het Just Peace Festival organiseert Humanity House een bijzondere stadstour kriskras door Den Haag: Den Haag door nieuwe ogen. Nieuwe Hagenaren die gevlucht zijn uit hun thuisland en nu ...

Fotografie & muziek
wo
18 sep
2019

Scoop: The United Soya Republic

Scoop 2019

Fotograaf Jordi Ruiz Cirera verdiept zich voor zijn project The United Soya Republic in de soja-industrie in Zuid-Amerika en de gevolgen hiervan op lokale gemeenschappen. In de eerste editie van ...

Persoonlijke verhalen
wo
18 sep
2019

Hoe kan vrouwelijk leiderschap bijdragen aan mensenrechten?

HagueTalks

Aan de start van het Just Peace Festival is er weer een bijzondere HagueTalks. Deze keer praten we samen het publiek en met drie inspirerende sprekers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika over h ...

verhalen
ma
16 sep
2019

Jemenieten aan het woord over het vredesproces

De oorlog in Jemen duurt nu vijf jaar. In het nieuws hoor je echter weinig over dit conflict en de Jemenieten die zich inzetten voor wederopbouw van het land. Tijdens deze bijeenkomst delen zij h ...

Film
do
29 aug
2019

The Border Fence

Bios in de Buitenlucht 2019

Om vluchtelingen tegen te houden, kondigt de Oostenrijkse regering in 2016 aan een hek te bouwen in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. In de documentaire The Border Fence praat regis ...

Film
do
22 aug
2019

Heartbound

Bios in de Buitenlucht 2019

Deze film is uitverkocht Heartbound vertelt het verhaal van eenzame Deense mannen die trouwen met Thaise vrouwen. Een ontroerende en zorgvuldig gemaakte documentaire over immigratie, intercultur ...

Film
do
15 aug
2019

Hamada

Bios in de Buitenlucht 2019

Deze film is uitverkocht Met levenslust, humor en onverwachte situaties schildert de documentaire Hamada een ongewoon portret van een groep jonge vrienden in een vluchtelingenkamp in het midden v ...

Film
do
08 aug
2019

When the War Comes

Bios in de Buitenlucht 2019

Deze film is helaas uitverkocht De documentaire When the War Comes gaat over de Slowaakse Peter, die zich zorgen maakt over de toekomst van zijn land. Daarom is hij in zijn vrije tijd leider van ...

Persoonlijke verhalen
za
03 aug
2019

HagueTalks: ‘Vijf jaar later: Hoe bouwen Yezidi-vrouwen de gemeenschap op na IS?’

HagueTalks

Op 3 augustus is het vijf jaar geleden dat de Yezidi-gemeenschap in Irak werd aangevallen door strijders van Islamitische Staat (IS). In het Humanity House staan we stil bij die gebeurtenis en ko ...

Film
do
01 aug
2019

UITVERKOCHT! Kabul, City in the Wind

Bios in de Buitenlucht 2019

De documentaire Kabul, City in the Wind geeft je een unieke kijk in het leven in Kabul. De film volgt afwisselend de chauffeur Abas en de twee broertjes Afshin en Benjamin. Je volgt ze in hun da ...

Lezing
vr
12 jul
2019

Wie heeft recht op zee?

Op 11, 12 en 13 juli organiseert de Ambassade van de Noordzee een bijzondere manifestatie in Den Haag en Scheveningen. Door middel van kunst, expedities en lezingen wordt aandacht gevraagd voor w ...

Interactief debat
di
25 jun
2019

Join the Talk: Wat vind jij van het nieuws?

Join the Talk is gemaakt door jongeren, voor jongeren. Dagelijks horen zij op het nieuws over de Brexit, terreuraanslagen, opkomend populisme, polarisering en klimaatverandering. Grote onderwerpe ...

Interactief debat
di
25 jun
2019

Hoe ver reikt de Europese identiteit?

Tien jaar geleden is het Oostelijk Partnerschap opgezet. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en zes voormalige Sovjet-landen: Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Arm ...

Ontmoeting
do
20 jun
2019

Wereldvluchtelingendag 2019: Samen een Bakkie Doen?

Het is een typisch Nederlandse uitnodiging: Bakkie doen? Maar ook in de rest van de wereld gebruikt men koffie om elkaar te leren kennen of even bij te praten. De smaak en het ritueel zijn overal ...

Gesprek
do
13 jun
2019

Het onzichtbare lot van minderjarige asielzoekers

In 2016 berichtte Europol dat er 10.000 kinderen spoorloos verdwenen zijn tijdens hun vlucht door Europa. Ook vanuit de beschermde opvang in Nederland verdwijnen alleenstaande minderjarige asiel ...

Gesprek
wo
12 jun
2019

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao

De politieke en economische crisis in Venezuela heeft geleid tot een van de grootste massale verplaatsingen in de geschiedenis van Zuid-Amerika. Door gebrek aan voedsel, medische zorg en toekoms ...

GEANNULEERD
di
11 jun
2019

De toekomst van onafhankelijke oorlog- en crisisjournalistiek

Wegens omstandigheden gaat dit event helaas niet door De media zitten in een crisis. Het wordt steeds moeilijker om goede onderzoeksjournalistiek te financieren. Zeker wanneer het gaat om onderwe ...

Spoken Word & Fotografie
vr
07 jun
2019

Opening fototentoonstelling Chris de Bode: Ver van huis

Fotograaf Chris de Bode fotografeert al meer dan twintig jaar mensen die hun huis hebben moeten verlaten wegens honger, oorlog of conflict. Een selectie van zijn foto’s is te zien in de te ...

Expert Conferentie
do
06 jun
2019

Psychosociale hulp in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Vaak leiden conflicten en rampen tot psychische trauma’s. Psychosociale zorg helpt om deze trauma’s te helen. Het wordt steeds meer gezien als belangrijk onderdeel van ontwikkelingssa ...

Discussie
vr
24 mei
2019

Machtsverhoudingen en ontwikkelingshulp in noord en zuid

Hoe krijgen we andere machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking en hoe kunnen we de traditionele donor-ontvanger relatie veranderen? Vertegenwoordigers van noordelijke en zuidelijke m ...

Expert lezing
di
14 mei
2019

HILAC: bescherming cultureel erfgoed in gewapend conflict

Tijdens deze HILAC-lezing gaan we in gesprek met onderzoeker Marina Lostal Becerril over de bescherming van cultureel erfgoed tijdens gewapend conflict. Marina heeft onderzoek gedaan naar de houd ...

Interview
wo
08 mei
2019

De rol van Jemenitische vrouwen in het vredesproces

Amat Al Alim Al Soswa heeft haar hele professionele leven gewijd aan het verbeteren van de democratie, goed bestuur en de mensenrechtensituatie in haar thuisland Jemen en de Arabische regio in he ...

Lezing & Discussie
do
02 mei
2019

Complexe relatie: klimaatverandering, conflict en water

Volgens de Verenigde Naties hebben op dit moment meer dan 700 miljoen mensen te maken met een tekort aan water. Er wordt verwacht dat dit aantal alleen maar toeneemt door klimaatverandering. Tege ...

Debat en discussie
wo
01 mei
2019

De noodzaak van informele rechtssystemen

De internationale gemeenschap heeft als doel gesteld dat iedereen toegang moet hebben tot rechtspraak. Maar in veel landen is de overheid hier niet toe in staat. Informele rechtssystemen vervulle ...

Gesprek
wo
24 apr
2019

De lessen van hulpverleners in Syrië en de regio

In maart was het acht jaar geleden dat de Syrische burgeroorlog begon. ISIS lijkt verslagen, maar de gewapende strijd is nog niet voorbij. Miljoenen mensen zijn nog altijd ontheemd, binnen of bui ...

Docu + Nagesprek
do
18 apr
2019

Docu: Stad van twee lentes

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keren de elfjarige Ala’ en haar gevluchte familie terug naar Mosul, terwijl er dag en nacht gewerkt wordt aan de wederopbouw van de stad. Maar h ...

Muziek & Discussie
wo
17 apr
2019

Feministische stemmen & revolutionaire muziek

Ooit gehoord van femicide? Dit is het vermoorden van vrouwen, omdat zij vrouw zijn. In Mexico is dit, samen met andere vormen van geweld tegen vrouwen, een groot maatschappelijk probleem. Tijdens ...

Evenement
za
13 apr
2019

MuseumkaartMatch x Humanity House

Heb jij een museumkaart, maar kun je (even) niemand vinden die met je mee wil? Ontmoet je nieuwe museummaatje tijdens MuseumkaartMatch! WAT GA JE DOEN? We verzamelen om 14:00 uur in ons museum. N ...

debat
ma
08 apr
2019

Humanitaire Hangijzers: waarom staan lokale hulporganisaties niet aan het roer?

Humanitaire Hangijzers

De humanitaire sector belooft al lange tijd om lokale hulporganisaties meer macht en middelen te geven. Toch blijven hervormingen uit. Na de Tsunami in Sulawesi nam de Indonesische regering een ...

Interactief debat
wo
03 apr
2019

HagueTalks: Hoe maken we recht toegankelijker?

HagueTalks

Iedereen heeft recht op rechtsbescherming. Toch is voor mensen en gemeenschappen van over de hele wereld moeilijk om daadwerkelijk toegang te krijgen tot rechtspraak. Daarom is het verbeteren van ...

Lezing
zo
31 mrt
2019

Dilemma: De christelijke band met Israël

Tijdens dit programma bespreken we de band van Nederlandse christelijke kerken en politieke partijen met Israël. Veel kerken en christelijke politieke partijen benadrukken de speciale band die ...

Docu + Nagesprek
wo
27 mrt
2019

Broken; A Palestinian Journey Through International Law

De documentaire Broken vertelt het verhaal over de Israëlische muur in de bezette Palestijnse gebieden vanuit een internationaal rechtsperspectief. In 2004 verklaarde het Internationaal Gerecht ...

Lezing
do
21 mrt
2019

Inspiratielunch: Een circusschool in Kabul

Tijdens deze inspiratielunch kan je genieten van een heerlijke lunch én je tegelijkertijd laten inspireren door het verhaal van David Mason. David Mason liet in 2002 zijn leven in Denemarken ach ...

Verhalen & Poezië
do
14 mrt
2019

Opening tentoonstelling: Cartooning Syria

Op 15 maart 2011 begonnen de demonstraties in Syrië. Na 8 jaar lijkt de wereld  de aandacht voor Syrië en het voortdurende oorlog te verliezen. De verhalen over de opstand zijn naar de achterg ...

