Shelter - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
13.03.12 t/m 27.05.12

Shelter

In de fototentoonstelling Shelter ervaar je hoe het is om te wonen in provisorische hutten in de bossen van Calais, wachtend op de oversteek naar Engeland. De foto’s afgedrukt op levensgrote doeken, hangen vrij in de ruimte. Laveer tussen de shelters door en waan je in de ‘jungle’ van Calais, dromend van een betere toekomst. Henk Wildschut ontving voor het project Shelter de Dutch Doc Award.

Shelter als zinnebeeld van misère

Met de fototentoonstelling Shelter brengt Henk Wildschut het leven van de mensen in de ‘jungle’ van Calais binnen bij het Humanity House. Duizenden mensen uit Irak, Afghanistan, Pakistan, Eritrea, Somalië, Soedan of Nigeria hopen hier op een beter bestaan in Engeland, de bestemming van hun dromen. Niet dat ze daar welkom zijn; als illegale immigranten worden ze door een omvangrijk stelsel van wetgeving geweerd en buitengesloten. Hoewel de ‘shelters’ weinig tot niets prijsgeven van het welbevinden van de bewoners staan ze model voor het grotere, achterliggende verhaal – vol geweld, angst, verlangen, moed, onrust en verdriet. Shelter biedt de ontvankelijke kijker aanknopingspunten om zich betrokken te voelen. Voor Henk Wildschut werd de aanblik van de shelter – waar dan ook in Europa – het zinnebeeld van de misère.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Tarieven

  • € 0,00Standaard tarief

Over de fotograaf

Henk Wildschut (Harderwijk 1967) studeerde aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag. Het verloop van tijd beschouwt hij als belangrijke bijdrage voor de intensiteit van zijn werk. Hierdoor hoopt hij de ontwikkelingen of hopeloosheid van veelal een verborgen maatschappelijke wereld bloot te kunnen leggen. Bekend werk van Henk Wildschut is ‘Sandrien’ waarin hij samen met vriend en collega Raimond Wouda de bemanning van het gestrande schip Sandrien meer dan 1,5 jaar volgde.

De wijze waarop de primaire levensbehoefte vorm krijgt in shelters is het ‘leitmotiv’ in het documentaire fotografieproject ‘Shelter’ dat Henk Wildschut eind 2005 opstartte. In 2010 resulteerde dat ook in een boek over dit project. In juni 2012 won hij met het boek de Kees Scherer Prijs voor het beste fotoboek en de Dutch Doc Award 2011.