Interactief debat
vr
08 mrt
2019

AfricaTalks: Hoe brengen vrouwen verandering in Afrika?

Op Internationale Vrouwendag lanceert HagueTalks het nieuwe platform AfricaTalks. AfricaTalks is ontstaan vanuit de behoefte aan een platform waar de succesverhalen van jonge Afrikanen worden ge ...

Lezing
di
05 mrt
2019

Een onbekend verzetsverhaal uit Auschwitz

Hoewel de gruwelverhalen van concentratiekamp Auschwitz breed bekend zijn, zijn sommige verzetsverhalen uit het kamp onbekender. Hieronder valt ook het verhaal van de Poolse geheim agent Witold P ...

Interactief debat
wo
20 feb
2019

HagueTalks: Hoe wordt klimaatveiligheid een wereldwijde inspanning?

HagueTalks

Klimaatverandering en de veiligheidsrisico’s die daaruit voorkomen zijn een mondiaal probleem. Alleen wordt klimaatverandering nog niet overal het zelfde gevoeld. Ondanks alle klimaattoppen ...

Debat
wo
06 feb
2019

Olie op het Vuur: Wat als humanitaire hulp het conflict verlengt?

Humanitaire Hangijzers

Humanitaire hulp moet mensenlevens redden tijdens oorlog of conflict. Maar wat als humanitaire hulp onderdeel wordt van het conflict? Tijdens deze tweede editie van Humanitaire Hangijzers praten ...

Muziek & Verhalen
zo
03 feb
2019

Pastiche speelt Rebetika | CD presentatie

het Rebetika-ensemble van Pastiche reisde in de zomer van 2018 naar Lesbos. Ze maakten muziek met vluchtelingen in de kampen Moria en Kara Tepe en onderzochten de muziekstijl Rebetika. Tijdens d ...

Dialoog & Muziek
di
29 jan
2019

The Refugee Millennial

The Refugee Millennial

Wanneer stop je met vluchteling zijn? En hoe is het om continue aan een maatstaf gemeten te worden? Tijdens dit programma hoor je het van verschillende ‘Refugee Millennials’. Zij zijn geboren ...

Interactief debat
wo
23 jan
2019

HagueTalks: Wat is de kracht van media voor mensenrechten?

HagueTalks

Deze HagueTalks richt zich op nieuwe en oude vormen van media en hoe deze ingezet kunnen worden voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Drie sprekers uit Nigeria, Koeweit en Turkije ve ...

Docu + Nagesprek
di
18 dec
2018

Docu: A Walk on the Tightrope

Altijd al willen weten hoe het interviewgesprek voor een asielaanvraag gaat? A Walk on the Tightrope is een intense documentaire die je meeneemt in het asielsysteem van Duitsland. Voor het eerst ...

Festival
za
15 dec
2018

Nacht van het Conflict

Alternatieve Veiligheidsraad

Nederland bekleedde in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praatten we mee over oorlog, vrede & internationale veiligheid. Hoe hebben we het er ...

Gesprek
vr
14 dec
2018

Vrouwen en Land: Op weg naar eerlijke landrechten

Wereldwijd zetten vrouwen zich in voor betere landrechten. Toch is hun toegang tot land, in eigendom en gebruik, vaak onzeker. Vanavond hoor je verhalen van vrouwen die betrokken zijn bij grassro ...

Film
wo
12 dec
2018

International Queer & Migrant Film Festival

Tijdens dit festival vertonen wij twee films waarin je aangrijpende queer en migrantenverhalen ziet. Zo zie je verhalen van Arabische LHBTIQ vluchtelingen die een poging doen om een nieuw leven o ...

Gesprek
di
11 dec
2018

Verantwoordelijkheid bij hongersnood

Hoe kunnen we er voor zorgen dat hongersnood zo moreel verwerpelijk wordt, dat wereldleiders die in de positie zijn om het te veroorzaken ​​of te stoppen, gaan handelen om het te voorkomen? E ...

Expert lezing
ma
10 dec
2018

HILAC Lezing: Humanitaire hulp tijdens gewapend conflict

Miljoenen mensen in oorlogsgebieden zijn ​​afhankelijk van humanitaire hulp. Maar partijen die betrokken zijn bij gewapende conflicten, belemmeren vaak de toegang tot de getroffen burgerbevol ...

Interactief debat
di
27 nov
2018

HagueTalks: #HearMeToo

HagueTalks

Geweld tegen vrouwen en meisjes stop je niet alleen met wetten en rechten. Het moet hand in hand gaan met het informeren van mensen over hun rechten en plichten. Deze HagueTalks gaat over de empo ...

Gesprek
ma
26 nov
2018

Activisme in Syrië: De verhalen van binnenuit

Het conflict in Syrië nadert zijn negende jaar. Syriërs hebben nog steeds te maken met het voortdurende geweld. Het is daarom belangrijk om de verhalen van Syrische activisten te horen. Hoe kun ...

humanitair gesprek
wo
21 nov
2018

Een internationale ombuds voor de noodhulp- en ontwikkelingssector

Begin dit jaar lag de humanitaire sector onder vuur vanwege berichten over seksueel misbruik van kwetsbare mensen door noodhulpverleners. Volgens recent onderzoek van professor Thea Hilhorst kan ...

Debat
di
20 nov
2018

Hague Talks: Is er gerechtigheid voor slachtoffers van kinderrechtenschendingen?

Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Er wordt dan gevierd dat UNICEF en de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aannamen. Tijdens deze Ha ...

Film & Gesprek
zo
18 nov
2018

Iron Sky Film Festival: democratie in Slowakije en Tsjechië

Tijdens het tweedaagse Iron Sky Film Festival zie je films van Tsjechische en Slowaakse documentairemakers. Zij tonen de moeizame democratische ontwikkeling in hun land na de val van het IJzeren ...

Film & Gesprek
za
17 nov
2018

Iron Sky Film Festival: Democratie in Slowakije en Tsjechië

Tijdens het tweedaagse Iron Sky Film Festival zie je films van Tsjechische en Slowaakse documentairemakers. Zij tonen de moeizame democratische ontwikkeling in hun land na de val van het IJzeren ...

Symposium
za
10 nov
2018

Misdaden tegen Yezidi’s: Impact en respons

Tijdens dit symposium gaan we in gesprek met politici, rechtsexperts, academici en de humanitaire sector over de huidige situatie van de Yezidische gemeenschap, zowel in het Midden-Oosten als in ...

Discussie
wo
24 okt
2018

HagueTalks: Is er gerechtigheid voor overlevenden van gender-gerelateerd geweld?

HagueTalks

Hoe zorgen we voor gerechtigheid voor overlevenden van gender gerelateerd geweld? Hoe kunnen we ze beschermen en ondersteunen? En hoe gaan verschillende rechtsstelsels hiermee om, variërend van ...

Debat
di
23 okt
2018

Migratie: Idealisme vs. Pragmatisme

Humanitaire Hangijzers

Volgens John Dalhuisen, oud-directeur Europa bij Amnesty International, moeten humanitaire organisaties hun moreel loslaten als het gaat om migratie. Kom met een migratiepolitiek dat werkbaar, le ...

Bijeenkomst
do
18 okt
2018

Nepnieuws als bedreiging voor de democratie

Op welke manieren hebben Georgië, Turkije en Bosnië-Herzegovina last van nepnieuws? En hoe gaan ze daarmee om? Experts uit deze landen schijnen hun licht hierop. Nepnieuws of fake news is een p ...

Docu + Nagesprek
do
11 okt
2018

Docu: American Jail

In de documentaire ‘American Jail’ onderzoekt regisseur Roger Ross Williams het institutioneel racisme in het Amerikaanse gevangenissysteem. Hij keert terug naar zijn geboortestad Eas ...

evenement
za
06 okt
2018

Museumnacht in Humanity House

Op zaterdag 6 oktober 2018 openen verschillende Haagse culturele instellingen hun deuren speciaal voor jou van 20.00 tot 01.00 uur tijdens de Museumnacht Den Haag. Met het thema IN VUUR EN VLAM w ...

Debat + Theater
do
04 okt
2018

Militair ingrijpen: over de maakbaarheid van vrede

Alternatieve Veiligheidsraad

Een van de meest ingewikkelde taken van de Veiligheidsraad is het nemen van beslissingen over militair ingrijpen. Om de vrede te herstellen en te bewaken, kan de Veiligheidsraad een militaire vre ...

Debat
wo
03 okt
2018

Politiek jongerendebat over de zin van ontwikkelingssamenwerking

Hoe organiseren we de beste ontwikkelingssamenwerking? En welke waarden spelen daarbij een rol? En heeft het eigenlijk wel zin? Op 3 oktober ontmoeten verschillende politieke jongerenorganisaties ...

Debat
wo
26 sep
2018

Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld

Precies een jaar geleden organiseerden het Rode Kruis, Mayors for Peace, PAX, het Humanistisch Verbond en de NVMP een debat over de rol van Nederland bij een totaalverbod op kernwapens. De organi ...

Gesprek
di
25 sep
2018

De toekomst van Syrië: de visie van vrouwen van binnenuit

Terwijl Syriërs nog worstelen met de gruwelen van de oorlog en voortdurende ontheemding, beginnen tegelijk ook Syrische vluchtelingen uit buurlanden terug te keren. Maar naar welk land en wat vo ...

Debat
zo
23 sep
2018

Het einde van de Middellandse Zeeroute

Just Peace 2018

Tot nu toe zijn er in 2018 alweer meer dan 1500 mensen verdronken in de Middellandse Zee terwijl zij Europa probeerden te bereiken. Over het algemeen zijn politici, hulporganisaties en wetenschap ...

Evenement
zo
23 sep
2018

Exclusieve Meetup met Lidija

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House kun je ervaren wat dat met je doet. Via een ervaringsre ...

Evenement
za
22 sep
2018

Exclusieve Meetup met Akhrat

Dit evenement is helaas afgelast. Je kunt je nog wel inschrijven voor de Meetup op 23 september met Lidija. Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten v ...

Openluchtfilm
za
22 sep
2018

Openluchtfilm in de tuin van het Vredespaleis

Just Peace 2018

Ook dit jaar kan je tijdens het Just Peace Festival weer een indrukwekkende documentaire zien in de sfeervolle tuin van het Vredespaleis. Dit jaar is het thema klimaatverandering en de invloed da ...

Meet Up
do
20 sep
2018

Amnesty on Tour: Mensenrechten Meetup

Hoe staat Nederland ervoor op het gebied van mensenrechten? Zet je mensenrechtenbril op en reis met Amnesty-directeur Eduard Nazarski door Nederland. Onderweg kom je langs onthutsende feiten, ins ...

Interactief debat
do
20 sep
2018

HagueTalks: Hoe kunnen we investeren in duurzame vrede?

Just Peace 2018

  Dit evenement is nu uitverkocht. Sorry dat je het hebt gemist. Het goede nieuws is dat je nog steeds op 20 september, 16: 00-18: 00 uur, kunt deelnemen aan de sessie door op deze link te k ...

Evenement
zo
16 sep
2018

Exclusieve Meetup voor Museumkaarthouders

Dit evenement is helaas afgelast. Je kunt je nog wel inschrijven voor de Meetups op 22 en 23 september. Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vlucht ...

Debat
do
13 sep
2018

De opmars van het anti-migratiefront in Europa

Recente verkiezingen in Hongarije, Italië, Polen en Oostenrijk hebben overwegend regeringen voortgebracht die een duidelijk anti-migratiegeluid laten horen. Deze regeringen vertegenwoordigen de ...

Bijeenkomst
do
06 sep
2018

Vluchtelingen in Libanon: Wanhoop of perspectief?

Volgens de Europese Unie kunnen Syrische vluchtelingen het beste opgevangen en beschermd worden door buurlanden Libanon, Jordanië en Turkije. In ruil daarvoor biedt de Unie (financiële) onderst ...

Buitenbios
do
30 aug
2018

The Other Side Of Everything

Bios in de Buitenlucht 2018

Een in tweeën gedeeld appartement in Belgrado vertelt het verhaal van een familie en staat symbool voor een land in politieke onrust. Filmmaakster Mila Turajlic gaat in gesprek met haar moeder, ...

Film & Gesprek
wo
29 aug
2018

Barbara Harrell-Bond: a life not ordinary

Op 11 juli 2018 overleed academica, vluchtelingenactivist en oprichter van het Oxford Refugee Studies Centre, Barbara Harrell-Bond. Als eerbetoon aan haar werk, vertoont de International Humanita ...

Buitenbios
do
23 aug
2018

Golden Dawn Girls

Bios in de Buitenlucht 2018

Waarom Jenny hem heeft toegestaan haar wereld met zijn camera te volgen, weet filmmaker Håvard Bustnes niet. Wellicht omdat hij op zoek is naar de gewone mens achter de extreem-rechtse Gouden D ...

Buitenbios
do
16 aug
2018

Amal

Bios in de Buitenlucht 2018

DEZE FILM IS HELAAS UITVERKOCHT Als Amal veertien jaar is, belandt ze op het Tahrirplein tijdens de revolutie in Egypte, fel en vol passie. Door de politie wordt ze geslagen en over het plein hee ...

Buitenbios
do
09 aug
2018

Before Summer Ends

Bios in de Buitenlucht 2018

DEZE FILM IS HELAAS UITVERKOCHT Na vijf jaar in Frankrijk gestudeerd te hebben, voelt Arash zich er nog steeds niet thuis en hij besluit terug te keren naar Iran. Zijn vrienden Hossein en Ashkan ...

Buitenbios
do
02 aug
2018

Watani: My Homeland

Bios in de Buitenlucht 2018

DEZE FILM IS HELAAS UITVERKOCHT In een grotendeels verwoeste wijk in Aleppo woont een gezin met vier jonge kinderen. De oorlog is voor hen onderdeel van het dagelijkse leven. Vader waagt zijn lev ...

Discussie
ma
25 jun
2018

Politiek Café: de vreedzame revolutie in Armenië

Afgelopen maand gingen Armeniërs massaal de straat op om te demonstreren tegen Serzj Sargsjan wat uiteindelijk heeft geleid tot het afzetten van de voormalige president. Wat maakt de revoluti ...

Ontmoeting
wo
20 jun
2018

Wereldvluchtelingendag: Samen een Bakkie Doen?

Het is een typisch Nederlandse uitnodiging: Bakkie doen? Maar ook in de rest van de wereld gebruikt men koffie om elkaar te leren kennen of even bij te praten. De smaak en het ritueel zijn overal ...

Debat + Theater
di
19 jun
2018

De klimaatvluchteling

Alternatieve Veiligheidsraad

Voor de Nederlandse regering is het overduidelijk: willen we een veiligere wereld zonder gedwongen migratiestromen, chaos en conflict, dan moet de Veiligheidsraad aandacht besteden aan de veiligh ...

Docu + Nagesprek
di
12 jun
2018

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov

De indringende documentaire ‘The Trial’ vertelt het verhaal achter het politieke proces van de staat Rusland tegen de Oekraïense documentairemaker en activist Oleg Sentsov. In 2015 w ...

Docu + Discussie
do
07 jun
2018

Wat doe ik voor vrede en ontwapening?

HagueTalks

Tijdens deze Hague Talks vertellen vredesexperts over hun werk in vredes- en ontwapeningsorganisaties, persoonlijke carrières en keuzes. Wat hebben ze gedaan om vrede en ontwapening tot stand te ...

Debat
do
31 mei
2018

Syrische vluchtelingencrisis: grenzen aan opvang in de regio

Wordt 2018 het jaar van terugkeer voor Syrische vluchtelingen? Begin dit jaar luidden veel hulporganisaties de noodklok. Onder beleidsmakers in Europa en in buurlanden Jordanië, Libanon en Turki ...

Docu + nagesprek
di
15 mei
2018

Mohammad en Jafar

De documentaire Mohammad en Jafar gaat over twee Palestijnse jeugdvrienden die al meer dan 25 jaar bevriend zijn. Samen hebben ze alle confrontaties met de Israëlische troepen overleefd. De film ...

Debat
ma
14 mei
2018

Een rechtszaak voor Syrië

De nieuwsbeelden over de situatie in Oost-Ghouta waren het zoveelste dieptepunt in het bloedige Syrische conflict. De Verenigde Naties noemde Oost-Ghouta zelfs ‘de hel op aarde’. Tijdens dit ...

Bijeenkomst
do
10 mei
2018

Het andere gezicht van Syrië

Vanavond tonen we het andere gezicht van Syrië. Een avond vol verhalen, livemuziek en beelden uit het land. In woord en beeld ontstaat er een ontmoeting met de cultuur van het land en krijgen we ...

Docu + Nagesprek
wo
09 mei
2018

One Day After Peace

Humanity Cinema

Hoe vergeef je de persoon die jouw kind heeft doodgeschoten? Deze vraag staat centraal in ‘One day after peace’. In deze ontroerende en veel bekroonde documentaire volgen we de perso ...

Docu + nagesprek
do
03 mei
2018

Lost in Lebanon

Humanity Cinema

De documentaire Lost in Lebanon vertelt het verhaal van vier Syriërs die hun uiterste best doen een nieuw leven op te bouwen in Libanon. Een intiem portret over de kracht van Syriërs die alles ...

Debat + Theater
di
24 apr
2018

De robotisering van oorlog

Alternatieve Veiligheidsraad

In augustus 2017 schreven honderden robotica-pioniers een open brief aan de Verenigde Naties. Ze maken zich grote zorgen over de toekomst van oorlogsvoering waarin autonome wapensystemen een ste ...

Lancering publicatie
vr
20 apr
2018

Van nieuwkomer naar Nederlander

Een nieuwe lente, een nieuw kabinet, dezelfde migratievraagstukken. Wat maakt een vluchteling? Wie vangen we wel of niet op, in Europa of daarbuiten? En uiteindelijk: hoe worden nieuwkomers Neder ...

Evenement
vr
13 apr
2018

MuseumkaartMatch x Humanity House

Heb jij een museumkaart, maar kun je (even) niemand vinden die met je mee wil? Ontmoet je nieuwe museummaatje tijdens MuseumkaartMatch op vrijdagavond 13 april in Humanity House! Wat ga je doen? ...

Interactief debat
di
10 apr
2018

Rechtspraak in Mali: kunnen informele systemen werken?

HagueTalks

Mali gebruikt een groot aantal rechtsmechanismes om conflicten op te lossen. Maar het zijn vooral de informele systemen die de voornaamste voorzieners zijn van rechtspraak in het land. Dit door ...

Docu + nagesprek
do
05 apr
2018

The Uncondemned: seksueel geweld in Rwanda

Met de 24ste herdenking van de genocide in Rwanda, vertonen wij The Uncondemned. Deze documentaire vertelt het aangrijpende verhaal van een groep jonge internationale advocaten, activisten en Rwa ...

Discussie
wo
04 apr
2018

Vrouwenactivisme in Iran

Afgelopen maanden deelden verschillende Iraanse vrouwen foto’s van zichzelf waarop ze in het openbaar hun hoofddoek afdeden. Een vreedzaam protest tegen de verplichte hoofddoek, een van de ...

Discussie
di
03 apr
2018

#MeToo in de noodhulpsector

Seksfeesten in Haïti, uitbuiting van Syrische vrouwen in ruil voor hulpgoederen, en seksueel misbruik van kinderen. In de media is de afgelopen tijd het beeld geschetst van een verziekte noodhul ...

Docu + Discussie
do
22 mrt
2018

Blijf geloven. Documentaire over Dalits in India

De documentaire ‘Blijf geloven’ vertelt het bijzondere verhaal van wereldverbeteraar Frans Baartmans, die in 1979 als missionaris naar India vertrok. Hij kwam terecht in de sloppenwij ...

Discussie
di
20 mrt
2018

Een eenzame stem in Myanmar

Het is een van de grootste crises van dit moment: de situatie van de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh en de voortdurende etnische zuiveringen in Myanmar. Zelfs VN-waarnemers, humanitairen en ...

Evenement
zo
18 mrt
2018

Wereldreis door eigen stad

Op zondag 18 maart kun je weer op ‘Wereldreis door eigen stad’. De leukste stedentrip door Den Haag vol ontdekkingen en verrassende ontmoetingen. Elk jaar organiseert de gemeente Den Haag d ...

Film + nagesprek
za
10 mrt
2018

Movies that Matter Festival: Une saison en France

‘Une saison en France’ is een ontroerende film over de alleenstaande vader Abbas. Hij vluchtte samen met zijn kinderen uit Afrika en doet nu zijn uiterste best een nieuw bestaan op te ...

Opening tentoonstelling
vr
09 mrt
2018

From Evin, With Love

From Evin, With Love toont handwerk van gevangen Iraanse vrouwenactivisten uit de Evin-gevangenis. Deze officiële opening vindt plaats een dag na de Internationale Vrouwendag. De tentoonstelling ...

Docu + Discussie
di
20 feb
2018

De humanitaire kant van de Turkije-deal

De documentaire De Deal toont de gevolgen van de Turkije-deal. De nadruk ligt op het eiland Lesbos, waar nog steeds duizenden mensen in onzekerheid verkeren. In de film vertellen vluchtelingen, ...

Debat
do
15 feb
2018

Red Alert in Congo

Café Humanitair

Level 3 Emergency is het hoogste noodniveau dat door de Verenigde Naties wordt gebruikt. Irak, Syrië en Jemen hebben een status van L3. In oktober maakte ook Congo deze trieste ‘promotie&# ...

Interactief debat
do
01 feb
2018

Lgbti- en genderrechten: Is er wereldwijde vooruitgang?

HagueTalks

Dit jaar bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 70 jaar. Tijdens deze HagueTalks vragen we aan acht vooraanstaande lgbti- en genderrechtenverdedigers van over de hele wereld: ...

Debat + Theater
wo
31 jan
2018

Is de VN-Veiligheidsraad meer dan politiek theater?

Alternatieve Veiligheidsraad

Nederland heeft in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praten wij mee over conflict en vrede in de wereld. Critici stellen dat de Veiligheidsraad pu ...

Documentaire + Debat
vr
26 jan
2018

Wat is de (on)zin van verkiezingen in Congo?

Officieel eindigde het mandaat van de Congolese president Joseph Kabila in december 2016. Hij trad echter niet af. Overal in het land gingen Congolezen de straat op om hiertegen te protesteren. ...

Programma
za
20 jan
2018

Wie is een Marokkaan?

De Marokkaanse gemeenschap is alles behalve een homogene gemeenschap. Er zijn grote verschillen in sociaal-economische klasse, opleidingsniveau, leefwijze, politieke oriëntatie en mate van eman ...

Docu + Nagesprek
zo
14 jan
2018

Docu-dag: The Distant Barking of Dogs

In ‘The Distant Barking of Dogs’ zien we de oorlog in Oost-Oekraïne door de ogen van de 10-jarige Oleg. De film neemt je mee in zijn belevingswereld waarin de oorlog steeds die ...

Docu + Nagesprek
zo
14 jan
2018

Docu-dag: The Judge

The Judge biedt een zeldzaam inzicht in de shariawetgeving. De Palestijnse Kholoud Al-Faqih is de eerste vrouwelijke shariarechter in het Midden-Oosten. We volgen haar dagelijkse leven, haar w ...

Opening Tentoonstelling
di
19 dec
2017

Opening tentoonstelling: Ik Zie Vrede

Vanavond openen we, samen met Het Nutshuis, twee exposities met afstudeerwerk van fotografiestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). Zowel bij ons als in ...

Film + nagesprek
do
14 dec
2017

The Witness

The Witness is een actiedrama over een enthousiaste junior officier van het Joegoslaviëtribunaal die streeft naar gerechtigheid. Na afloop van de film praten we na met de regisseur van de film M ...

Interactief debat
wo
13 dec
2017

Hoe bedreigt klimaat de stabiliteit in de wereld?

HagueTalks

In toenemende mate wordt klimaatverandering als een wereldwijd veiligheidsprobleem gezien. Het zou leiden tot conflicten over territoria, water en grondstoffen én tot grootschalige migratie. Het ...

Lunchlezing
wo
13 dec
2017

Het perspectief van Afrikaanse migratielanden op EU-deals

Een nieuwe blik op een actueel politiek thema én een heerlijke lunch; dat is wat je krijgt bij deze lunchlezing van filosoof en politicoloog Michael Onyebuchi Eze. Hij bespreekt de EU migratie ...

Docu + HagueTalks
zo
10 dec
2017

Docu: Hissein Habré, A Chadian Tragedy

HagueTalks

De voormalige dictator Hissein Habré is de eerste Afrikaanse leider die in een Afrikaans land is veroordeeld voor genocide, marteling en misdaden tegen de menselijkheid. Op de Internationale Da ...

Docu's + Nagesprek
vr
08 dec
2017

Documentaires: My Enemy, My Brother & Abu

Tijdens deze avond vertonen we twee documentaires waarin de ervaringen van migranten uit het Midden-Oosten en Pakistan centraal staan. De Canadese regisseurs Ann Shin and Arshad Khan zijn na a ...

Lezing
ma
04 dec
2017

Is verzoening in Palestina in zicht?

Verzoening tussen de rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah; na 10 jaar lijkt er een belangrijke stap in die richting gezet te zijn. Hamas ontbond haar ‘regerend comité̵ ...

Bijeenkomst
do
30 nov
2017

Hervestiging van vluchtelingen: Komt Europa tot afspraken?

Europa heeft tot nu toe geen bindende afspraken over de hervestiging van vluchtelingen. Maar daar kan binnenkort verandering in komen. De Europese Raad stemt namelijk binnenkort over het Europ ...

Interactief debat
di
28 nov
2017

Vrede dankzij internationaal strafrecht. Hoe kan het beter?

HagueTalks

Dankzij internationale gerechtshoven kunnen verdachten van ernstige internationale misdaden vervolgd worden. Zonder deze vervolging is duurzame vrede niet mogelijk wordt vaak gezegd. Toch krijg ...

Fotografie
ma
27 nov
2017

De geschiedenis van geweld in een zandkorrel

In Beeld

  Update 23 november: Wegens omstandigheden gaat dit evenement helaas niet door. Fotograaf Donald Weber heeft met de nieuwste forensische technieken het Noord-Franse strand onderzocht. Diep ...

docu
wo
22 nov
2017

Docu: The Siege (extra voorstelling)

Op 22 november is de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal in de Mladić-zaak. Op deze middag vertonen wij, wegens grote belangstelling, een extra vertoning van de prijswinnende documentaire ...

Docu + Nagesprek
di
21 nov
2017

The Siege (docu)

Op 22 november is de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal in de Mladić-zaak. Aan de vooravond van het vonnis vertonen wij de prijswinnende documentaire The Siege. Deze film geeft een indr ...

Storytelling
zo
12 nov
2017

Storytelling: Next to Normal – Palestinian Stories Untold

Jongeren die stenen gooien, huilende moeders, raketten en getraumatiseerde kinderen; als Palestina in het nieuws is, is dat meestal op deze manier. Maar wat weten we eigenlijk écht van jong ...

Debat
di
07 nov
2017

Wat willen Macron, Merkel en Rutte voor Europa?

EUforum project

2017 was een belangrijk verkiezingsjaar voor de Europese Unie. Zowel in Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn nieuwe regeringen gekozen. Met deze verkiezingen achter de rug, is het tijd om de b ...

Opening
do
02 nov
2017

Opening tentoonstelling: Tijd voor Tapijten

Deze avond opent Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, onze nieuwe expositie Tijd voor Tapijten. Een tentoonstelling van tapijten die zijn ontworpen door kunstenaars met een m ...

Interactief debat
do
26 okt
2017

Hoe doorbreken we sociale taboes?

HagueTalks

Wat je culturele achtergrond, geslacht of seksuele voorkeur ook is; iedereen heeft het recht om volledig deel uit te maken van de maatschappij. We streven naar een wereld waarin iedereen meedoet ...

Bijeenkomst
wo
25 okt
2017

Nederland in de VN Veiligheidsraad: Wat zijn de ambities?

In 2018 bekleedt Nederland een jaar lang een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hier worden beslissingen genomen over de crises en oorlogen in de wereld: Het lot van de Rohingya ...

Museumnacht
za
21 okt
2017

Museumnacht: Freak Like Me

Tijdens de Haagse Museumnacht is er ook in het Humanity House van alles te doen. Er zijn optredens van rapper Massih Hutak en kanunspeler Shaza Manla. Daarnaast is onze ervaringsreis door de ...

Debat
do
19 okt
2017

Moeten we ons straks schamen voor Myanmar?

Crisis Watch

Tijdens deze editie van ‘Crisis Watch’ bespreken we met journalisten, wetenschappers en hulpverleners de schrijnende situatie in Myanmar. Hoe is deze situatie ontstaan en welke mogel ...

Debat
do
12 okt
2017

Hoe lokale humanitaire organisaties localisation ervaren

Humanitaire hulp wordt steeds meer uitgevoerd door lokale partijen. Dat er behoefte is aan deze ‘localisation’ van humanitaire hulp is inmiddels algemeen geaccepteerd. Nu proberen or ...

Film + Discussie
di
10 okt
2017

Made in Albania: de kledingindustrie in Oost-Europa

Weet jij wat het verhaal is achter het kledinglabel dat jij draagt? Veel van onze kleding wordt namelijk onder erg slechte omstandigheden geproduceerd. Maar zijn er kansen en mogelijkheden om dit ...

Debat
do
28 sep
2017

Veranderingen en uitdagingen in humanitaire hulp

Wat zijn de huidige wereldwijde trends in humanitaire hulp? En wat betekenen deze trends voor de Nederlandse context?  Hierover gaan we deze middag in gesprek met professionals uit de humanitai ...

Film & Debat
wo
27 sep
2017

IOM Movie & Debate: The Invisible City [Kakuma]

Hoe bouw je een thuis op een plek die ‘nergens’ heet? Filmmaker Lieven Corthouts woonde vier jaar in het vluchtelingenkamp Kakuma; een van de heftigste plekken op aarde. Vanavond kijk ...

Discussie
zo
24 sep
2017

Hoe verwelkomt Den Haag nieuwkomers?

Just Peace 2017

Tijdens het weekend van Just Peace bespreken we met beleidmakers, nieuwkomers en kunstenaars, hoe Den Haag het doet; nieuwkomers verwelkomen. Speciale gast hierbij is de Syrische fotograaf Issa ...

Openluchtfilm
vr
22 sep
2017

Openluchtfilm in de tuin van het Vredespaleis

Just Peace 2017

Net als vorig jaar vertonen we weer een openluchtfilm in de prachtige tuin van het Vredespaleis tijdens het Just Peace Festival. Deze keer staat de film Land of Mine op het programma. Filmmaker ...

Interactief debat
do
21 sep
2017

HagueTalks in het Vredespaleis: Dialoog voor de vrede

Just Peace 2017

Albert Einstein zei ooit: “Vrede kan niet met geweld behouden worden, het kan enkel bereikt worden door begrip.” Maar hoe creëer je begrip in tijden van (gewelddadig) conflict en groeiende p ...

Discussie
zo
17 sep
2017

Kan fotografie het beeld over vluchtelingen veranderen?

In Beeld

Welke invloed kun je als fotograaf hebben op beeldvorming en vooroordelen in de samenleving? Met die vraag sluiten we het weekend van pop-up Studio Aleppo Den Haag af. Fotograaf des vaderlands ...

Fotostudio & expositie
16.09t/m17.09

Studio Aleppo [Den Haag]

Just Peace 2017

Studio Aleppo komt naar Den Haag! Studio Aleppo, picturing (new) European citizens, is een project gericht op andere beeldvorming van vluchtelingen. In verschillende Europese steden worden pop-u ...

Debat
do
14 sep
2017

Turkije en het Midden-Oosten

Tijdens deze tweede editie van ‘Exchanges on the Middle East’ onderzoeken we de ambities en politieke strategieën van Turkije in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). In de afg ...

Fotografie + interview
vr
08 sep
2017

Nacht van de Dictatuur: Hoe blijf je mens in tijden van onmenselijkheid?

Welke invloed heeft crisis, geweld of ballingschap op je als individu? Wat doet het met je dromen en je onderbewuste, met hoe je relaties aangaat en hoe je naar jezelf kijkt? Kortom, wat doet ...

Expert Lezing
do
07 sep
2017

HILAC lezing: Humanitaire activiteiten in het Midden-Oosten

Tijdens deze HILAC lezing bespreekt Yves Daccord, directeur-generaal van het Internationale Rode Kruis (ICRC), de humanitaire uitdagingen in het Midden-Oosten. Vanuit zijn eigen ervaringen met de ...

Film & Gesprek
wo
06 sep
2017

The Peace Agency: vrouwen als vredestichters

Mensen met een Missie presenteert “The Peace Agency”, een documentaire over de Indonesische vredesactivist Lian Gogali. Als antwoord op het gewelddadige conflict tussen christenen en moslim ...

Debat
di
05 sep
2017

De Duitse verkiezingen: Merkel opnieuw aan zet? #EUforumdebat

EUforum project

Na Frankrijk en Groot-Brittannië, staat tijdens de derde EUforum-bijeenkomst de verkiezingsstrijd in Duitsland centraal. Op 24 september gaat de Duitse bevolking naar de stembus. De verwachting ...

Buitenbios
do
31 aug
2017

De kinderen van juf Kiet

Bios in de Buitenlucht 2017

Een hartverwarmende documentaire over een juffrouw die je ieder kind wenst. Juffrouw Kiet geeft les aan kinderen van asielzoekers. Ze komen uit landen als Syrië en Irak en hebben heel veel meege ...

Buitenbios
do
24 aug
2017

Zaatari Djinn

Bios in de Buitenlucht 2017

Midden in de woestijn is in de verzengende hitte een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende s ...

Buitenbios
do
17 aug
2017

Singing with Angry Bird

Bios in de Buitenlucht 2017

Jae-Chang Kim is een temperamentvolle Koreaanse operazanger die door het leven gaat met de bijnaam Angry Bird. Vijf jaar geleden begon hij in de Indiase stad Pune het Banana Children’s Choir vo ...

Buitenbios
do
10 aug
2017

Gaza Surf Club

Bios in de Buitenlucht 2017

Gevangen in de zogenaamde ‘grootste openluchtgevangenis ter wereld’, trekken de surfer-dudes van Gaza naar de stranden. Ziek van de bezetting en politieke situatie, vinden ze hun eig ...

Buitenbios
do
03 aug
2017

The Good Postman

Bios in de Buitenlucht 2017

Een tragikomisch portret over de Bulgaarse postbode Ivan, die zich verkiesbaar stelt voor het burgemeesterschap. Het Bulgaarse grensdorp Great Dervent loopt leeg. Er wonen nog maar veertig, voorn ...

Campagne
vr
21 jul
2017

Strijd tegen straffeloosheid: #Join!

Het Internationaal Strafhof is een belangrijk instituut in de strijd tegen straffeloosheid. Om deze strijd zo succesvol mogelijk te maken moet het Statuut van Rome universeel geaccepteerd worden. ...

Lezing
do
06 jul
2017

Jemen. Een vergeten conflict

Jemen wordt geteisterd door een langdurig conflict. Inmiddels heeft ruim 80% van de bevolking dringend humanitaire hulp nodig. Door conflicten elders en doordat het land moeilijk toegankelijk is, ...

Lezing
di
20 jun
2017

HILAC-lezing: Respect voor humanitair oorlogsrecht op zee

Ter gelegenheid van de publicatie van het nieuwe commentaar (‘Commentary’) bij het Tweede Verdrag van Genève, bespreken experts de belangrijkste bevindingen. Een bijzondere HILAC-lezing over ...

Evenement
20.06t/m16.07

Humanity House Podcast-booth en tentoonstelling in Atrium

Op 20 juni is het de Internationale Dag van de Vluchteling. Het Humanity House lanceert op deze dag een podcast-serie met persoonlijke verhalen van vijf gevluchte mensen. De podcasts zijn van 20 ...

Rondleiding
zo
18 jun
2017

Exclusieve rondleidingen Museumkaarthouders

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House krijg je de kans om dat te ervaren. Je ondervindt er aa ...

Rondleiding
za
17 jun
2017

Exclusieve rondleidingen Museumkaarthouders

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House krijg je de kans om dat te ervaren. Je ondervindt er aa ...

Rondleiding
za
17 jun
2017

EXTRA Rondleiding Museumkaarthouders

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House krijg je de kans om dat te ervaren. Je ondervindt er aa ...

boekpresentatie
vr
16 jun
2017

Over de grens. Migratie vs. formatie

De vluchtelingencrisis stelt Nederland en Europa voor een ongekende opgave. Dat zien we ook terug in de huidige formatiegesprekken. Is migratie het breekpunt? Praat mee over de uitdagingen, met p ...

Boeklancering
wo
14 jun
2017

Café Humanitair: uit nood geboren strategieën om te overleven

Café Humanitair

Tijdens deze editie van Café Humanitair lanceren we het boek ‘People, Aid and Institutions in socio-economic recovery’. Dit boek is een diepgaande studie naar de strategie van mense ...

Interactief debat
di
13 jun
2017

HagueTalks: Wanneer is rechtvaardigheid inclusief?

HagueTalks

Ongeacht culturele achtergrond, gender of seksuele voorkeur; mensen moeten zich beschermd voelen door het rechtssysteem. Inclusiviteit nastreven noemt men dat. Dit betekent niet alleen dat iedere ...

Evenement
za
10 jun
2017

Enough = Enough! Waartegen kom jij in verzet?

Tijdens dit slotevenement van het zesdaags evenement Enough = Enough! hoor je van activisten, experts en ervaringsdeskundigen wat jij zelf kan doen in Israel, Palestina en Nederland om polarisat ...

Film & Gesprek
do
08 jun
2017

Welke invloed heeft de Armeense genocide nog?

De Armeense genocide wordt nog steeds elk jaar herdacht door nabestaanden. Welke invloed heeft de genocide en de herdenkingscultuur nog op hen? We bespreken dit aan de hand van de speelfilm Arar ...

Debat
wo
31 mei
2017

De Britse verkiezingen: Wat betekent dit voor Brexit? #EUforumdebat

EUforum project

Na de Franse verkiezingen, duiken we tijdens dit tweede EUforum-debat in de Britse politieke wereld. Op 8 juni, één jaar na het Brexit-referendum, moeten de Britten opnieuw naar de stembus. Di ...

Discussie
ma
29 mei
2017

Syrische vrouwen aan de onderhandelingstafel

Drie Syrische vrouwen met drie totaal verschillende verhalen. Eén ding hebben ze echter gemeenschappelijk: ze hebben Syrië nog niet opgegeven. Vanuit zowel Syrië, als vanuit buurlanden, bes ...

Discussie
wo
17 mei
2017

Feminist Zehra Khan’s strijd tegen de kledingindustrie

Hoe verander je een miljoenenindustrie? In veel landen over de hele wereld werken vrouwen in kledingfabrieken onder erbarmelijke omstandigheden, lage lonen, en lange uren. Maar (feministische) ac ...

MEET UP
za
13 mei
2017

Op naar wereldvrede! VN 2.0

Hoe bereiken we wereldvrede? En hoe moeten we de internationale politiek daarvoor inrichten? Bijvoorbeeld een nieuwe versie van de Verenigde Naties – een VN 2.0 – of is er een complee ...

Lezing & debat
do
11 mei
2017

Cultureel erfgoed als wapen voor vrede

Tijdens dit programma onderzoekt een panel van internationale experts met een achtergrond in beleid, wetenschap en cultuur, hoe cultureel erfgoed ingezet kan worden als wapen voor vrede. Het is ...

Evenement
zo
07 mei
2017

Europa: Een rEUnie in Den Haag

Wat is het grote verhaal dat Europa anno 2017 nog bindt? Op 7 mei 1948 vond het Congres van Den Haag plaats, het eerste ‘federale’ moment in de geschiedenis van Europa. Een breed scal ...

Interactief debat
do
04 mei
2017

HagueTalks: Wat kan je betekenen voor oorlogsslachtoffers?

HagueTalks

Op 4 mei is het de Nederlandse nationale dodenherdenking. Tijdens deze bijzondere editie van HagueTalks staan we daarom stil bij oorlogsslachtoffers wereldwijd. Danseres Michaela DePrince uit S ...

Film & Debat
wo
03 mei
2017

IOM Movie & Debate: Als ik daar ben

Tijdens deze tweede bijeenkomst van Movie & Debate staat de kracht van diaspora projecten centraal. Een positief aspect van migratie dat vaak onderbelicht blijft. Mensen die ooit hun thuisla ...

debat
di
02 mei
2017

De Franse verkiezingen: Weg van Europa? #EUforumdebat

EUforum project

Hoe gaat Frankrijk stemmen? En wat zijn de gevolgen van deze verkiezingen voor Europa en Nederland? 2 mei debatteren we hierover. Kom langs en praat mee over de toekomst van Europa. Tegen de ...

Thema-avond
do
13 apr
2017

De toekomst van noodhulp

Terwijl de formatiegesprekken in volle gang zijn organiseren het Nederlandse Rode Kruis, Platform Humanitaire Actie, Kenniscentrum Humanitaire Hulp en het Humanity House een thema-avond over de ...

Tegenlicht Meet Up
di
11 apr
2017

Tegenlicht Meet Up: Frau Merkel

Hoe houdt Angela Merkel, de machtigste vrouw van de wereld, zich staande in het oog van de storm? Terroristische aanslagen en de onstuimige groei van het populisme zorgen ervoor dat iedere uitspr ...

Tegenlicht Meet Up
di
28 mrt
2017

Tegenlicht Meet Up: Sushi in Kabul

Afghanistan dreigt een ‘failed state’ te worden. De verslechterde veiligheidssituatie dwingt internationale hulpverleners zich terug te trekken in zwaarbeveiligde compounds. Zij kunne ...

debat
do
23 mrt
2017

Debat: Wat doet de Europese Unie in Libië?

Na de Turkije-deal is er nu ook een Libië-deal in de maak. Volgens de EU leidt dit vluchtelingenakkoord tot minder mensensmokkel en dus minder doden. Vluchtelingenorganisaties zijn kritisch. Lib ...

Debat
di
28 feb
2017

Crisis in de maak: West-Afrikaanse slachtoffers van mensenhandel

Misbruik makend van de vluchtelingenstroom, brengen mensenhandelaren steeds meer West-Afrikaanse meisjes en vrouwen Europa binnen. De verwachting is dat ook in Nederland het aantal West-Afrikaans ...

FILM & DEBAT
ma
27 feb
2017

West-Sahara: vluchten, vechten & vreedzaam verzet

West-Sahara ligt in Afrika, ten zuiden van Marokko en ten westen van Mauritanië. Het land wordt al meer dan dertig jaar door Marokko bezet. Een gedeelte van de Saharanen leeft sinds de Marokkaan ...

HEROPENING
vr
10 feb
2017

Kom naar onze vernieuwde ervaringsreis!

Een nieuwe collectie toevoegen aan je museum: niets bijzonders. Maar wat als je acht mensen als ‘vaste collectie’ adopteert? Vanaf 10 februari ontmoet je acht mensen, uit acht verschillende d ...

Lunchlezing
do
02 feb
2017

Lunchlezing: De Nederlandse inzet tegen IS

Nederland is van alle anti-IS-bondgenoten het minst open over de hoeveelheid luchtaanvallen en daaruit mogelijk voortvloeiende burgerdoden in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit onderzoek door het ...

Debat
zo
22 jan
2017

Humans on the Move part II: debat & filmfragmenten

Voor veel vluchtelingen staat het leven (tijdelijk) stil, zowel tijdens hun vlucht, als wanneer ze aankomen in het land waar ze asiel aanvragen. Aan de hand van filmfragmenten gaan we in gesprek ...

Documentaire
zo
22 jan
2017

IDFA Documentaire: Those Who Jump

Deze bijzondere documentaire biedt een ander perspectief op de migrantenproblematiek. Doordat een van de migranten, de Malinese Abou Bakar Sidibé, de camera hanteerde, geeft Those Who Jump een o ...

Beeld & Discussie
di
20 dec
2016

Pop-up fototentoonstelling: ‘The leathermen of Pakistan’

Het leer uit Pakistan dat in onze kleding en accessoires zit, wordt vaak onder zeer beroerde arbeidsomstandigheden geproduceerd. Tijdens dit programma confronteert fotograaf Asim Rafiqui je met  ...

Gesprek
do
15 dec
2016

Terugblik 2016: Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis

Tijdens dit programma blikken we met verschillende sprekers terug op 2016, met een focus op het Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis. Scherpe analyses en recente cijfers worden afgewisseld ...

Lezing
wo
14 dec
2016

Lezing: Hoe denken mensen over oorlog?

Hoe denken mensen die zelf oorlog hebben meegemaakt over oorlogsvoering? Welke basisregels moeten er volgens hun zijn en in welke situaties mogen deze regels gebroken worden? Dit heeft het In ...

Film + discussie
di
13 dec
2016

Global Migration Film Festival: Wallah- Je te jure

Van 5 tot 18 december organiseert de International Organization for Migration (IOM) het Global Migration Film Festival. Met films en debatten wil de organisatie het beeld van migranten positief ...

Interactief debat
ma
12 dec
2016

HagueTalks: Het Mladić-proces

HagueTalks

De slotpleidooien in het Mladić-proces zijn gepland van 5 tot 15 december 2016. In deze HagueTalks bespreken we de zaak vanuit verschillende invalshoeken en praten we over het belang van dit ...

Lezing
do
08 dec
2016

De Vrijheidslezing on Tour: Zhanna Nemtsova

Tijdens deze Vrijheidslezing on Tour spreekt de Russische journalist en activist Zhanna Nemtsova over haar leven, haar drijfveren en haar visie op vrijheid. Hoe voert zij haar strijd tegen het ...

Netwerkborrel
wo
30 nov
2016

Café Humanitair: Op weg naar resilience

Sluit het tijdelijke en praktische karakter van humanitaire hulp nog wel aan bij de behoeften van de mensen die geholpen worden? Dat is de vraag die humanitaire organisaties zich steeds vaker ste ...

interactief debat
wo
23 nov
2016

HagueTalks: De journalistieke waarheid

HagueTalks

Tijdens deze HagueTalks gaan we in gesprek over waarheidsgetrouwe verslaglegging met journalisten vanuit de hele wereld. Wat betekent objectiviteit voor hun? Welke rol binnen de samenleving zien ...

Lezing
ma
21 nov
2016

Lezing: De zaak tegen LRA-strijder Ongwen

Op 6 december begint het Internationaal Gerechtshof de zaak tegen voormalig LRA-commandant Dominic Ongwen. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, maar wordt als ex-kindsoldaa ...

Gesprek
do
17 nov
2016

Jemen, een vergeten oorlog #watkanikdoen

Jemen. Eén van de armste landen ter wereld, met een zeer bewogen geschiedenis. Jemen verkeert in diepe crisis, maar in de media hoor je er nauwelijks over. Wij gaan in gesprek met Nederlandse  ...

Debat
do
17 nov
2016

Debat: Oorlog in Turkije, Stilte in Nederland

De mensenrechtensituatie in Turkije is sinds de aanloop naar de verkiezingen op 7 juni 2015 sterk verslechterd. En na de couppoging van afgelopen juli is de vrijheid van meningsuiting nog verder ...

Beeld & Debat
do
03 nov
2016

Debat: Rwanda, een land zonder weeshuizen?

Rwanda is begonnen met de sluiting van alle weeshuizen. Het Afrikaanse land loopt daarmee voorop in een wereldwijde trend. Tijdens de opening van de multimediale tentoonstelling ‘In my dre ...

Debat
wo
02 nov
2016

Debat: Stoppen en dan?

Op woensdag 2 november 2016 organiseert Vice Versa in samenwerking met inspectiedienst IOB een debat over de effecten van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking onder kabinet Rutte I. Het ...

Museumnacht
za
29 okt
2016

Museumnacht 2016: hoe goed ben jij ingeburgerd?

Kom je naar het Humanity House tijdens Museumnacht? Ervaringsreis: hoe voelt het om te vluchten? Kruip voor 45 minuten in de huid van een vluchteling en ervaar hoe het is om alles achter te moet ...

Lezing
vr
14 okt
2016

Lezing: Hoe onaantastbaar zijn internationale organisaties?

Traditioneel gezien genieten internationale organisaties en diplomatieke missies absolute immuniteit. Dat betekent dat zij niet door een individu voor de nationale rechter gesleept kunnen word ...

Interactief debat
do
13 okt
2016

HagueTalks: Kinderrechten wereldwijd

HagueTalks

Tijdens deze HagueTalks belichten we het thema kinderrechten vanuit verschillende invalshoeken. Welke kwesties spelen er bijvoorbeeld in het Midden-Oosten? Of in India, een land dat bekend staa ...

Korte films
za
08 okt
2016

iAfrica Film Festival: Korte films

Gedurende het hele festival is er een doorlopend programma van drie korte films te zien in onze tentoonstellingsruimte. Kom langs en laat je verassen!

Discussie
za
08 okt
2016

iAfrica Film Festival: Discussie

We bekijken gezamenlijk de korte en controversiële film Intellectual Scum en gaan daarna met elkaar in discussie. De regisseur van de film, Njue Kevin, is er ook bij via Skype.

Film
za
08 okt
2016

iAfrica Film Festival: i Mashōka

Een futuristische film over een land in Afrika dat geconfronteerd wordt met een nieuwe crisis: Al het water is besmet. Welke impact heeft het wanneer elke druppel water gezuiverd moet worden voor ...

Film
za
08 okt
2016

iAfrica Film Festival: Lamb

Het verhaal van Lamb is als een fabel, gefilmd vanuit het oogpunt van het kind en gesitueerd in het vulkanische landschap in het noordoosten van Ethiopië. De film biedt een aangrijpend portret ...

Film
za
08 okt
2016

iAfrica Film Festival: L’oeil du cyclone

L’oeil du cyclone (The Eye of the Storm) is een psychologisch drama over een jonge, vrouwelijke advocaat die een zaak toegewezen krijgt die niemand anders wil – het verdedigen van e ...

Ontmoeting
vr
07 okt
2016

Pravda / Truth – the Russian way

Hoe ziet het werk van een serieuze onderzoeksjournalist eruit in het Rusland van 2016, waar onafhankelijke journalistiek een recept is voor bedreigingen, censuur, vervolging en moord? Kom luiste ...

Netwerkborrel
wo
28 sep
2016

Cafe Humanitair: Terugblik VN Top over vluchtelingen en migranten

Café Humanitair

Op 19 september vindt in New York de UN Summit on Refugees and Migrants plaats. We blikken terug met Bram van Ojik, speciale migratiegezant van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en met Moham ...

Just Peace 2016
za
24 sep
2016

Rondleiding door De Asielzoekmachine in Den Haag

Just Peace 2016

Heb je de tentoonstelling De Asielzoekmachine al bekeken? Grijp je kans en laat je tijdens het Just Peace Weekend rondleiden door een ervaringsdeskundige én door ons Hoofd Tentoonstellingen!

Just Peace 2016
za
24 sep
2016

Openluchtfilm: HUMAN in de tuin van het Vredespaleis

Just Peace 2016

Wat maakt ons menselijk? Dat is de hoofdvraag van filmmaker Yann Arthus-Bertrand in de film Human. Om het antwoord hierop te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van emotionele verha ...

Just Peace 2016
do
22 sep
2016

In Beeld: Hoe ga je om met de wreedheid van de mens?

In Beeld

Wat doet het met je als je je voortdurend bezig houdt met oorlog, leed en wreedheid? Hoe verhoudt je je tot de duistere kant van de mens en blijf je, zonder wanhopig te worden, je inzetten voor e ...

HagueTalks
wo
21 sep
2016

HagueTalks @Het Paard: Six Senses for Peace

Just Peace 2016

Hoe kunnen we muziek, beeld of juist eten inzetten voor een meer vreedzame wereld? Tijdens deze speciale HagueTalks bij onze buren van poppodium Het Paard, gaan we met inspirerende sprekers on ...

JUST PEACE 2016
wo
21 sep
2016

UNconference The Hague: Change for peace

Just Peace 2016

Wat ga jij veranderen voor vrede? Wat is je bijdrage in het realiseren van de VN Sustainable Development Goals? En wie of wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat jouw ideeën voor vrede echt i ...

Lezing
di
13 sep
2016

De Vrijheidslezing met Maajid Nawaz (Nutshuis)

Maajid Nawaz is een van de belangrijkste stemmen in het huidige debat over extremisme en radicalisering. Tijdens de Vrijheidslezing geeft hij de soundtrack van zijn leven. Aan de hand van verschi ...

Interview
vr
09 sep
2016

Nacht van de Dictatuur: Interview met Syrische schrijver Nihad Sirees

De Syrische schrijver Nihad Sirees komt speciaal op uitnodiging van het Humanity House naar de Nacht van de Dictatuur, voor een gesprek met schrijver en Syrië-expert Maarten Zeegers. In 2012 moe ...

Opening
do
08 sep
2016

Opening expositie Shelter – kinderprostitutie

Hoe leef je verder na seksueel uitgebuit te zijn als kind? Fotografe Alex Koeleman wist én de tragedie én de schoonheid van de kinderen in beeld te brengen. Uit armoede worden kinderen in lande ...

Interactief debat
ma
05 sep
2016

HagueTalks met o.a. Sharon Stone

HagueTalks

Hoe kan de huidige generatie zich inzetten voor vrede en rechtvaardigheid en welke verantwoordelijkheid heeft die eigenlijk voor de Sustainable Development Goals? Tijdens deze HagueTalks d ...

FILM & DEBAT
do
01 sep
2016

‘De Missie’ – zin en onzin van vredesmissies

Wat is de zin en onzin van vredesmissies? Hoe functioneren overheidsdepartementen in het veld en wat kunnen NGO’s daarvan leren? Aan de hand van filmfragmenten uit de kritische film ‘de Miss ...

Buitenbios
do
25 aug
2016

Film: The Terminal

Bios in de Buitenlucht 2016

Film van Steven Spielberg die op humoristische wijze de realiteit voor veel vluchtelingen en migranten toont, namelijk dat ze volledig vast komen te zitten door beleid. Het verhaal is gebaseer ...

Buitenbios
wo
24 aug
2016

Docu: Special Flight

Bios in de Buitenlucht 2016

Docu over uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde immigranten die wachten op hun uitzetting in detentiecentrum Frambois bij Genève. De spanning is om te snijden: zonder een veroordeli ...

Buitenbios
do
18 aug
2016

Film: Dheepan

Bios in de Buitenlucht 2016

Om de burgeroorlog in Sri Lanka te ontvluchten, doen een ex-Tamil Tijger, een vrouw en een meisje zich voor als gezin, zodat ze als vluchteling erkend kunnen worden in Frankrijk. Ze komen terec ...

Buitenbios
wo
17 aug
2016

Docu: They will have to kill us first: Malian music in exile

Bios in de Buitenlucht 2016

Deze documentaire – met fantastische muziek – neemt je mee in het leven van artiesten die hun talent inzetten om te vechten tegen onderdrukking.

Buitenbios
do
11 aug
2016

Film: Children of Men

Bios in de Buitenlucht 2016

Futuristische film waarin de wereld wordt geplaagd door een totale onvruchtbaarheid van het menselijk ras. Sinds jaren zijn er geen kinderen meer geboren. Dan komt het schokkende nieuws dat de jo ...

Buitenbios
wo
10 aug
2016

Docu: A World Not Ours

Bios in de Buitenlucht 2016

Unieke, intieme en bij vlagen humoristische docu die een inkijkje geeft in het leven van Palestijnse vluchtelingen in het kamp Ain el-Helweh (‘zoete lente’) in Libanon.

Buitenbios
do
04 aug
2016

Film: Norteado

Bios in de Buitenlucht 2016

Film in de open lucht over de Mexicaan Andres, die na elke mislukte poging om de grens met de VS over te steken, terugkeert naar Cata en Ela. Hun echtgenoten zijn ooit met succes de grens overg ...

Buitenbios
wo
03 aug
2016

Docu: The Tiniest Place

Bios in de Buitenlucht 2016

Twee decennia na de burgeroorlog in El Salvador keren overlevenden terug naar hun verwoeste bergdorp. Een docu over de kracht, moed en levenslust van mensen die alles verloren en hun vermogen ...

Buitenbios
do
28 jul
2016

Film: Stranded in Canton

Bios in de Buitenlucht 2016

Onthullende en toch grappige film over een Congolese zakenman wiens handeltje in T-shirts vertraging oploopt, waardoor hij strandt in Guangzhou.

gesprekken
za
02 jul
2016

Welcome To The Living Room!

Voor één middag wordt het terras van Humanity House omgetoverd tot de openbare huiskamer van Migrationlab, gecreëerd door en voor migranten, vluchtelingen en locals. In deze omgeving ontdekken ...

documentaire
vr
01 jul
2016

Film & Gesprek: Crimes before the ICTY – Višegrad

De documentaire ‘Misdaden voor het ICTY: Višegrad’ vertelt door middel van eerste hand getuigenverklaringen, beeldmateriaal van het proces en interviews met de hoofdrolspelers, het a ...

debat
wo
29 jun
2016

Rwandezen in Nederland: schuldig tot het tegendeel is bewezen?

Mensen beschuldigd van deelname aan de Rwandese genocide in 1994 worden door Nederland en Rwanda, in samenwerking, vervolgd. Maar wat als de beschuldigingen politiek of economisch gedreven zijn ...

Docu + nagesprek
di
28 jun
2016

Film & Gesprek: 5 jaar Zuid-Soedan

Zuid-Soedan, het jongste land in de wereld, bestaat op 9 juli 2016 vijf jaar. Reden voor een feestje? Kom kijken naar de documentaire ‘We Come as Friends (Hubert Sauper, 2014), en praat ...

College
ma
27 jun
2016

Geweldstoepassing door politie: wat zijn de grenzen?

Heb je je ooit afgevraagd hoe geweldstoepassing door de politie in Nederland is geregeld? Amnesty International Nederland en Controle Alt Delete organiseren op maandag 27 juni het eerste publieks ...

dialoog
za
25 jun
2016

Turken en Koerden: tijd om te praten

Sinds in de zomer van 2015 de oorlog tussen de Turkse staat en de Koerdische PKK opnieuw uitbrak, zijn de spanningen ook in Nederland opgelopen. Volgens een Nederlands parlementslid hebben de Tur ...

Netwerkborrel met spreker
wo
22 jun
2016

Café Humanitair: Urban Refugees

Café Humanitair

Hoe overleef je in een onbekende stad zonder papieren, werk, een sociaal netwerk of een woonplek? Vluchtelingen trekken steeds vaker naar stedelijke gebieden, waar ze ongeregistreerd verblijven, ...

Docu in de openlucht
za
18 jun
2016

Docu in de openlucht: At Home in the World (Filmhuis Den Haag)

Tijdens de Nacht van de Vluchteling wordt het plein bij Filmhuis Den Haag omgetoverd tot een bijzondere openluchtbioscoop. Zodra de zon ondergaat start de aangrijpende documentaire At Home in th ...

Debat
wo
15 jun
2016

Het Nederlandse humanitaire beleid doorgelicht

Hoe staat het er voor met het Nederlandse noodhulpbeleid? Op 23 juni komt de Tweede Kamer bij elkaar om het Nederlandse beleid te bespreken tijdens het Algemeen Overleg. Alle reden voor het Hum ...

Symposium
do
09 jun
2016

Democratisering in de Zuid-Kaukasus & Oekraïne

De Zuid-Kaukasus is een turbulente regio waar politieke stabiliteit geen gegeven is. Hoe staat het nu met de democratisering en welke rol spelen jongeren hierin? Kom en praat er over mee in dit s ...

Interactief debat
wo
08 jun
2016

HagueTalks: betere toegang tot rechtspraak voor slachtoffers van internationale misdaad

HagueTalks

Slachtoffers van internationale misdrijven ondergingen vaak gruwelijke wreedheden. Hoe kunnen we hun toegang tot rechtspraak vergemakkelijken? Kom naar deze HagueTalks en praat mee.

Brainstorm
do
26 mei
2016

De Asielzoekmachine: Opvang in de regio

De opvang van vluchtelingen wordt voor het grootste gedeelte gedaan in landen met een zwakke economie, die vaak kampen met eigen veiligheidsproblemen. Ook al zijn er daarbij veel problemen, er l ...

Brainstorm
do
19 mei
2016

De Asielzoekmachine: Het Europees Asielbeleid

Hoe werkt het Europees asielbeleid en hoe zouden we willen dat het werkt? Tijdens deze brainstorm onderzoeken we dit samen met het publiek en met experts. Er sterven duizenden mensen aan de Euro ...

EXPERT MEETING
di
17 mei
2016

Wat brengt Nederland naar Istanbul?

Op 23 en 24 mei vindt in Istanbul de World Humanitarian Summit (WHS) plaats. Op deze top komen staten, de VN en non-gouvernementele organisaties bij elkaar om de toekomst van de noodhulp te bep ...

DEBAT
vr
13 mei
2016

Debat: De spotprent in het politieke debat

In hoeverre is een cartoon een teken van verzet? Wat is de invloed van spotprenten überhaupt in het politieke debat? Tijdens deze avond gaan we in gesprek met onder andere de Syrische cartoonist ...

Interactief Debat
do
12 mei
2016

Roma, Sinti en reizigers: maatschappelijk buitengesloten?

HagueTalks

Sinti, Roma en woonwagenbewoners zijn een minderheid die al vele eeuwen in Europa leven. We horen maar weinig van deze mensen, die vaak traditiegetrouw en reizend leven. Ze worden vaak gestereoty ...

Voorstelling
za
30 apr
2016

Filosoof Laura van Dolron: Am I making Sense?

In deze inspirerende voorstelling van stand-up filosoof Laura van Dolron staat de bijdrage van vluchtelingen in de samenleving centraal.

Theater
28.04t/m29.04

Nobody Home (in Theater aan het Spui)

Humanity House Theaterreeks 2016

Een ontroerend, kritisch en humoristisch portret van een jonge generatie gevluchte theatermakers die in het theater hun thuis proberen te vinden. Arnon Grunberg in de Volkskrant: ‘Iedereen in ...

Gesprek
di
26 apr
2016

Wat heeft de waarheid voor Zuid-Afrika betekend?

Wat heeft de Waarheids- en Verzoeningscommissie betekend voor Zuid-Afrika? En welke invloed heeft de waarheidscommissie gehad op transitional justice in het algemeen? Twintig jaar nadat de comm ...

Debat
ma
25 apr
2016

Debat: Afrikaanse alternatieven voor de ICC (Franstalig)

De ICC wordt in Afrika vaak gezien als een anti-Afrikaans politiek instrument. Kunnen tribunalen zoals de Buitengewone Afrikaanse Kamers in Dakar, waar momenteel de voormalige president van Tsja ...

Gesprek
zo
24 apr
2016

Beeldvormers in gesprek: Irak in Beeld

Klopt ons beeld over Irak eigenlijk wel?  We praten met Stefano Carini, met zijn collega-fotograaf Dario Bosio en met journalist Anneke van Ammelrooy over Irak, IS en over persvrijheid en bee ...

Gesprek
za
23 apr
2016

Cyberoorlogsvoering anno 2016: de praktijk en de regels

Bij oorlogsvoering komen vandaag de dag onderwerpen als cyberaanvallen, drones en autonome wapens aan bod. Maar de verdragen van Genève, een belangrijke rechtsbron van het oorlogsrecht, zijn ond ...

Theater
wo
20 apr
2016

Pax Europa (in Theater aan het Spui)

Humanity House Theaterreeks 2016

In PAX Europa klinken de stemmen van mensen van over de hele wereld. Niet de grote verhalen zoals we ze dagelijks op het nieuws gepresenteerd krijgen, maar juist de kleine intieme verhalen en de ...

Theater
19.04t/m30.04

Fit to fly (in het Nationale Toneelgebouw)

Humanity House Theaterreeks 2016

Het is oudejaarsdag. Een psychiater wandelt door de gangen op weg naar de Eerste Hulp. Over een uurtje is zijn dienst afgelopen en kan hij zich in het feestgedruis storten. Maar eerst nog dit spo ...

Paneldiscussie + korte docu
di
19 apr
2016

Kobaltwinning in Congo: Mining Misery

Het zit in batterijen, in laptops en in je mobieltje: kobalt. De meeste kobalt wordt gewonnen in de Democratische Republiek Congo (DRC). Daarbij worden mensenrechten op grove wijze geschonden, zo ...

Voorstelling
vr
15 apr
2016

Laura van Dolron: Am I making Sense? (première)

In deze inspirerende voorstelling van theatermaker / stand-up filosoof Laura van Dolron staat de bijdrage van vluchtelingen in de samenleving centraal.

Film + discussie
zo
10 apr
2016

Film: In search of a nation – vluchtelingen uit Bhutan

Volgens de UNHCR zijn er wereldwijd bijna 60 miljoen mensen gedwongen op de vlucht. 100.000 – 120.000 daarvan komen uit Bhutan en wonen in kampen in Nepal. De speelfilm Desh Khojdaj Jand ...

Debat
di
05 apr
2016

Discussie: How to avoid lost generations?

Hoe kunnen ngo’s ‘verloren generaties’ voorkomen door de schakel tussen noodhulp en ontwikkelingshulp (LRRD) te versterken? Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, experts uit he ...

Interactief Debat
wo
30 mrt
2016

HagueTalks: Reporting peace instead of war?

HagueTalks

Met twaalf journalisten van over de hele wereld focussen wij ons in deze HagueTalks op de rol van media in vredesprocessen. Welke rol heb je als journalist? Kun je verslag leggen ten dienste ...

Opening Tentoonstelling
di
22 mrt
2016

Opening tentoonstelling: 5 jaar oorlog in Syrië

Tijdens deze opening van de expositie ‘5 jaar oorlog in Syrië’ gaan we in gesprek met de fotograaf en met Syrische vluchtelingen hier in Nederland over het voortdurende geweld in Syr ...

Film met nagesprek
ma
21 mrt
2016

Movies that Matter: This is Exile, Diaries of Child Refugees

Kom naar Movies that Matter en kijk naar ‘This is Exile’, een bijzonder en intiem portret van kinderen die het geweld van de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht naar vluchtelingen ...

Vrijheidslezing
zo
20 mrt
2016

GEANNULEERD De Vrijheidslezing met Parvez Sharma

Wat betekent vrijheid voor filmmaker Parvez Sharma, die zowel Moslim als homoseksueel is, en doodsbedreigingen ontvangt vanwege zijn werk? Tijdens deze Vrijheidslezing zouden we met hem in gesp ...

Interactief Debat
do
17 mrt
2016

HagueTalks: Innovating Human Rights

HagueTalks

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter wordt nageleefd? Niemand kan deze vraag beter beantwoorden dan Navi Pillay, die tot eind augustus 2014 ...

Expert Lezing
di
15 mrt
2016

HILAC-Lezing: Islamitisch recht & oorlogsrecht

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het Islamitisch recht en het humanitair oorlogsrecht? Tijdens deze HILAC-lezing zal professor Maurits Berger zijn visie er op geven en daarover me ...

Gesprek
za
12 mrt
2016

De strijd van de Marshall Islands

Wat gebeurt er als een kleine groep eilanden uit de Pacifische oceaan het opneemt tegen de kernwapenmachten van de wereld en hen aanklaagt voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag? In Apr ...

Gesprek
wo
24 feb
2016

Splinter: in gesprek met Ciska de Hartogh

Hoe kun je menselijkerwijs voortbestaan en verder gaan wanneer je rampspoed ten deel valt? Kom naar dit gesprek met kunstenaar Ciska de Hartogh, midden in de expositie van haar kunstwerk Splinter ...

Boekenmarkt, docu en discussie
zo
21 feb
2016

Verbannen schrijvers & bloggers uit Bangladesh

Verbannen schrijvers en bloggers uit Bangladesh komen samen in het Humanity House voor een boekenmarkt, documentaire en een gesprek over de politieke situatie en de opkomst van extremisme in hun ...

Theater, dans, film
18.02t/m20.02

Wachten op de Barbaren (in Korzo)

Humanity House Theaterreeks 2016

Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee schreef een realistische fabel over totalitaire regimes en hun impact op het leven van het individu. Bijzondere combinatie van theater, dans, video. Op locatie in K ...

Debat
ma
15 feb
2016

Gesprek: Europese sociaaldemocraten over de vluchtelingencrisis

Wat zijn sociaal-democratische antwoorden op het vluchtelingenvraagstuk? Welke stappen moeten worden gezet om een oplossing te bewerkstelligen? Vertegenwoordigers van de Europese Sociaaldemocrate ...

Groepsdiscussie
za
13 feb
2016

Oegandese verkiezingen en vrede in de regio

Wat is het belang van de Oegandese verkiezingen voor het vredesproces in het Grote Merengebied? En welke rol speelt de Oegandese diaspora in Nederland in de verkiezingen en in het democratiserin ...

Discussie
di
09 feb
2016

De Social Media War in Syrië

Hoe gebruikt de Syrische fotograaf Issa Touma zijn kunst en social media om vanuit Syrië zelf te vechten tegen de barbaarsheid die zijn land heeft overgenomen? En hoe hebben  social media in h ...

Interview
ma
08 feb
2016

Interview: oorlogscorrespondent Lynsey Addario

Fotografe en auteur Lynsey Addario rende zwanger tussen een uitzinnige menigte in Gaza en werd gegijzeld door soldaten van Gaddafi. Op 8 februari wordt ze in het Humanity House geïnterviewd over ...

Paneldiscussie
do
21 jan
2016

Humanitaire uitdagingen in Oost-Congo

Crisis Watch

Miljoenen mensen zijn op de vlucht in het door oorlog-geteisterde Oost-Congo (DRC). Deze avond delen humanitaire professionals ervaringen over hun werk in het land, waar onder meer verdrijvin ...

Fotografieprogramma
wo
13 jan
2016

Fotografie met Nina Berman: Making Spaces

In Beeld

Hoe breng je de verhalen van mensen in crisis in beeld? De Amerikaanse documentair fotograaf Nina Berman toont met haar werk een nieuwe fotografische aanpak om vluchtelingen en verhalen over t ...

Fragmenten & Debat
zo
10 jan
2016

Humans on the Move: debat & filmfragmenten

De vluchtelingencrisis blijft dagelijkse kost in de media. In dit debat aan de hand van filmfragmenten spreken we over de vraag of die aandacht ook tot een oplossing leidt. Ook praten we met Syri ...

Documentaire
zo
10 jan
2016

Documentaire: Walls (IDFA 2015)

Migratie en de vluchtelingenproblematiek staan centraal in de film Walls (2015) van Pablo Iraburu en Migueltxo Molina. De documentaire schetst een indringend portret van inwoners, vluchteling ...

Documentaire
zo
10 jan
2016

Documentaire: A Syrian Love Story (IDFA 2015)

Rauw en ontluisterend familie-epos tegen de achtergrond van de Syrische burgeroorlog. Gefilmd over vijf jaar, biedt A Syrian Love Story een krachtig inzicht in wat het betekent om op de vlucht te ...